Smukt og elegant: Sådan sætter du dit eget stukloft op

En stuk er den øverste udsmykning, der sidder mellem væg og loft, og som du sikkert har set i ældre boliger og særligt herskabsboliger. Der er noget fornemt over et rum med stukloft, og det er også en gammel tradition at lave stuk i hjemmet. Faktisk stammer det helt tilbage fra 1500-tallet, hvor det i Danmark blev særligt populært igennem det 18. århundrede.

Faktisk blev det så populært at få stuk i sit hjem, at folk blev uddannede stukkatører, som arbejdede professionelt med denne form for kunst i hjemmet. I dag ser man stadig stuk rundt omkring i danske boliger, om end det er sjældent i nyere byggerier. Murermestervillaer og herskabsboliger har ofte stuk, men ønsker du et hjem med stuk, skal du ikke lade dig begrænse af din boligtype. Du kan læse, hvordan du laver din egen stuk herunder.

Skal du have et nyt træloft? Du kan læse mere om trælofter her.

Sådan laver du dit eget stukloft med stuklister

Vi tager udgangspunkt i, at du har stuklister klar og bare venter på at sætte dem op. Hvis det ikke er tilfældet, kan du finde et bredt udvalg her. Udover dine stuklister skal du have et par remedier klar til opgaven. Du skal have noget at stå på, medmindre du er så høj, at du kan nå op i hjørnet af rummet. Hvis ikke, skal du have en stige, eller noget andet, du kan stå højt og solidt på.

Du skal også bruge en sav, der har fine skæretænder, og en skærekasse. Det gør chancen for, at du får et godt resultat, betydeligt større. Med en skærekasse kan du være sikker på, at du får skåret dine stuklister i de helt rigtige vinkler. Dette kaldes også at skære i gering. Det er vigtigt, når du skal samle listerne i hjørnerne.

Derudover skal du have et langt bord, som du kan arbejde på. Det skal være mindst to meter langt, men gerne mere. Du skal have stuklim, en fugepistol, som limen skal sidde i, en hobbykniv, noget at måle med, noget at markere eller skrive med og en spand vand med en klud eller en svamp.

Billede af hvidt loft med stukBillede af hvidt loft med stuk

Relevante produkter

Nu skal du i gang med at sætte stuklisterne op

Start med at skære dine lister i 45 grader mod det hjørne, du vil have dem til at pege mod. Det er naturligvis kun i den ene ende, du skal skære dem skrå. I den anden ende skal de være rette, så de kan sidde sammen eller mødes, om man vil.

Når du har skåret dine lister i de rigtige vinkler, lægger du dem på dit bord, og så påfører du lim i lange baner. Det vil sige, at du skal lave en lang pølse af lim på både den side, der kan rammer væggen, og den der rammer loftet.

Når du har limet, så er det op på stigen og sætte listen på plads. Du trykker den lige så stille men insisterende helt ind mod både loft og væg. Her holder du den lige, indtil du kan mærke, at den sidder fast, og så skal den faktisk kunne holde sig herfra og til evig tid. Indtil limen er helt tør, kan du godt justere en smule på listen. Du kan eventuelt, hvis du har noget stukliste til overs, skære et lille stykke af i 45 grader og se, om det passer i hjørnet, inden du monterer den næste liste. Så er du i hvert fald på den sikre side.

Hvis der sidder stuklim, der stikker ud fra stuklisten, tager du din svamp og væder i varmt vand. Så fører du svampen henover, hvor limen kigger frem, og glatter den lige så fint ud.

Alt afhængigt af hvor lang din væg er, kan liste nummer 2 være noget nemmere at sætte op. Hvis den blot skal ligge på langs og ikke ende i et hjørne, skal du bare skære den i 90 grader i begge ender. Den sætter du op på samme måde som den første, men selvfølgelig lige i forlængelse af den.

Når du kommer til hjørnet, skal du egentlig bare gøre, som du gjorde i starten. Skær den ene ende i 45 grader og den anden i 90 grader. Så påfører du fugelim og sætter hjørne mod hjørne. Du fortsætter i samme stil med at sætte lister op og tørre godt af, og når du er nået hele vejen rundt, er du færdig og kan nyde dit smukke stukloft, som du kan prale med, at du selv har lavet. 

Billede af hvid væg med stuk i loftet og trægulvBillede af hvid væg med stuk i loftet og trægulv

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto