Maling af trægulv: Sådan gør du

Maling af trægulv | Sådan gør du det | BAUHAUS

Trænger det gamle trægulv til at blive frisket op? Eller har du netop lagt et nyt gulv, og vil du gerne give trægulvet en omgang maling? Uanset, så er det et projekt, du sagtens selv kan kaste dig ud og gennemføre. 

Særligt hvis dit gulv er ældre og slidt, så kan dit trægulv få nyt liv med et lag maling. Det kan være, der har ligget et gulvtæppe på det i mange år, måske er det fyldt med sømhuller, eller også kan det bare ikke blive pænt, uanset hvor meget du sliber der. 

Ofte vil man gerne have, at trægulvet bliver lysere, når det er blevet slebet. For at opnå samme effekt skal du naturligvis bare male i lyse farver. Deraf kan maling af trægulv være et fint alternativ. Læs med herunder og bliv klogere på, hvordan du maler dit trægulv.

Knirker dit trægulv? Læs her, hvordan du fikser det.

gi trægulvet nyt liv med malinggi trægulvet nyt liv med maling

En omgang lys maling kan give dit trægulv helt nyt liv.

 

Inden maling af trægulv: Sådan forbereder du gulvet

Før du maler dit trægulv, skal vi lige nævne, at det ikke er alle trægulve, der kan tåle at blive malet. Hvis du har træ, der er meget olieholdigt, så kan du få svært ved at få et resultat, der holder. Malingen kan nemlig ikke binde særlig godt, hvis træet rummer masser af olie. Det er særlig tropisk træ, der er olieholdigt. Så tjek op på det, inden du går i gang.

Hvis du har fyrretræ eller noget, der ligner, så er du på den sikre side. Den type trægulve kan du sagtens male, og malingen skal nok sætte sig og blive liggende. 

Men uanset hvilken type trægulv, du vil male, skal du gøre dig nogle forberedelser. Eller det er ikke så meget dig, der skal forberede dig, det er dit trægulv, du skal forberede. 

Først skal du vaske dit trægulv grundigt. Her tørrer du alt snavs og skidt væk med en klud, og hvis der er kalkrester eller lignende, kan du klare det med en opblanding af eddikesyre i blandingsforholdet ⅓. Når du har gjort det, vasker du det igen i rent vand, og så skal dit trægulv have lov til at tørre. 

Herfra skal du slibe dit trægulv med fint sandpapir. Det er samtidig en god anledning til, at du kan udbedre eventuelle skader i dit trægulv. Hvis der er huller, kan du fylde dem ud med træspartelmasse. Efterfølgende skal du gøre dit trægulv rent igen.

Er dit trægulv koldt? Hvis ja, kan du overveje at få lagt gulvvarme under dit trægulv.

male dit trægulvmale dit trægulv

Så er det tid til, at du skal male dit trægulv.

 

Sådan maler du dit trægulv

Du vælger selv, om du vil male med pensel eller rulle. Det er i og for sig ikke vigtigt, men det går hurtigere med rullen, og det er nok det letteste at styre. Det er lettest, hvis du maler rundt langs panelerne til at starte med. Herfra kan du så gå i gang med at male resten af dit trægulv. 

Når du maler dit trægulv, skal du gøre det langs med bræddernes længderetning. Du skal altså ikke male på tværs af brædderne. I langt de fleste tilfælde er du nødt til at male to gange, hvis malingen skal dække gulvet. 

Det endelige resultat holder bedst, hvis I ikke går med sko indenfor. Eller hvis I generelt ikke går på gulvet. Men nu er det jo et gulv, og sådan et går man på. Så tænk mere over at lade skoene stå, inden I træder på jeres nymalede gulv. 

Hvis I vælger et sort gulv, kan I nok ikke se ridser og skidt lige så tydeligt, som I kan på et lyst gulv. Men her kan I til gengæld se støvet, så snart det ligger der. Omvendt giver et sort eller mørkt gulv også en meget trykket stemning, så det giver i de fleste tilfælde mening at gå efter lyse farver. 

Hvis det er til børneværelset, at I skal male jeres trægulv, kan det være, I vil male mønstre og forskellige farver. Her er det vigtigt, I har malet en god grundfarve inden, eksempelvis lysegrå.

Når du skal vaske dit trægulv efter noget tid, skal du bare bruge universalrengøring. Aldrig brun sæbe - det er for stærkt, og det kan tage malingen med. Lad også være med at skrubbe på gulvet, da malingen heller ikke kan tåle det. Generelt skal du være forsigtig med dit nymalede trægulv den første måneds tid.

Var denne artikel behjælpelig?

Tak! Vi er glade for du synes godt om det

Tak! Vi arbejder på at forbedre indholdet

Tak for din feedback!

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.