Lydisoler vægge og lofter: Sådan får du ro i hjemmet

Støj. Lyde. Larm. Hjemmet er fyldt med lyde, der hver især kan blive opfattet som enten støj eller lyden af liv. En opvaskemaskine, der kører, en tørretumbler, der tumbler tørt. Barneleg og et rungende fjernsyn i rummet ved siden af. Et teenageværelse, der gjalder af musik og snak. Hvis du ikke kan holde det ud, er løsningen at udføre lydisolering.

Du kan vælge at se støjen som noget positivt. Robotterne udfører jobs, du ellers skulle have udført, og de andre beboeres støj er bare livstegn og vidne om velbehag. Hvis du dog ikke sætter pris på støjen, der er i dit hjem, kan du heldigvis gøre noget ved det. 

Du kan nemlig selv udføre lydisolering af loft og lydisolering af vægge. Og i lang de fleste tilfælde kan du komme langt med bare en smule lydisolering. Men hvordan udfører du korrekt lydisolering af loft og vægge? Det kan du læse herunder.

Du kan selv udføre nem lydisolering af loft og vægge

Heldigvis er det ikke så svært at gøre noget ved støjen, og der er mange lavt hængende frugter, der kan plukkes let og hjælpe med at sænke støjniveauet i hjemmet. Der er også et par drastiske tiltag med lydisolering, du kan lave, hvis støjen for alvor truer freden derhjemme.

Om du er søvnløs, fordi lyden er høj, eller om lyden er høj, fordi du ligger søvnløs, kan nogle gang være svært at afgøre. Effekten er til gengæld den samme; Du er søvnløs og trænger til stilhed.

Lyden af stemmer, musik og maskiner bæres rundt i huset via luften, mens fodtrin, smækkende døre og bankelyde transporteres via bygningen. Alle disse lyde har dog heldigvis det til fælles: De kan pakkes væk af praktisk lydisolering af loft eller vægge.  

Relevante produkter

Start med små indgreb og få øjeblikkeligt mere fred og ro

Du kan måske slippe for de helt store ombygninger, hvis du vil prøve at komme støjen i dit hjem til livs. Der findes nemlig måder, hvorpå du kan dæmpe støjen eller forbedre akustikken med en simpel form for lydisolering.

En gummiliste rundt i karmen, hvor dør og karm mødes, kan betyde meget for mængden af støj, der trænger igennem. Det er et relativt billigt og simpelt indgreb, som i mange tilfælde vil kunne gøre meget for støjniveauet. Hvis din dør er meget tynd, kan du også overveje en massiv dør med lyddæmpende egenskaber.

Er det larm fra gaden, der plager dig, kan du tjekke, om dine gummilister i vinduerne er helt tætte. Ellers kan du forsøge dig med en lyddæmpende tætningsliste, inden du forkøber dig i lydisolerende vinduer. Det er en rimelig dyr men effektiv løsning, der snildt kan dæmpe lyden tre gange så godt som moderne termoruder. Du kan også sætte støjhegn op langs din grund, så larmen ikke når dit hjem.

Gulvtæpper er også en glimrende støjbekæmper. Dels absorberer gulvtæppet vores trin, og dels opbløder gulvtæppet akustikken i et lokale. Et stort lokale med hårde gulve, lofter, møbler, vinduer og vægge vil nemlig kaste lyden rundt mellem de hårde flader, hvor bløde materialer absorberer lyden. Folk sænker helt naturligt stemmelejet i lokaler med god akustik, for det er ikke nødvendigt at råbe for at blive hørt. Derfor er gulvtæpper rigtigt til at lave simpel lydisolering.

Hvis dit gulv larmer, fordi det knirker, kan du få hjælp til at løse det her. Det er måske indlysende, men at du du lydisolerer dit gulv med et gulvtæppe, har også betydning for dit loft. Hvis du bor i etageejendom. For med ét og samme har du altså udført lydisolering af dit loft, da lyden ikke går fra gulv til loft lige så let på grund af tæppet.

Puder, sofaer, lænestole skind, tæpper. Alt, hvad der er lavet af bløde materialer, er godt til akustikken. Det samme gælder gardiner, som har den fordel, de hænger på væggene, der normalt er hårde, ubrudte flader. 

Hvis din radiator larmer, kan du fikse problemet uden de helt store indgreb. Læs mere her. 

Billede af gulvtæppe i stuenBillede af gulvtæppe i stuen

Omfattende indgreb til isolering af loft, gulv og vægge

Rækker det ikke med de små indgreb, er der heldigvis tungere skyts, du kan gribe til.

Kommer støjen fra en nabo, det være sig både inden og udenfor huset, kan du overveje en forsatsvæg. Det kunne eksempelvis være en ekstravæg med to lag gipsplader og et lag løs isolering. Det koster lidt på kvadratmeterne, da der skal være cirka ti centimeter ind til den støjramte væg. Det er også vigtigt, at forsatsvæggen slet ikke har kontakt til den støjramte – så forsvinder den isolerende effekt. Derfor skal din forsatsvæg fastgøres i gulv, loft og de andre vægge.

Er det overboen, den er gal med, kan du bruge samme metode til at lydisolere loftet. Et forsatsloft kan nemlig tage toppen af støjen oppefra, og fremgangsmåden er cirka den samme. Loftet skal gøres fast i de omkringliggende vægge med stålprofiler, og det må ikke have kontakt med det gamle loft. Eller, det kan det jo i nogle tilfælde blive nødt til, hvis konstruktionen skal bære, men så skal dine metalprofiler hænges op i elastik. 

Det handler for alt i verden om, at vibrationerne fra din problematiske væg – eller loft – ikke kan sætte sig i den nye forsatsforanstaltning.

Hvis det er døren, der er det svageste led i lydisoleringen, har du flere muligheder. Som tidligere nævnt er tætningslister og massive døre en mulighed. Hvis det ikke rækker, kan du overveje at pille gerigterne omkring karmen ned og smide godt med elastisk fuge rundt mellem væg og dørkarmen samt gulv- og dørtrin som middel til at opnå lydisolering.

Hvis du døjer med akustikken, kan du også overveje, om du skulle have pudset væggene op med lyddæmpende puds eller opsat lyddæmpende plader i loft og på vægge. Det er værd at bemærke, at lyddæmpning af lofter har bedst effekt.

Teknikstøj, så som køleskabe, emhætter og vaskemaskiner kan også virke opslidende på nerverne, for selvom du måske ikke bemærker det på samme måde som fællessang og bægerklang, så påvirker det dig stadig. På arbejdspladser arbejder man aktivt for få de støjende apparater væk fra menneskene, og du kunne overveje det samme. Byg et vaskerum i skuret, flyt køleskabet ud i bryggerset, og flyt emhættens motor op på loftet.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto