Sternbræt: Alt du skal vide


Et sternbræt - eller sternbrædder - er det, der sidder for enden af taget på dit hus. Eller for enden af tagspærene og dermed afslutter tagkonstruktionen. Sternbrædder har til opgave at beskytte selve tagkonstruktionen mod slid og slud, bogstaveligt talt. Det kan nemlig være hårdt at være stern og tagkonstruktion under danske forhold, når det regner og fryser mange måneder hvert år.

Her har du altså et sternbræt for enden af tagkonstruktionen, som tager fra, så tagspærene bliver forskånet slitage. Men netop fordi sternbrædderne skal tage fra, så ser man også, at brædderne bliver slidte med tiden. 

Du skal derfor holde øje med dit sternbræt eller sternbrædder, så du ikke har rådne eller ødelagte brædder siddende på dit tag.

Sørg for, at dine sternbrædder er sunde og raske


Dit tag kan med tiden blive slidt af det danske vejr. Her er det ikke bare vind, vand og hagl, det er også nedfaldne grene, kogler, fugle og andet, der kan slide. Det samme kan der ske med dit sternbræt, som bliver slidt med tiden. Men det er heldigvis meningen. For hvis sternbrædderne bliver slidte, har de taget fra, så tagspærene ikke bliver det samme.

Men i og med at sternbrædderne tager fra, så kan du godt forvente, at du skal udskifte dem fra tid til anden. Hvis du ser et sternbræt, der er blevet mørkt, er det sandsynligvis fordi, det er gået i forrådnelse. Og så skal det pilles ned og erstattes. Det er grimt at se på, og forrådnelsen kan let sprede sig til den konstruktion og de spår, som sternbrættet egentlig skal beskytte.

Du kan tjekke, om det virkelig er forrådnelse, der er på spil, ved at banke let på sternbrættet. Smuldrer det, eller brækker det af, så er sagen opklaret: Der er gået råd i dine sternbrædder. 

Du har kun én mulighed, og det er at skifte dem ud.

Relaterede produkter

Det skal du vide om at udskifte dine sternbrædder


Det kan være fristende bare at male brædderne over, så de igen ser ud som nye. Men det er lidt ligesom at gøre noget, man sjældent går som voksen, for at holde varmen. Det er bare at udskyde problemet og vente på, at det bliver værre. Uanset, så kommer du til at skulle udskifte sternbrædderne, når der er gået råd i dem. Der er ingen vej udenom. Så spar på malingen.

Faktisk går du det kun vårre, hvis du maler dine rådne sternbrædder. For under malingen vil forrådnelsen hygge sig og sprede sig hurtigere. Så det er en rigtig dårlig idé. 

Hvis du ikke er erfaren handyman, er det nok for stort et projekt at kaste dig ud i at udskifte dine sternbrædder selv. Men som udgangspunkt skal du bruge en høj stige og trykimprægnerede sternbrædder til at udskifte de gamle. Et trykimprægneret sternbræt han længere holdbarhed end mange andre typer træ og kan altså bruges til at skabe en stærk stern.

Målene på dine brædder afhænger af målene på dit tag, og derfor kan det være svært at sige, hvad du specifikt skal vælge. Du er altid velkommen til at kontakte din lokale BAUHAUS. Så hjælper vi dig med at vælge de rette materialer til formålet. 

 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto