Lakering af bordplader, køkkenlåger og andet inventar

Hvis dine møbler, låger eller andet inventar er begyndt at se slidte ud, kan du bringe dem tilbage til livet, eller bare give dem nyt liv, men en omgang lakering. Det er meget normalt, at inventar og træmøbler med tiden bliver slidte, fordi de bliver brugt så meget i hverdagen. 

Dertil kan du altså give dig i kast med en omgang lakering, og det kan faktisk tit være nok til, at hele rummet får et nyt udtryk. Hvis dit køkken eksempelvis ser slidt ud, så kan en omgang lakering af dine køkkenlåger i mange tilfælde gøre nok for, at dit køkken virker helt nyt igen. 

Læs med herunder, hvor vi hjælper dig med alt fra lakering af træbord, køkkenlåger, inventar og meget andet.

Gode råd til at opnå flot lakering: Start med pudsningen


Uanset om du skal lakere din træbordplade, køkkenlåge eller noget tredje, så er det ikke en nem opgave.
Det er en svær disciplin at opnå et flot resultat, når du eksempelvis selv skal i gang med lakering af et træbord. Det er aldrig til at vide, om din lakering resulterer i et flot resultat, eller du står med lak, der skaller, løfter sig, bliver afbleget , brændt eller mat.
Der kan nemlig være et hav af årsager til, at resultatet af din lakering ikke bliver som ønsket.

Dog kan du følge nogle simple og gode råd, og på den måde bliver du mere sikker på, at du ender med et flot resultat. 
Det vigtigste er, at du får en god start på din lakering. Og det er faktisk ikke selve processen med at lakere, vi mener.
Nej, det er, når du pudser bordpladen eller din køkkenlåge. For pudsningen med sandpapir er vigtig, da du via pudsningen åbner årene i træet og gør det muligt for lakken at trænge ind.

Det kan være fristende, når du vil have en blød og behagelig bordplade, at pudse bordpladen med finkornet sandpapir. Det er også rart at røre ved, bevares, men det er ikke let for lakken at trænge ned. Brug i stedet mere grovkornet sandpapir, så der bliver åbnet for årene i træet. Vælg sandpapir i korn 120-180.

Inden du starter på selve lakeringen


Inden du går i gang, er det vigtigt, at der ikke er hverken støv, snavs eller fedtpletter på bordpladen, eller hvad du nu vil lakere. Det skal du sørge for både før og efter, du har slebet dit træværk. Du kan eventuelt købe rengøringsprodukter, som du skal bruge inden, for at være sikker på, at dit træværk er klar til den kommende lakering. 

Du skal selv undersøge, hvilken type lak der skal bruges til dit specifikke møbel eller træbord, bordplade eller køkkenlåge. I de fleste tilfælde skal du bruge alkydlak og sørge for, at der bliver lagt et godt lag lak. Det bruger du din lakpensel til.

Du kan, inden du lakerer, give dit træværk en grundlak, der beskytter mod UV-lys. Det vil mindske risikoen for, at dit træ bliver misfarvet af lyset.

Hvis din lak er brugt, kan det være nødvendigt, at du sier den, inden du påfører den dit inventar. Der kan nemlig gemme sig støv og snavs, og det vil du kunne se på din bordplade eller skabslåge. Du kan si din lak igennem en nylonstrømpe eller metalsi, og sikr dig - selvfølgelig - at din pensel ligeledes er ren. 

Relaterede produkter

Så er du klar: Sådan udfører du korrekt lakeringNår alt er så rent, som det overhovedet kan blive, er du klar til at gå i gang med din lakering. Du skal sørge for at lakere i så tykt et lag som muligt. Det gør nemlig, at lakken kan flyde sammen og blive jævn. Sørg altid for, at din lakering sker i retning med årene.


Hvis du har en garage, er det bedst, du lakerer derude. For at din lak kan tørre ordentligt, skal der helst ikke være mere end 18 grader, og der er ofte varmere indenfor. Til gengæld skal du ikke gøre det udenfor, da vind og træk får lakken til at tørre for hurtigt. Så det er lige med at finde en balance, og der er et skur eller en garage et godt valg.


Hvor mange lag lak, du skal bruge, svinger lidt. Skal det være tykt og blankt, skal du påføre otte lag lakering. Men du kan i de fleste tilfælde klare dig med fire lag.


For hvert lag lak kan du med fordel slibe lakken, så den tager bedre fat i næste lag. Der er altid anvisninger på den type lak, du arbejder med, og vi anbefaler, at du altid følger dem nøje.


Slut din lakering af med et mat lag lak, for at undgå, at der kommer et mælkehvidt skær til sidst.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto