Højbede i sten skaber masser af stemning


Hvor højbede måske før i tiden var forbeholdt biodynamikere og bondekoner, har de senere årtier har budt på flere og flere højbede i haverne derude. Enhver nyttehave med respekt for sig selv har efterhånden mindst ét højbed, og det er langt fra kun porrer og kål, der får de fine pladser i den ophøjede jord efterhånden.

Højbedene er nemlig i dag også et dekorativt indslag i haven, hvor særligt fine og velsmagende planter bliver sat til skue. Et højbed er alle tiders, og det kunne være, du skulle bygge ét i sten.

Hvad er et højbed?


Et højbeds vigtigste egenskab er, at det er hævet fra jorden. Nogle højbede er faktisk bare jordbunker ovenpå jorden, mens de fleste er rammet ind i træ, sten eller jern. Men det er altså den løftede tilstand, der gør højbedet til noget særligt, for det gør jorden bedre at dyrke i.

Højbede har flere fordele:
  • Når højbedsjorden er hævet op fra den kolde jord, bliver den hurtigere varm og dyrkningsklar i foråret.
  • Jorden i et højbed er også lettere at holde løs og plantevenlig, da den ikke på samme måde bliver kompakt.
  • Højbede gør din dyrkning mere overskuelig og nemmere at pleje.
  • Højbede med kanter gør det nemt at holde plantesorter og -typer adskilt, ligesom det er nemmere at holde ukrudtet ude.
  • Højbede kommer i sagens natur lidt i op i højden, og det er typisk rigtig godt for arbejdshøjden.

Højbede har også et par ulemper:
  • Jorden bliver hurtigere varm i foråret, da den er 'afkoblet' den store, kolde jord. Det betyder, at den også hurtigere tørrer ud, når regnen udebliver, så du må i gang med vanding.
  • Dine planter får også svært ved at sende rødderne helt ned, hvor vandet er, når du har plantet dem højere.

Det er også nemmere at komme til at udpine jorden i et højbed, og du slipper nok ikke for at skifte jorden med et par sæsoners mellemrum.

Endelig har vi faktorer som pris og besvær, når vi kigger på etableringen. Begge dele kan snildt blive store mundfulde, hvis du er meget ambitiøs.

Relaterede produkter

Hvad er der af fordele og ulemper ved at bygge det i sten?


De fleste højbede er bygget i træ, men både metal og sten eller beton er også populære alternativer. Sten er nok det mest ambitiøse materialevalg, du kan tage, og der er ting, der taler både for og imod.

Fordele:
  • Sten er så godt som uforgængelige, og det bliver dit højbed også, hvis du træffer dette materialevalg.
  • Du slipper for en del vedligehold ved at bygge bedene i sten.
  • Du skal ikke bekymre dig om kemi fra træbeskyttelse og imprægnering i dine gulerødder.
  • Højbede i sten kan være enormt flotte og bidrage positivt helt hele havens udtryk.

Ulemper:
  • Det kræver betydeligt mere arbejde at bygge højbedet i sten.
  • Det kan nemt løbe op i pris, når du skal ud og skaffe sten.
  • Sten er tunge og ufleksible, og du skal bøvle med dem igen, hvis du fortryder højbed eller placering.
  • Murer du højbedet på plads, risikerer du, at sten og mørtel revner og sprænger, hvis frosten får uheldigt ved.

Hvad koster et højbed i sten?


Det er svært at sige, hvad dit højbed skal koste, og det er naturligvis dit materialevalg og størrelsen på dit bed, der er afgørende. En mindre plantekumme kan klares for et par hundrede kroner, mens prisskiltet på et matrikellangt højbed i brosten nok skal tage pusten fra de fleste.

Endelig har det også stor betydning, om du har jord til højbedet, eller om det også er en del af investeringen. Skal bedet bære frugt, skal jorden nemlig være god, løs og næringsholdig, og det kan du heldigvis betale dig fra.

Nå, vi kigger på løsninger i sten, der kan afgrænse dit højbed, og her er mange retninger, du kan gå.

En granitkantsten er et smukt valg til det lave højbed, og det er en halvpebret løsning, der løber op i cirka 170 kroner per meter bedkant. En højere løsning i beton klares for 120 kroner meteren.

Fundablokke er et oplagt valg, hvis ønsker at få bedet lidt op i højden - og du kan lide udtrykket. Her lyder kant-prisen på cirka 30 kroner per meter - per 20 centimeters højde. Hertil kommer eventuel støbning og andre materialer.

Chaussésten er en dyr, men elegant løsning, hvor du let kommer op på 400-500 kroner meteren - plus eventuelt mørtel.

Endelig er genbrugs- eller klunsermetoden, hvor du skaffer dine sten brugte. Det kan være, at din lokale landmand har en bunke kampesten fra markerne liggende, og det kan være, du kan spare genboen for en tur på losseren med de gamle fliser. Her er det vist din charme, der dikterer meterprisen.

Sådan bygger du et højbed i sten


Der er flere måder, du kan gribe højbedet an på.

Er det en løsning, hvor du sætter kantsten i enten granit eller beton, skal du have gravet en god rende, så du kan sætte stenene i støbebeton. Der skal være 10 centimeter beton under kantstenen, og der skal være 10 centimeters beton ind mod bedet. På forsiden, hvor bedet og jorden vil presse udad, skal der være mindst 15 centimeter beton - i skrånende kurve helt op til jordoverfladen.

Bygger du en decideret konstruktion med sten i forbandt eller lignende, skal der funderes helt ned i frostfri dybde, og det vil sige 90 centimeter, ellers kommer bedet til at give sig for meget i frostvejr. Bruger du lim eller mørtel mellem stenene, skal du sørge for, at vandet i bedet kan løbe ud. Ellers risikerer du, at hele bedet sprænger, når frosten får godt ved.

Du kan sagtens lave en plantekumme på en eksisterende stenterrasse, som sikkert er lavet ordentligt med påkrævede mængder af stabilgrus og lignende. Her bygger du bare ovenpå, og fylder kummen op med muld, når du er færdig. Husk, at vandet skal kunne løbe væk.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto