Få flere parkeringspladser på samme areal

Privatøkonomien er i vækst. Derfor har mange driftsledere problemer med at finde plads til de ekstra biler, cykler og andre transportmidler med behov for parkering, som beboerne anskaffer sig i disse år. Er det ved at blive en udfordring at få plads på jeres eksisterende areal, kan du med ganske få midler optimere arealudnyttelsen – og gøre pladsen lidt pænere at se på. Læs her, hvordan du griber det an!

”Det kan nemt blive en udfordring at få plads til alle de private biler på ejendommens arealer. Men med et grundigt forarbejde og en smule opfindsomhed kan man gentænke parkeringsmulighederne.”

Flere og flere familier anskaffer sig en ny, større eller ekstra bil i disse år, hvor der for alvor igen er ved at komme tiltro til privatøkonomien efter finanskrisen. Det øger presset på de eksisterende parkeringsarealer. Især i forbindelse med etageejendomme og rækkehuskvarterer. Et pres, du som driftsleder eller ejendomsansvarlig er nødt til at finde en løsning på, hvis ikke beboerne skal blive utilfredse eller skabe total parkeringskaos på ejendommens arealer.

Det kræver opfindsomhed og bedre udnyttelse af de eksisterende parkeringsarealer samt inddrivelse af arealer, som ellers tidligere var anset for at være for små til at kunne bruges til parkering.

Samtidig udfordres de eksisterende parkeringsarealer af, at bilerne er blevet bredere. Det betyder, at pladsen er trang på mange ældre parkeringsarealer. De blev etableret på et tidspunkt, hvor bilerne var knapt så brede som i dag.

Så når du gentænker parkeringsmulighederne på et ældre parkeringsareal, skal du samtidig huske på, at du skal opgradere især bredden på parkeringspladserne til de nyeste bilmodeller.

Hvor meget plads skal en bil bruge til at parkere på?

Når du skal indrette nye parkeringsbåse, skal de naturligvis være så store, at det er muligt at parkere de mest almindelige familiebiler uden problemer.

Her anbefaler eksperter på området, at du som minimum bør afsætte 2,20 til 2,30 meter i bredden og mellem 4,6 og 5 meter i længden til en parkeringsplads, alt efter hvordan tilkørselsforholdene til parkeringspladsen er.

Er der f.eks. tale om parkeringsbåse, der er aftegnet langs med et fortov, skal du indregne manøvreplads i længdemålet til hver bås, så bilerne kan komme ind og ud af båsen uden problemer. Her vil en længde på de enkelte parkeringsbåse på 5 meter være et absolut minimum.

Skråparkering giver flere parkeringspladser

Er du udfordret på antallet af parkeringspladser, kan der tit findes flere parkeringspladser ved at placere parkeringspladserne på skrå i enten 30, 45 eller 60 graders vinkel. Derved kræves der nemlig et mindre manøvreareal bag eller ved siden af bilerne, for at de kan komme ind eller ud af båsene.

Har du f.eks. et areal på 6 meter i bredden og 12-15 meter i længden, kan der kun blev plads til to biler i den ene side af længderetningen på arealet. Placerer du parkeringspladser i begge sider af længderetningen, bliver der ikke plads nok, til at bilerne kan komme ind og ud af båsene.

Men ved at placere parkeringspladserne ved siden af hinanden i længderetningen med en vinkel på 30 grader, kan der klemmes 3 parkeringspladser ind på det samme areal, uden at det giver problemer med tilkørslen.

På samme måde kan der tit klemmes en eller to ekstra parkeringspladser ind på samme areal ved at skråtstille båsene med den rigtige vinkel. Også en anden indretning af manøvre- og tilkørselsområder kan klemme flere biler ind på det samme areal.

”Parkeringsafmærkninger kan ofte være med til at sikre fuld udnyttelse af parkeringsarealerne.”

Optimér parkeringspladsen med afmærkning

Har I ikke allerede opmærkede parkeringsbåse, kan der tit hentes yderligere parkeringspladser ved at foretage en afmærkning på arealet. For uden opmærkede båse har folk en tendens til at parkere med større afstand mellem bilerne.

Afmærkningen kan laves med epoxymaling, der males op på asfalt-, flise- eller betonbelægningen på pladsen. Sørg for en god bred stribe, der er tydelig at se – også i mørke. Husk i øvrigt at striben også tæller som plads for ind og udstigning for begge biler i hver sin nabobås. Altså afsætter du målene, så striberne males med den halve bredde inde i hver sin parkeringsbås.

Hold bilerne ude fra gang- og grønne arealer

Kniber det med pladsen, finder bilisterne tit kreative løsninger eller alternative parkeringsarealer. Med ved at opsætte f.eks. blomsterkummer eller cykelstativer på strategisk rigtige steder, kan du forhindre den slags uhensigtsmæssige parkeringer.

En række blomsterkummer i midten af parkeringspladsen gør pladsen mere spændende. Samtidig tilføjer de lidt miljø til et ellers kedeligt areal.

Alternativ kan du indtegne f.eks. hinkeruder eller små fodbold- eller basketbaner på parkeringspladserne, så ungerne kan bruge arealet kreativt, mens forældrene er på arbejde. Så kan der f.eks. også indgå fodboldmål og basket-kurve som en del af pladsudsmykningen.

Find flere kreative udformninger og arealudnyttelser af parkeringspladsen i RealDanias Parkerings- og bykvalitetudgivelse fra 2014.

Kilder: RealDania, Vejdirektoratet, Københavns Kommune

Her finder du blomsterkummer og plantekasser.

Her finder du cykelstativer.

Her finder du fodboldmål.

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto