Sådan skifter du låsecylinder


Kort efter dørens opfindelse opstod ønsket om at kunne låse den, og i de seneste årtusinder har vores dørlåse udviklet sig fra reb-knuder og træpinde over metallåse med nøgler og cylindre til at blive noget med biometriske scanninger og computerchips. Nøglen er dog ikke på vej ud lige med det samme, og siden Romerriget er nøglerne på én gang uændret og udviklet til ukendelighed.

Hvad er en låsecylinder?


Låsecylinderen er den del af låsen, hvor du stikker nøglen ind. Den er 'dommeren', der afgør, om nøglen er værdig til at åbne låsen. Mekanismen virker ved, at dine takker på nøglen svarer til de stifter, der sidder i låsen.

Når du stikker nøglen ind, bliver stifterne skubbet i deres individuelle rør. Er det den rigtige nøgle, matcher takkerne på nøglen med stifternes længde, og de ender med at sidde på en lige række, så cylinderen kan drejes, og låsemekanismen kan åbnes eller lukkes. Sådan har låse virket i årtusinder, og det er ligeså enkelt, som det er genialt.

Desværre har tyveknægte og luskede typer til tider også anlæg til genistreger, og det har gennem tiderne betydet, at de har lært sig at dirke de ellers så sikre låse. Uden at gå i detaljer, så har det nemlig historisk set været nemt at dirke en cylinderlås med det rette værktøj og håndelag. Det har så igen gjort, at låseproducenterne har måttet oppe sig, og derfor er låse i dag temmelig sikre.

Hvilke typer låsecylindre findes der?


Der findes cylindre i flere former, og de mest udbredte er ovale, runde og dråbeformede. De runde finder du oftest i ældre låse, mens de dråbeformede i en overgang var populære i kombination med en stor vrider, og de ovale er de mest udbredte i dag. I princippet er forskellene mest kosmetiske, men formerne dækker måske også over aldrende teknologi.

Dråbecylinderen - eller profilcylinderen, som den også hedder, er mere sjælden, og den er typisk en del af en særlig låsekasse. Den er til gengæld nem at montere - med en enkelt skrue, hvis det er sådan en, du skal skifte.

Reletarede produkter

Hvor sikrer er de?


I udgangspunktet er alle ældre låsecylindre sandsynligvis usikre. Den danske opfinder Rudolf Koreska opfandt i 1930'erne en låsemekanisme, der overgik de andre på markedet, og Ruko-låsen gjorde sin entre herhjemme og i det store udland. Den karakteristiske, runde nøgle er i dag nærmest ikonisk, men er det sådan én, du betjener din hoveddør med, bør du kraftigt overveje at skifte din lås. Den er nemlig blevet meget nem at dirke op for tyvene, som i løbet af sekunder kan åbne dine låse.

Sådan skifter du selv din låsecylinder


Mange skifter låsene i hoveddøren, mens kælderdørene ofte får lov til at beholde de gamle nøgler og låsecylindere. Det er dog langt fra en god idé, da kælderdøre ofte ligger steder, hvor indbrudstyve uforstyrret kan dirke din lås. En kæde er aldrig stærkere end sit svageste led, og det er altså også tilfældet, når det gælder sikkerheden i dit hus.

Derfor kan du med fordel også tage et kritisk kig på huset, når du alligevel har smøget ærmerne op. Beskær buskene, så tyven kan ses fra vejen og nabohusene, og kig på kældervinduernes beskaffenhed. Gør det så svært for tyven som overhovedet muligt. Det gør vi blandt andet ved at skifte til en sikker låsecylinder, og det er heldigvis ikke så svært. Måske er tiden også moden til et alarmsystem.

Nogle sværger til at have cylinder på begge sider af døren, så tyvene heller ikke kan låse døren op indefra, og det er naturligvis en fordel. Du kan dog heller ikke selv låse døren op uden nøgle, og det kan være træls, når det banker på, og du er i morgenkåbe. Eller naturligvis endnu værre i tilfælde af brand. Det er en afvejning, du så må tage, og principperne for skifte låsen er nogenlunde de samme.

Start med at finde den rigtige låsecylinder. Det er vigtigt, den passer til låsen, så tyvene ikke bare kan trække hele skidtet ud. Mål døren og cylinderhullet, og lad det ligge til grund, når du køber ny lås. Der findes et væld af forskellige dørmål, og du vil tit og ofte få brug for en cylinderforlænger, når du skal ramme den rette længde. Du har også mulighed for at få cylinderen plan med overfladen ved at finde en cylinderring, der passer i størrelsen.

Den gamle cylinder fjerner du ved at fjerne cylinderringen først, og herefter skruer du vrideren af og den gamle cylinder ud. Hold eventuelt en finger på, så den ikke falder ned og laver ulykker på dit fine gulv. Nu skal den nye sættes fast, og det er en fordel, hvis du tager nøglen ud, så låsen bliver i den rigtige position.

De to lange skruer, der sidder på pladen med vriderpinden på indersiden, skal fange cylinderens skruehuller på ydersiden og skrue låsen fast. Det er der ikke megen hokus pokus i - selv hvis du skal have en cylinderforlænger indover. Tjek at låsemekanismen virker løbende ved at dreje lidt på vrideren og forsøge med nøglen fra indersiden. Låsen skal gerne føles normal og uproblematisk.

Nu skal cylinderringen på, og der er flere varianter at vælge mellem. Nogle er med skruehuller, mens andre er uden. Det betyder mindre, men hvis der er skruehuller, skal skrueenderne uden kærv sidde på ydersiden, så luskebukse ikke kan skrue dem af.

Sæt vrideren på, og kontrollér, om den også virker, som den skal. Sæt nu cylinderringen på, og sørg for, at skruer og skruehuller finder hinanden. Det kan godt være lidt et fumlearbejde, men det burde være overkommeligt. Spænd skruerne, så de lige netop griber fast, og rusk lidt i vrideren, så den sidder, som den skal. Spænd skruerne efter, og tjek igen, om alt nu virker. Et voíla, så har du skiftet din låsecylinder. Husk at holde låsen smurt, så du ikke skal bruge for mange kræfter på at vride den rundt.

 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto