Honningbien er din haves vigtigste bestøver


Honningbien er for mange planter nærmest livsvigtig for, at de kan formere sig og spire. Honningbien mæsker sig i nektar og samler pollen, som den flyver hjem med til bistadet, hvor resten af honningbierne bor. Men mens den samler, så spilder den pollen (blomsterstøv), og det skal den bare have lov til, for det er rigtig godt for både blomster og planter.

Blomsterstøvet er nemlig med til at sætte gang i blomstringen og væksten af frugter, og det er godt for plantelivet. Bestøvning er et udtryk for parring mellem blomster og planter. Blomsterstøvet (pollen) fra såkaldte ”hanlige” dele af blomsten skal flyttes til de ”hunlige” dele af en anden blomst. Det sætter gang i spireprocessen, og så vokser blomster og frugter frem. 

I og med at blomster ikke selv kan gå hinanden i møde og parre sig, er de afhængige af vind og vejr til at hjælpe sig, samt mennesker og dyr. Her er honningbien den vel nok mest kendte bestøver, men alle insekter der bevæger sig fra blomst til blomst og plante til plante er med til at bestøve. Honningbien er bare rigtig god til det.

Honningbiens liv


Honningbien bliver født ind i jobbet. En honningbi får enten et liv som arbejderbi, hvilket dækker over flere forskellige typer erhverv, som dronebi eller som dronning. Som arbejder står hverdagen på lidt af hvert, men det afhænger i høj grad af biens alder. De yngste arbejderbier får tjansen med at gøre rent, passe larver – altså babysitning – og at opvarte dronningen. 

Lidt ældre arbejderbier er bistadets håndværkere, da de med deres vokskirtler har til opgave at bygge og reparere boet, som bierne bor i. Det er også håndværkerne, der bygger de sekskantede celler, som æg, honning og pollen bliver opbevaret i. Cellerne sidder i tavler, som du nok kan genkende, hvis du har set nærmere på, hvordan man producerer honning. 

Derudover er der arbejderbier, hvis tilværelse går med at være soldater og beskytte boet mod ubudne gæster. Det kan være hvepse, som er kendte for at angribe bistader og slå tusindvis af bier ihjel uden videre årsag.

Hannerne har et enkelt formål


Fælles for arbejderbierne er, at de alle er hunner. Hannerne, derimod, kalder man for droner. Hvor der er tusindvis af hunner i et bistade, er der kun få hundrede hanner. Hannerne kan ikke stikke, og de kan faktisk ikke særlig meget andet end at flyve rundt og finde en dronning at parre sig med.

Det lyder måske ikke som den værste tilværelse, men det lykkes desværre ikke for særlig mange droner at finde en dronning, og de der gør, overlever ikke parringsritualet. Af en eller anden årsag vælger dronerne en plads et godt stykke væk fra boet, hvor dronningen skal komme til. Det er både mytisk og mystisk, for vi kan ikke svare på, hvorfor et bestemt sted bliver valgt af bierne som parringsplads. Desuden ved vi heller ikke, hvordan dronningen finder derhen. Men hun gør det ubesværet. 

Her bliver hun mødt af massevis af hanbier – droner – som er klar til at kaste deres kærlighed over hende. Parringen foregår 20 meter oppe i luften, hvor dronerne flyver i en lang hale efter dronningen og på skift parrer sig med hende.

Det er dog ikke på den klassiske facon, det foregår. Udover at det er højt oppe i luften, så afleverer hannen både sæd og kønsorgan til dronningen. Hans kønsorgan bliver siddende i dronningen, og når han er færdig, falder han til jorden og dør. 

Relaterede produkter

Livet som bidronning


Dronningen er biernes leder, og det er hendes opgave at føde nye bier. Hun kan lægge op til 3000 æg i døgnet, så det kan altså hurtigt blive til mange nye bier i et bistade. Desuden kan hun gemme på sæd fra hanbierne i mange år, så hun behøver kun at pare sig en gang i sit liv. 

Dronningen starter livet som en almindelig bilarve. Hvis den nuværende dronning er ved at være gammel eller dør, vil babysitter-bierne tage nogle af larverne og smide i nogle særlige lodrette celler i bikuben. Her bliver larverne fodret med en speciel gelé, som arbejderbierne udskiller, og denne gelé får de almindelige larver til at udvikle sig til dronninger. 

Det lyder vildt, men desværre er det kun en af de udvalgte larver, der får lov til at leve som dronning. Den første dronning, der bryder ud af sin puppe, vinder boet. Derfra går hun i gang med at dræbe de andre dronninger, uanset om de er klækket eller stadig lever i puppen. Det er faktisk det eneste, hun bruger sin brod til. 

Honningbier i din haveSom nævnt er honningbien vigtig for din have, da den hjælper dine planter og blomster med at blive bestøvet. Derfor kan det betale sig, at du indretter din have, så den er så attraktiv for bierne som muligt. Det har vi samlet en guide til, hvordan du gør, lige her.

Du kan faktisk være sikker på, at hvis du indretter din have godt, så den er fyldt med farvestrålende og pollenholdige blomster, vil rygtet sprede sig hurtigt blandt bierne, at din have er værd at besøge.

Honningbien kan nemlig kommunikere ved at danse. Ved at udføre en form for sitredans kan honningbien fortælle resten af flokken, hvilken retning de skal flyve i og hvor langt, for at finde din have. Før du ved af det, vrimler det med sultne bier, der mæsker sig i blomster og hjælper din have med at holde sig frodig. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto