Sådan fjerner du rust


“Sikke det klæder dit gyngestativ med al den rust.” Sagde ingen nogensinde. Rust er ikke nogen god nyhed for dig og dine metalgenstande, og derfor bør du fjerne rusten, så snart du ser den. Hvis rusten får lov til at sidde for længe, kan den trænge dybt ned i metallet, og flere og flere lag vil med tiden falde af metalgenstanden. Det vil i sidste ende ødelægge det redskab eller udstyr, der er inficeret med rust. 

Heldigvis er der råd for at komme af med rusten, før den fortærer dine ting og sager. Du kan ofte komme rusten til livs med de kemikalier, du har stående i skabet derhjemme. Ellers kan du fjerne løs rust med knofedt eller købe rustfjerner, der er fremstillet til formålet.

Hvordan fjerner man rust?


Hvis du er så uheldig, at dine redskaber eller udstyr er blevet angrebet af rust, har du et par muligheder for at redde det. Du kan bruge kemikalier, knofedt eller en kombination. Ofte virker kombinationen bedst, og afhængigt af hvor tidligt du sætter ind, kan du få fjernet al rusten. 


Du kan bruge følgende metoder til at fjerne rust: 

  • Kemikalier i husholdningen som eddike eller sågar lime og salt
  • Sandpapir, andre metalgenstand eller ståluld
  • Rustfjerner eller andre kemikalier, der er skabt til at fjerne rust

Herunder kan du læse, hvordan du bruger de forskellige løsninger til at fjerne rust og finde det, der passer bedst til din situation. 

Relaterede produkter

Sådan kan du fjerne rust med husholdningskemikalier


Hvis du står overfor et rustproblem derhjemme, kan du med fordel tjekke dine køkken- og bryggersskabe og se, om du ikke ligger inde med nogle af følgende remedier. Der er nemlig mange dagligdagskemikalier og endda madvarer, du kan bruge til at fjerne rust med. 

Hvid eddike er nok den mest udbredte og effektive. Hvis du har en mindre genstand, der er rusten, kan du sænke den ned i den hvide eddike i nogle timer. Her står den og hygger sig, mens rusten bliver opløst. Herfra kan du tørre rusten af, og voila! Så har du en rustfri genstand. 

Alternativt kan du hælde hvid eddike ud over din genstand, hvis den er for stor til en nedsænkning. Hvis det er et møbel, eksempelvis. 

Du kan også bruge lime eller citron og salt til at fjerne rust med. Det lyder måske mere som delene af en stærk drink, men kombinationen af lime og salt kan faktisk fjerne en del rust. Hvis du hælder salt ud over området med rust, kan du efterfølgende presse limejuice ud over det. Så venter du 4-5 timer, og så skrubber du det af. 

Derudover kan du bruge remedier som bagepulver og vand eller sæbe og en kartoffel. Der er altså mange kombinationer du kan give dig i kast med derhjemme. Men hvis det ikke virker, kan du læse videre herunder. 

Sådan bruger du rustfjerner til at fjerne rusten


Hos BAUHAUS sælger vi mange forskellige produkter, der er skabt til at fjerne rust med. Her skal du være særligt påpasselig, da de fleste produkter indeholder oxalsyre eller fosforsyre. Det er ikke godt for mennesker at røre ved eller få i øjnene, og derfor skal du være forsigtig og tage dine forholdsregler med almindelig rustfjerner. 

Du bruger rustfjerner på samme måde, som du bruger dine husholdningskemikalier. De fleste skal sidde på metaloverfladen i en del timer, hvorefter du tørrer rusten væk. Hvis ikke det er nok, kan du skrabe eller slibe det af, men det kan du læse mere om herunder.

Dog skal du altid læse instruktionerne til den pågældende rustfjerner, så du ikke kommer galt afsted. 

Fjern rust der er løst med håndkraft og knofedt


Hvis du af den ene eller den anden årsag ikke kan fjerne rust med kemikalier, kan du bruge diverse redskaber og håndkraft. Især hvis der er tale om løst rust. Så kan du faktisk med fordel fjerne denne rust, inden du bruger kemikalier til resten. 

Det kan godt kræve en masse anstrengelser at fjerne rust med håndkraft, men du kan supplere dine anstrengelser med redskaber og maskiner. Du kan bruge nærmest alle typer metalgenstande til at banke rusten af. Du kan også bruge sandpapir og ståluld til at slibe rust af med. 

Hvis du har en stor overflade med rust, kan du med fordel bruge en elektrisk slibemaskine. Det vil spare dig for megen slid og kræfter, og du vil ende med et rigtig godt resultat. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto