Pleje og vedligeholdelse af havemøbler


Når dagene begynder at blive lunere og lysere, gælder det om at få havemøblerne gjort forårsklar, så du igen kan indtage terrassen og nyde det gode vejr i selskab med familie og venner.
Måske er det endda tid til at vælge nye havemøbler, så du kan få skabt lige netop den oase, du går og drømmer om.

Det kan være, du ønsker et praktisk cafésæt til altanen, et spisebordssæt til grillaftenerne på terrassen eller et stort og komfortabelt loungesæt med plads til at samle hele familien. Uanset hvad er det en god idé at gøre sig nogle tanker om, hvor meget arbejde du ønsker at lægge i pasning og pleje af dine havemøbler.

Forskellige havemøbler kræver forskellig vedligeholdelse


Nogle foretrækker havemøbler, der kræver ganske lidt vedligeholdelse, mens andre foretrækker havemøbler i naturlige materialer, der til gengæld kræver lidt mere pleje. Nogle vil bruge deres havemøbler meget og andre ikke.

Der er fordele og ulemper ved alle typer havemøbler, så dit valg af havemøbler afhænger helt og holdent af dit budget, behov og ønsker.

For at give dig et bedre overblik har vi samlet en række informationer og råd om de mange forskellige typer havemøbler, herunder hvordan de forskellige materialer bør plejes/behandles for at tage sig bedst ud og holde så længe som muligt.

Havemøbler i vedligeholdelsesfri materialer


Mange ønsker havemøbler, der er nemme at holde og ikke kræver det store i forhold til pasning og pleje. Vedligeholdelsesfrie havemøbler kommer i mange forskellige afskygninger og flotte designs og er fremstillet i slidstærke materialer såsom plast, PE-rattan og/eller aluminium/stål.

Selv såkaldte vedligeholdelsesfrie havemøbler kræver en vis grad af vedligeholdelse i form af rengøring, mens de også bør opbevares tørt og frostfrit om vinteren for at holde bedst. Denne type havemøbler er dog noget mere hårdføre og tåler bedre at stå ude hele året, hvis du ikke har andre opbevaringsmuligheder.

Plast


Havemøbler i plast er generelt meget nemme at holde og skal blot rengøres fra tid til anden for at stå flot og indbydende. BAUHAUS har et bredt sortiment af plastmøbler i god kvalitet.

Når havemøblerne skal rengøres, laver du en mild sæbeblanding og bruger en svamp eller klud for at fjerne skidt og snavs. Skyl derefter møblerne over med haveslangen. Tør til sidst plastikhavemøblerne af med en tør klud, så de igen er klar til brug.

Havemøbler i plast kan opbevares ude som inde, men har du plads, så opbevar dem helst tørt og frostfrit om vinteren. Så sikrer du også, at de ikke flyver rundt, når der kommer en storm. Det holder de færreste møbler til.

Vedligeholdese af Nonwood - også kaldet kunsttræ eller polywood


Nonwood, kunsttræ eller polywood som det også kaldes, er et plastbaseret materiale, som lever op til den moderne families krav om minimal vedligeholdelse, men har samtidig et flot og eksklusivt look.

Det kan ligne rigtigt træ med strukturer og åretegninger i overfladen, men er mere holdbart og mindre vedligeholdelseskrævende end træ. De passer godt ind på en terrasse i træ.

Med havemøbler i nonwood får du det bedste fra to verdener i form af træets flotte udtryk og plastmaterialets holdbarhed og modstandsdygtighed over for vind og vejr. Nonwood har desuden en lang levetid. BAUHAUS har naturligvis et stort udvalg af havemøbler i nonwood til konkurrencedygtige priser.

Til rengøring bruges en fugtig klud, vand og pH-neutral sæbe. Undgå at lade glasartikler blive stående på nonwood-overfladen i længere tid. På den måde undgår du skader forårsaget af høje temperaturer. Rødvin og stærkt farvede produkter kan forårsage misfarvninger og bør derfor vaskes af øjeblikkeligt.

Vi anbefaler desuden brug af bordskåner og skærebræt, da bordpladen ikke tåler direkte varme fra f.eks. en varm gryde.

Hvis møblet står under træer eller i kystnære områder, bliver de nemt beskidt, og det anbefales altid at benytte overtræk, når møblet ikke er i brug. Husk også at rengøre møblerne, inden de stilles væk for vinteren. Vinteropbevaring anbefales at være under tag og i et tørt, frostfrit rum med god ventilation. Vær sikker på, at møblerne er tørre, inden de stilles ind til vinteropbevaring.

I samme familie finder man også kunstfibermaterialet durawood, der består af en blanding af plast og savsmuld, hvilket giver en slidstærk og holdbar overflade, der blot skal aftørres med en opvredet klud. Derudover gælder de samme betingelser for durawood som for nonwood.

Polyrattan - også kaldet PE-flet eller kunstrattan


Havemøbler i polyrattan er ganske modstandsdygtige over for det danske sommervejrs luner. Polyrattan består af kunstfibre, der er flettet på forskellig vis, hvilket giver havemøblerne et flot og levende udtryk, som du kender det fra kurvemøbler. BAUHAUS har et stort udvalg af havemøbler i PE-rattan/polyrattan.

Havemøbler i kunstrattan kræver et minimum af vedligeholdelse og behøver blot almindelig rengøring med en blød børste og en mild sæbevandsopløsning efter behov, hvorefter de skylles efter med rent vand.

Hvis møblet står under træer eller i kystnære områder, bliver de nemt beskidte, og det anbefales at benytte overtræk, når møblet ikke er i brug. Husk at rengøre møblerne, inden de stilles væk for vinteren. Vinteropbevaring anbefales under tag og i et tørt, frostfrit rum med god ventilation. Vær sikker på, at møblerne er tørre, inden de stilles ind til vinteropbevaring.

Relaterede produkter

Vedligeholdelse af Textilene


Havemøbler i textilene har en god holdbarhed og klarer sig generelt godt i det danske klima med de ofte meget skiftende vejrforhold. Textilene er et tekstilmateriale fremstillet af syntetiske fibre, som er vævet i forskellige mønstre og efterbehandlet for at sikre en høj grad af UV-bestandighed, slidstyrke og farveægthed. Det anvendes ofte som sæde og ryg på eksempelvis have- eller liggestole, hvilket giver en god fleksibilitet og en behagelig siddekomfort. 

Vi anbefaler brug af havemøbelovertræk, når møblet ikke er i brug for at forlænge holdbarheden og undgå farvetab af textilenen, der over tid vil mørne af at stå i sollys uden at være overdækket.

Havemøbler i textilene og lignende kunststofmaterialer, f.eks. Oxford, vaskes efter behov med en klud eller en blød svamp. Derudover skal de også opbevares tørt, frostfrit og gerne indendørs henover vinteren.

Havemøbler i reb


Havemøbler lavet med brug af reb vinder mere og mere frem i de danske haver. Det anvendes ofte som sæde eller ryg på f.eks. have- eller liggestole, men også loungesæt fremstilles med brug af materialet og med god grund.

Reb er robust og vejrbestandigt. Samtidig er komforten rigtig fin, og møblerne er flotte og moderne.

Der kan være overskudsfarve i rebet, og vi anbefaler derfor at tørre dem af med en våd klud inden brug første gang for at undgå afsmitning. Rebet kan rengøres med vand og pH-neutral sæbe.

Hvis møblet står under træer eller i kystnære områder, bliver de nemt beskidte, og det anbefales at benytte overtræk, når møblet ikke er i brug. Husk at rengøre møblerne, inden de stilles væk for vinteren. Vær sikker på, at møblerne er tørre, inden de stilles ind til vinteropbevaring. Vinteropbevaring anbefales under tag og i et tørt og frostfrit rum med god ventilation.

Havemøbler i aluminium, stål og jern


Særligt havemøbler lavet af aluminium kan være praktiske, da de er ekstremt holdbare og samtidig er meget lette og dermed nemme at flytte rundt på terrassen eller altanen efter behov. Havemøbler i aluminium skal blot vaskes og tørres over, når de trænger til det. De bør derudover opbevares tørt om vinteren. 

Et havemøbel med stel i aluminium er næsten vedligeholdelsesfrit og kan holde i mange år.

Havemøbler i stål kommer i mange forskellige udformninger. Eksempler på disse er loungemøbler, som sofaer og lænestole, hvor selve stellet er udført i en solid stålkonstruktion kombineret med andre blødere materialer.

De fleste havemøbler af stål er overfladebehandlet på fabrikken for at sikre lang holdbarhed mod korrosion. Enkelte campingmøbler er dog blot pulverlakerede. Havemøbler i rustfri eller præ-galvaniseret stål kræver stort set ikke vedligeholdelse, men behøver blot en jævnlig aftørring med en våd klud.

Hvis møblet står under træer eller i kystnære områder, bliver de nemt beskidte og det anbefales altid at benytte et overtræk, når møblet ikke er i brug.

Vinteropbevaring skal være under tag og i et tørt, frostfrit rum med god ventilation. Husk at rengøre møblerne, inden de stilles væk for vinteren. Vær sikker på, at møblerne er tørre.

Havemøbler udført i jern er særdeles robuste og modstandsdygtige over for både regn og sol og kan nemt rengøres med en svamp eller med haveslangen, hvorefter de tørres over med en tør klud.

Havemøbler i jern ses ofte i form af cafésæt eller klassiske smedejernsmøbler i et romantisk design. Denne type havemøbler tørrer hurtigt efter regn og står stabilt når det blæser. De kan i princippet tåle at stå ude hele året.

Vil du gerne passe godt på dine havemøbler anbefales det dog at opbevare dem tørt og frostfrit over vinteren. Hvis pulverlakeringen tager skade under brug, skal området straks repareres igen med et dækkende lag maling.

Det kan også være relevant at opfriske havemøblerne op med en ny gang maling, hvis udtrykket bliver for patineret med tiden.

Fibercement


Havemøbler i fibercement, polycement eller fiberclay har et råt og rustikt udtryk, der kan bidrage med noget kant til din indretning på terrassen.

Fibercement består af en blanding af cement og plastfibre og er derfor meget lettere end almindelig cement, hvilket gør det muligt at flytte møblerne rundt efter behov.

Derudover har møbler i fibercement eller fiberbeton en god holdbarhed og modstandsdygtighed over for vejr og vind, men skal opbevares i et koldt og tørt rum henover efterårs- og vinterperioden.

Keramiske borde


Keramik er et materiale, som er fremstillet af naturlige komponenter og matcher nutidens moderne indretning i haven og på terrassen.

Keramiske plader er bearbejdet ved høj varme og efterfølgende skåret i en passende størrelse. Herefter bliver sider og overflader bearbejdet og får slebet kanter. Keramiske bordplader er modstandigsdygtige over for små ridser, ligesom de er lettere varmefaste og ikke opsuger væske.

Keramiske bordplader er yderst velegnede i hjem med småbørn og kæledyr, eftersom de er nemme at rengøre og bevarer deres skønhed i mange år. De kræver desuden minimal pleje og skal blot tørres af med en klud og varmt vand.

Vi anbefaler brug af skærebræt og bordskåner til varme genstande for ikke at beskadige overfladen. Undgå også så vidt muligt at tabe tunge genstande og beskyt generelt bordpladen mod direkte slag.

Keramiske bordplader kan patinere over tid ved daglig brug, sol og almindeligt slid, men dette vil kun gøre bordpladen endnu smukkere og give den et unikt udseende.

Hvis møblet står under træer eller i et kystnært område, bliver de nemt beskidte, og det anbefales altid at bruge et overtræk, når møblet ikke er i brug. Husk også at rengøre bordet, inden det stilles væk for vinteren. Vinteropbevaring skal være under tag og frostfrit. 

Vær sikker på, at møblerne er tørre, inden de stilles ind til vinteropbevaring.

Pleje af teak havemøbler


Havemøbler i teaktræ er en sand klassiker og et foretrukket materiale hos mange. Teaktræ er én af de mest holdbare træsorter til udendørs brug, da teak fra naturens side indeholder nogle olier, der gør, at det ikke suger så meget fugt som andre ubehandlede træsorter. Derfor kan teaktræ være et oplagt materiale at vælge, hvis du ønsker havemøbler i træ.

Med tiden vil ubehandlede teaktræsmøbler få en sølvgrå farve, når de står udenfor. I disse tilfælde kan man vælge at friske sine teaktræsmøbler op med en gang teaktræsolie, hvilket giver træet en varm og smuk glød og gør samtidig overfladen mindre modtagelig for fugt og svamp.

Dine teaktræsmøbler har bedst af at blive opbevaret tørt og frostfrit om vinteren, så du har glæde af dem i mange år frem.

Pleje af Akacietræ og Eukalyptus 


Havemøbler udført i akacietræ har en god holdbarhed. De kan stå ubehandlet, males eller oliebehandles efter eget ønske. Møbler i akacetræ bør vaskes med en mild sæbevandsblanding et par gange om året og olieres efter behov.

Hvis møblet står under træer eller i et kystnært område, bliver de nemt beskidte, og det anbefales altid at bruge et overtræk, når møblet ikke er i brug. Husk at rengøre møblerne, inden de stilles væk for vinteren. Vær desuden sikker på, at møblerne er tørre, inden de stilles ind til vinteropbevaring. 

Undgå at opbevare møblet i opvarmede rum, da dette vil udtørre træet og kan få det til at slå revner. Vinteropbevaring skal være under tag og i et tørt, frostfrit rum med god ventilation.

Vedligeholdelse af havemøbler i træ og naturmaterialer


Ved at vælge havemøbler i træ får du nogle havemøbler i naturlige og gedigne materialer, der falder godt ind i de fleste omgivelser. Havemøbler i træ koster ofte lidt mere, men her får du også gode kvalitetsmøbler, og som kan holde i mange år, hvis de blot får en kærlig hånd hver sæson.

For at forlænge levetiden på dine havemøbler i træ, kan det være en god ide at stille stole og eventuelt også bordet på skrå, så vandet kan løbe af. Tør gerne dine træmøbler af efter regn, så der ikke får lov at ligge vand på de plane flader i længere tid. På den måde beskytter du overfladen, og møblerne holder bedre, så der går længere tid, før det bliver nødvendigt at male eller oliere dem igen.

Det danske klima er meget varieret, derfor er der nogle år behov for at påføre olie flere gange og andre år færre gange. Alle havemøbler i træ bør dog opbevares i et frostfrit, tørt og godt ventileret rum, når de ikke er i brug og særligt i vinterperioden.

Husk at dine møbler, skal efterspændes regelmæssigt, så de fortsat er pæne, stabile og funktionelle. Læs altid den medfølgende manual grundigt og opbevar den gerne til fremtidig brug.

Pleje af teak havemøbler


Havemøbler i teaktræ er en sand klassiker og et foretrukket materiale hos mange. Teaktræ er én af de mest holdbare træsorter til udendørs brug, da teak fra naturens side indeholder nogle olier, der gør, at det ikke suger så meget fugt som andre ubehandlede træsorter. Derfor kan teaktræ være et oplagt materiale at vælge, hvis du ønsker havemøbler i træ.

Med tiden vil ubehandlede teaktræsmøbler få en sølvgrå farve, når de står udenfor. I disse tilfælde kan man vælge at friske sine teaktræsmøbler op med en gang teaktræsolie, hvilket giver træet en varm og smuk glød og gør samtidig overfladen mindre modtagelig for fugt og svamp.

Dine teaktræsmøbler har bedst af at blive opbevaret tørt og frostfrit om vinteren, så du har glæde af dem i mange år frem.

Pleje af Akacietræ og Eukalyptus 
  • Havemøbler udført i akacietræ har en god holdbarhed. De kan stå ubehandlet, males eller oliebehandles efter eget ønske. Møbler i akacetræ bør vaskes med en mild sæbevandsblanding et par gange om året og olieres efter behov.
  • Hvis møblet står under træer eller i et kystnært område, bliver de nemt beskidte, og det anbefales altid at bruge et overtræk, når møblet ikke er i brug. Husk at rengøre møblerne, inden de stilles væk for vinteren. Vær desuden sikker på, at møblerne er tørre, inden de stilles ind til vinteropbevaring.
  • Undgå at opbevare møblet i opvarmede rum, da dette vil udtørre træet og kan få det til at slå revner. Vinteropbevaring skal være under tag og i et tørt, frostfrit rum med god ventilation.

Bambus


Bambusmøbler har i den grad fået en genkomst og er igen blevet yderst populære i boligindretningen. Ved at vælge havemøbler i bambus kan du både få et smukt og moderne havemøbelsæt og samtidig sætte dig til rette med god samvittighed vel vidende, at du har truffet et miljørigtigt valg. Bambus er nemlig én af de hurtigst voksende planter der findes, hvilket gør det til et meget bæredygtigt materiale.

Havemøbler i bambus egner sig bedst til at stå på en overdækket terrasse, i udestuen eller i vinterhaven. Undgå helst at de står i direkte sollys for længe, og undgå såvidt muligt at de står ude i regnvejr.

Havemøbler i bambus er ofte lakerede, hvilket sikrer en minimal grad af vedligeholdelse, og denne type møbler skal derfor blot tørres af med en fugtig klud efter behov og opbevares tørt om vinteren.

Naturrattan


Havemøbler i naturrattan finder man ofte i form af kurvemøbler, lænestole og sofaer, der er smukt udformede i et flettet design med sirlige detaljer. Rattan stammer fra en palmeart, hvor man høster de lange luftrødder og blandt andet anvender dem til fremstilling af havemøbler i naturflet.

Rattanmøbler er ikke egnede til at stå udendørs, men skal helst stå i ly for vejr og vind, f.eks. på en overdækket terrasse, i udestuen eller i orangeriet. De skal som minimum flyttes under tag, når de ikke er i brug. Du vil til gengæld kunne nyde synet af disse charmerende fletmøbler i rigtig mange år og samtidig sidde rart og behageligt.

Møblerne skal blot tørres af med fugtig klud efter behov. De skal desuden opbevares i et rum, der er tørt, frostfrit og godt ventileret henover efterårs- og vinterperioden.

Malede træmøbler


Havemøbler i lakeret eller malet træ skal for det meste blot rengøres, når de findes frem igen til foråret, men efter flere sæsoner kan de trænge til en lidt større overhaling i form af en ny gang maling.

Her er det meget vigtigt at få slebet den afskallede maling af og rense møblet godt, inden du begynder på selve malerarbejdet. Med nogle effektive arbejdstimer og en smule knofedt kommer dine træmøbler hurtigt til at stå knivskarpe igen, og være klar til endnu en sommer.

Start med en grundig rengøring med vand og en kraftig børste og anvend de sæbe- eller renseprodukter som producenten selv anbefaler. Du kan også anvende en trærens, som er specielt egnet til den træsort, dine havemøbler er fremstillet af. Skyl efterfølgende med rent vand, hvorefter møblerne skal tørre inden den videre behandling.

Hvis malingen er skallet af mange steder, kan det være nødvendigt med en gang slibning, inden du tager fat på malerarbejdet. Husk at slibe i træets åreretning og sørg efterfølgende for at fjerne alt støv. Giv gerne et lag grunder og lad det tørre en dags tid, før du giver møblerne 1-2 lag maling beregnet til træhavemøbler.

Både behandlingen med grunder og maling skal finde sted på en dag med lune temperaturer og helst ikke i direkte sollys. Vent et par dage før du og familien igen tager møblerne i brug, så du er sikker på, at de er helt tørre. I forbindelse med klargøring til en ny sæson er det desuden en god idé at få efterspændt skruer og møtrikker, så møblerne kommer til at stå sikkert og stabilt.

Har du havemøbler i akacietræ eller eukalyptustræ kan svingninger i temperatur og fugt få træet til at trække sig sammen og udvide sig igen i takt med fugtpåvirkninger. Selvom træet er godt til udendørs brug, er det derfor vigtigt, at revner i lakken og samlingerne i konstruktionen repareres hurtigt, så der ikke trænger fugt ind under lakken. 

Reparation: Puds det skadede område med fint sandpapir eller en skurevamp og påfør derefter ny lak. Det er vigtigt at rengøre havemøblerne jævnligt, så alle skader opdages i tide.

Oliebehandlede træmøbler

Efter én eller flere sæsoner kan dine træmøbler godt komme til at se lidt grå og kedelige ud. Når de gør det, kan det være tid til at friske dem op med en gang olie.

Hvis dine træmøbler er behandlet med olie eller træbeskyttelse, bør de behandles ca. 1-2 gange årligt for at være bedst beskyttet mod de alsidige danske vejrforhold.

Start med en grundig rengøring med vand og en kraftig børste og anvend de produkter, som producenten selv anbefaler. Du kan også bruge en trærens, der passer til dét træ, dine havemøbler er fremstillet i. Skyl efterfølgende med rent vand.

Herefter skal træet tørre grundigt, inden du går videre til slibningen. Det kan være en fordel at stille  havemøbler under et halvtag og vente til næste dag med den videre behandling.

Træet skal herefter slibes med sandpapir, og her er det vigtigt at følge retningen på træets årer. Når du har børstet møblerne grundigt af for alle støvrester, er de nu klar til den videre behandling med olie.

Dette skal gerne foregå på en lun dag og helst ikke i direkte sollys. Sørg for at træet mættes godt med olie og tør til sidste den overskydende olie af med en tør klud. Efter et par dages tørretid er havemøblerne igen klar til brug og vil fremstå næsten som nye.

Find vores store udvalg af træbeskyttelse og olie til havemøbler fra mærker som Gori, Jotun, Junckers, Pinotex og Trip Trap her.

Opbevaring af hynder


De fleste havemøbler kræver gode hynder for at sikre den allerbedste siddekomfort, når sommeren skal nydes på terrassen eller i haven. Hvis du gerne vil passe på dine hynder, er det en rigtig god idé at tage hynderne indenfor, når de ikke er i brug.

Du kan eventuelt investere i en hyndeboks for at få en nem og bekvem opbevaring af dine hynder, men vær opmærksom på, at en hyndeboks ikke er 100 % vandtæt, når det kommer til regn, så stil altid hyndeboksen overdækket, f.eks. under et tag eller i garagen.

På den måde passer du bedst på dine udendørs hynder og kan få glæde af dem i mange år.

Overtræk til havemøbler

Det kan være en rigtig god idé at investere i et overtræk til dine havemøbler, uanset hvilket materiale du har valgt. Det gælder både, når man skal opbevare dem i vinterhalvåret, lidt uden for sæson, og når de står ubrugte hen i sommerperioden.

Havemøblerne vil da være godt beskyttet og holde sig pæne i meget længere tid. Et åndbart overtræk til havemøblerne er at foretrække. På den måde  sørger du for, at der ikke samler sig en masse fugt, som kan skade dine havemøbler.

Du kan vælge overtræk, som er ekstra UV-behandlede, så det giver en ekstra beskyttelse mod solens stråler. BAUHAUS forhandler en lang række modeller og kvaliteter, så du kan altid finde en størrelse, der passer til dit behov.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto