Pleje og vedligeholdelse af havemøbler

Havemøbler | Læs alt om pleje af havemøbler her på siden | BAUHAUS

Når dagene begynder at blive lunere og lysere, gælder det om at få havemøblerne gjort forårsklar, så du igen kan indtage terrassen og nyde det gode vejr i selskab med familie og venner.

Måske er det endda tid til at vælge nye havemøbler, så du kan få skabt lige netop den oase, du går og drømmer om.

Det kan være, du ønsker et praktisk cafésæt til altanen, et spisebordssæt til grillaftenerne på terrassen eller et stort og komfortabelt loungesæt med plads til at samle hele familien. Uanset hvad er det en god idé at gøre sig nogle tanker om, hvor meget arbejde du ønsker at lægge i pasning og pleje af dine havemøbler.

Nogle foretrækker havemøbler, der kræver ganske lidt vedligehold, mens andre foretrækker havemøbler i naturlige materialer, der til gengæld kræver lidt mere pleje. Der er fordele og ulemper ved alle typer havemøbler, så dit valg af havemøbler afhænger helt og holdent af dit budget og dine behov og ønsker.

For at give dig et bedre overblik har vi samlet en række informationer og råd om de mange forskellige typer havemøbler, der findes, og hvordan de forskellige materialer bør plejes og behandles for at tage sig bedst ud og holde så længe som muligt.

Havemøbler i vedligeholdelsesfri materialer

Mange ønsker havemøbler, der er nemme at holde og ikke kræver det store i forhold til pasning og pleje. Vedligeholdelsesfri havemøbler kommer i mange forskellige afskygninger og flotte designs og er fremstillet i slidstærke materialer såsom plast eller metal.

Selv såkaldte vedligeholdelsesfri havemøbler kræver en vis grad af vedligeholdelse i form af rengøring, mens de også bør opbevares tørt om vinteren for at holde bedst. Denne type havemøbler er dog noget mere hårdføre og tåler bedre at stå ude hele året, hvis du ikke har andre opbevaringsmuligheder.

 

Plast

Havemøbler i plast er generelt meget nemme at holde og skal blot rengøres fra tid til anden for at stå flot og indbydende. Lav en mild sæbeblanding og brug en svamp eller klud for at fjerne snavs og skyl derefter møblerne over med haveslangen.

Tør til sidst plastikhavemøblerne af med en tør klud, så de igen er klar til brug. Sørg også gerne for at gøre dine plastikmøbler rene, inden de sættes væk for vinteren, så de er klar til at blive taget frem igen ved forårets komme og fuglenes begyndende kvidren.

Havemøbler i polypropylen og andre plasttyper kan opbevares ude som inde, men har du plads, så opbevar dem helst tørt om vinteren.

 

 

Nonwood

Nonwood, eller polywood som det også kaldes, er et plastmateriale, der ligner rigtigt træ med strukturer og åretegninger i overfladen, men er langt mere holdbart og mindre vedligeholdelseskrævende end ægte træ.

Med havemøbler i nonwood får du det bedste fra to verdener i form af træets flotte udtryk og plastmaterialets holdbarhed og modstandsdygtighed over for vind og vejr. Nonwood har en lang levetid og skal blot rengøres efter behov med vand og sæbe.

I samme familie finder man også kunstfibermaterialet durawood, der består af en blanding af plast og savsmuld, hvilket giver en slidstærk og holdbar overflade, der blot skal aftørres med en opvredet klud.      

Det anbefales at opbevare dine havemøbler tørt om vinteren.

 

Polyrattan

Havemøbler i polyrattan er ganske modstandsdygtige over for det danske sommervejrs luner. Polyrattan består af kunstfibre, der er flettet på forskellig vis, hvilket giver havemøblerne et flot og levende udtryk, som man kender det fra kurvemøbler.

Havemøbler i kunstrattan kræver et minimum af vedligeholdelse og behøver blot almindelig rengøring med en blød børste og en mild sæbevandsopløsning efter behov, hvorefter de skylles efter med rent vand. For at få det bedste ud af dine havemøbler i kunstflet bør de opbevares tørt for vinteren.

 

Textilene

Havemøbler i textilene har en god holdbarhed og klarer sig generelt godt i det danske klima med de ofte meget skiftende vejrforhold. Textilene er et tekstilmateriale fremstillet af syntetiske fibre og anvendes ofte som sæde og ryg på eksempelvis have- eller liggestole, hvilket giver en god fleksibilitet og en behagelig siddekomfort.

Havemøbler i textilene og lignende kunststofmaterialer vaskes efter behov med en klud eller blød svamp og bør opbevares tørt og indendørs om vinteren.

 

Fibercement

Havemøbler i fibercement, polycement eller fiberclay har et råt og rustikt udtryk, der kan bidrage med noget kant til din indretning på terrassen.

Fibercement består af en blanding af cement og plastfibre og er derfor meget lettere end almindelig cement, hvilket gør det muligt at flytte møblerne rundt efter behov.

Derudover har møbler i fibercement eller fiberbeton en god holdbarhed og modstandsdygtighed over for vejr og vind, men skal opbevares i et koldt og tørt rum henover efterårs- og vinterperioden.

      

 

Metal

Havemøbler i metal vil ofte være udført i aluminium, stål eller jern. Særligt aluminiumsmøbler kan være praktiske som havemøbler, da de er ekstremt holdbare og samtidig er meget lette og dermed nemme at flytte rundt på terrassen eller altanen efter behov. Havemøbler i aluminium skal blot vaskes og tørres over, når de trænger til det og bør derudover opbevares tørt om vinteren.

Havemøbler udført i jern er særdeles robuste og modstandsdygtige over for både regn og sol og kan nemt rengøres med en svamp eller med haveslangen, hvorefter de tørres over med en tør klud.

Havemøbler i jern ses ofte i form af cafésæt eller klassiske smedejernsmøbler i et romantisk design. Denne type havemøbler er særledes modstandsdygtige over for vejr og vind og kan i princippet tåle at stå ude hele året. Vil du gerne passe godt på dine havemøbler anbefales det dog at opbevare dem tørt og frostfrit over vinteren.

Det kan også være relevant at opfriske havemøblerne op med en ny gang maling, hvis udtrykket bliver for patineret med tiden.

Havemøbler i stål kommer i mange forskellige udformninger blandt andet i form af loungemøbler som sofaer og lænestole, hvor selve stellet er udført i en solid stålkonstruktion kombineret med andre blødere materialer. Havemøbler i rustfri stål eller galvaniseret stål kræver stort set ikke vedligeholdelse, men behøver blot en jævnlig aftørring med en våd klud.

 

Havemøbler i træ og naturmaterialer

Ved at vælge havemøbler i træ får du nogle havemøbler i naturlige og gedigne materialer, der falder godt ind i de fleste omgivelser. Havemøbler i træ koster ofte lidt mere, men her får du også gode kvalitetsmøbler, der er behagelige at sidde i og røre ved, og som kan holde i mange år, hvis de blot får en kærlig hånd hver sæson.

For at forlænge levetiden på dine havemøbler i træ, kan det være en god ide at stille stole og eventuelt også bordet på skrå, så vandet kan løbe af, eller stil møblerne overdækket, når de ikke bruges. Tør gerne dine træmøbler over efter regn, så der ikke får lov at ligge vand på de plane flader i længere tid.

På den måde beskytter du overfladen, så møblerne holder sig pæne længere, før det bliver nødvendigt at male eller oliere dem igen. Alle havemøbler i træ bør opbevares i et tørt og godt ventileret rum, når de ikke er i brug og særligt i vinterperioden.

 

Teak

Havemøbler i teaktræ er en sand klassiker og et foretrukket materiale hos mange. Teaktræ er én af de mest holdbare træsorter til udendørs brug, da teak fra naturens side indeholder nogle olier, der gør, at det ikke suger så meget fugt som andre ubehandlede træsorter. Med tiden vil ubehandlede teaktræsmøbler få en sølvgrå farve, når de står udenfor, og her kan man vælge at friske sine teaktræsmøbler op med en gang teaktræsolie, hvilket giver træet en varm og smuk glød og samtidig gør overfladen mindre modtagelig over for fugt og svamp. Dine teaktræsmøbler har bedst af at blive opbevaret tørt om vinteren, så får du glæde af dem i endnu flere år.

 

Fyr

Havemøbler udført i nåletræ klarer sig generelt godt i det danske klima og hos BAUHAUS finder du et stort udvalg af havemøbler i fyrretræ, uanset om du er på jagt efter en klassisk havebænk, en lænestol eller et havebord. Havemøbler i fyr klarer sig dog bedst ved at få en form for træbeskyttelse i form af maling eller olie, så de får en overflade, der er mindre modtagelig over for fugt og samtidig bliver nemmere at renholde.

 

Eukalyptus

Eukalyptus er en type hårdttræ, der er ganske hårdfør og holdbar og dermed oplagt til udendørs møbler. Havemøbler i eukalyptus kan kræve en gang olie indimellem for at holde bedst og stå flot, og derudover skal havemøbler i eukalyptus opbevares tørt om vinteren.

 

Akacie

Havemøbler udført i akacietræ har en god holdbarhed og kan både stå ubehandlet eller kan males eller oliebehandles efter eget ønske. Møbler i akacietræ bør vaskes med en mild sæbevandsblanding et par gange om året og skal opbevares tørt og frostfrit om vinteren.

 

Ask

Hos BAUHAUS forhandler vi havemøbler i varmebehandlet asketræ, hvor træet er blevet varmet op til ekstremt høje temperaturer i nøje bestemte tidsintervaller. Denne behandling giver et træmateriale med en rigtig god modstandsdygtighed over for vind og vejr og er samtidig med til at give træet en flot mørk farve. Termobehandlingen gør træet formstabilt og forhindrer det i at krympe og udvide sig ved temperaturudsving og varierende luftfugtighed, hvilket er særdeles fordelagtigt i det skandinaviske klima. Hvis du ønsker havemøbler i træ, som stadig er meget holdbare, kan havemøbler i termobehandlet træ være løsningen for dig. Træmøbler af denne type kræver som regel kun en årlig omgang olie for at holde sig pæne.

 

Bambus

Bambusmøbler har i den grad fået en genkomst og er igen blevet yderst populære i boligindretningen. Ved at vælge havemøbler i bambus kan du både få et smukt og moderne havemøbelsæt og samtidig sætte dig til rette med god samvittighed vel vidende, at du har truffet et miljørigtigt valg. Bambus er nemlig én af de hurtigst voksende planter, der findes, hvilket gør det til et meget bæredygtigt materiale.

Havemøbler i bambus egner sig bedst til at stå på en overdækket terrasse, i udestuen eller i vinterhaven eller bør som minimum flyttes under tag, når de ikke er i brug. Havemøbler i bambus er ofte lakerede, hvilket sikrer en minimal grad af vedligeholdelse, og denne type møbler skal derfor blot tørres af med en fugtig klud efter behov og opbevares tørt om vinteren.

 

Naturrattan

Havemøbler i naturrattan finder man ofte i form af kurvemøbler, lænestole og sofaer, der er smukt udformede i et flettet design med sirlige detaljer. Rattan stammer fra en palmeart, hvor man høster de lange luftrødder og blandt andet anvender dem til fremstilling af havemøbler i naturflet. Rattanmøbler er ikke egnede til at stå udendørs, men skal helst stå i ly for vejr og vind, fx på en overdækket terrasse, i udestuen eller i orangeriet. Her vil man til gengæld kunne nyde synet af disse charmerende fletmøbler i rigtig mange år og samtidig sidde rart og behageligt.

 

Opbevaring af hynder

De fleste havemøbler kræver gode hynder for at sikre den allerbedste siddekomfort, når sommeren skal nydes på terrassen eller i haven. Hvis du gerne vil passe på dine hynder, er det en rigtig god idé at tage hynderne indenfor, når de ikke er i brug. Du kan eventuelt investere i en hyndeboks for nem og bekvem opbevaring af dine hynder, men vær opmærksom på, at en hyndeboks ikke er 100 % vandtæt, når det kommer til regn, så stil altid hyndeboksen overdækket, fx under et tag eller i garagen. På den måde passer du bedst på dine udendørs hynder og får glæde af dem i mange flere år.

 

Pleje og vedligeholdelse af havemøbler i træ

Hvis du vælger havemøbler i ubehandlet træ, er det som grundregel altid en god idé at give dem en overfladebehandling – det kan være maling, træbeskyttelse, olie eller bejdse. Hvis dine havemøbler i træ allerede har en overfladebehandling fra producentens side, såsom olie eller maling, er det vigtigt at fortsætte med den samme type behandling.

Her har vi samlet en række råd til, hvordan du skal bære dig ad med vedligeholdelse af dine træhavemøbler, hvad enten de er malet eller behandlet med olie.

 

Malede træmøbler

Havemøbler i lakeret eller malet træ skal for det meste blot rengøres, når de findes frem igen til foråret, men efter flere sæsoner kan de trænge til en lidt større overhaling i form af en ny gang maling. Her er det meget vigtigt at få slebet den afskallede maling af og rense møblet godt, inden du begynder på selve malerarbejdet. Med nogle effektive arbejdstimer og en smule knofedt kommer dine træmøbler hurtigt til at stå knivskarpe igen og være klar til endnu en sommer.

 

Start med en grundig rengøring med vand og en kraftig børste og anvend de sæbe- eller renseprodukter som producenten selv anbefaler eller anvend en trærens, som er specielt egnet til den træsort, dine havemøbler er fremstillet i. Skyl efterfølgende med rent vand, hvorefter møblerne skal tørre inden den videre behandling.

Hvis malingen er skallet af mange steder, kan det være nødvendigt med en gang slibning, inden du tager fat på malerarbejdet. Husk at slibe i træets retning og sørg efterfølgende for at fjerne alt støv. Giv gerne et lag grunder og lad det tørre en dags tid, før du giver møblerne 1-2 lag maling beregnet til træhavemøbler.

Både behandlingen med grunder og maling skal finde sted på en dag med lune temperaturer og helst ikke i direkte sollys. Vent et par dage før du og familien igen tager møblerne i brug, så du er sikker på, at de er helt tørre. I forbindelse med klargøring til en ny sæson er det desuden en god idé at få efterspændt skruer og møtrikker, så møblerne kommer til at stå sikkert og stabilt.

 

Oliebehandlede træmøbler

Efter én eller flere sæsoner kan dine træmøbler godt komme til at se lidt grå og kedelige ud, og så kan det være tid til at friske dem op med en gang olie. Hvis dine træmøbler er behandlet med olie eller lignende træbeskyttelse, bør de behandles ca. 1-2 gange årligt for at være bedst beskyttet mod de alsidige danske vejrforhold.

 

Start med en grundig rengøring med vand og en kraftig børste og anvend de produkter, som producenten selv anbefaler eller en trærens, der passer til dét træ, dine havemøbler er fremstillet i og skyl efterfølgende med rent vand.

Herefter skal træet tørre grundigt, inden du går videre til slibningen, så det kan være en fordel at stille møblerne under et halvtag og vente til næste dag med den videre behandling.

Træet skal herefter slibes med sandpapir, og her er det vigtigt at følge retningen på træets årer. Når du har børstet møblerne grundigt af for alle støvrester, er de nu klar til den videre behandling med olie.

Dette skal gerne foregå på en lun dag og helst ikke i direkte sollys. Sørg for at træet mættes godt med olie og tør til sidste den overskydende olie af med en tør klud. Efter et par dages tørretid er havemøblerne igen klar til brug og vil fremstå næsten som nye.

Find vores store udvalg af træbeskyttelse og olie til havemøbler fra mærker som Gori, Jotun, Junckers, Pinotex og Trip Trap her.

Relaterede produkter

FÅ NYHEDER

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr. 

NYHEDER I DIN INDBAKKE

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag automatisk hver måned om et gavekort på 1.000 kr.