Inspiration: Skab en spændende have med mange rum og funktioner


Efter årtier med nedgang i mængden af umage, som bliver brugt i de danske haver, går det nu i den rigtige retning igen. Bevares, de engelske prydhaver og plæner klippet med negleklipperpræcision kommer måske ikke igen foreløbigt, men de flotte, hyggelige og inspirerende haver er på vej tilbage. For med den rette have kommer den brugte energi tifoldigt igen.

Du bør dog gøre dig nogle overvejelser, inden du går i gang. Det er nemlig nemt at nyde en smuk og hyggelig have, men vejen til målet skal også gerne være fornøjelig.

Tænk over hvor meget tid, du reelt ønsker at bruge på din have. Havearbejde er for mange havejere både dejligt og afslappende, men vær realistisk, inden du anlægger din nye have. Hverdagen har det med at se stort på dine planer og ambitioner, og det er en sikker vej til at hade havearbejdet, hvis det stiger dig over hovedet.

Sådan skaber du en dejlig have


Mange danske haver kan overskues fra et hjørne, da der ikke er meget andet end terrasse, græsplæne og måske en trampolin til ungerne. Det virker som den nemme løsning, men resultatet er en have, der har charme som en parkeringsplads. Det værste er, at du ikke nødvendigvis har sparet kræfter i forhold til en hyggelig og charmerende have. En terrasse kræver ukrudtslugning eller træbeskyttelse, og græsplænen kan være en primadonna, der skal have kalk, gødning og mosrive flere gange årligt - udover de ugentlige klipninger.

Det bedste råd til at skabe en hyggelig have er, at du bør inddele haven i forskellige rum med forskellige karakteristika. Brug din viden om solens gang på himlen og jeres ønsker og behov i haven, og tegn så din drømmehave. Husk at tænke over plæneklipperens vej rundt i haven, du ikke kommer til at gøre din fremtidige græsslåning for besværlig. Husk kanter og overgange til at inddæmme græsset, så du ikke skal kæmpe med det i bedene. 

Hvordan skaber jeg en hyggelig terrasse?


Start tættest ved huset. Det er sandsynligvis også her, du har din terrasse, og det er hér, det er oplagt at have puslebed, krukker og potter, der kræver lidt mere pleje - for det er jo hér, du opholder dig mest. På terrassen gælder i det i hele taget om at få form og funktion til at gå op i en højere enhed, og det er bestemt ikke alle havemøbler, der skriger hygge.

Havemøbler i træ patinerer ofte smukt, men det kræver noget pleje for at klare det hårde liv i elementernes vold. Vedligeholdelsesfri havemøbler mangler ofte charmen og hyggen fra de organiske materialer, men det kan du afhjælpe med hynder - og omgivelser.

Tænk gerne i tre dimensioner på terrassen. Ville det give mening at lade noget kravle op ad murene på et espalier, eller lade noget hænge ned i krukker. Vil du måske skabe skygge ved at lade en plante danne et grønt loft via en pergola? En vinplante giver god skygge om sommeren og taber bladene om vinteren, så lyset kan trænge ind i huset. Derudover er de knudrede og forvitrede vinstokke også smukke og stemningsskabende, når de står nøgne hen.

Vil du gerne have en naturlig hyggestemning uden for meget natur, kan du også indrette dig frem til det. Eksempelvis kommer du langt med en træbænk langs din husmur, som du kan polstre med et skind og en pude, når du bruger den. Men havemøbler er et spørgsmål om smag, temperament og vilje til at vedligeholde.

Relaterede produkter

Hvordan skaber jeg en behagelig lounge?


Hvis terrassen er havens spisestue, er loungen havens dagligstue. Fænomenet er forholdsvist nyt, men ikke overraskende er det en haveindretning, der vinder frem. En lounge handler først og fremmest om afslapning og komfort, og det er sted, der lægger op til både bøger, samtale og kølig vin. Udpeg dit loungeområde, så det ligger i sol og læ, og vælg dine loungemøbler, så de lever op til dine ønsker om komfort og stemning. Meget mere skal der sådan set ikke til, for din lounge består i bund og grund af dine møbler og aktiviteter, så du slipper for det store anlægningsarbejde.

Hvordan skaber jeg en rolig krog i haven?


På samme måde som Supermand fra tid til anden må have en time-out i sin ensomme fæstning, kan det gøre underværker med lidt fred og ro i behagelige omgivelser. En krog, hvor du ikke kan se huset, børnene og alle pligterne. Hvor tankerne kan tilegnes fordybelse eller en god bog.

Om du er til sol eller skygge er op til dig og haven. Det vigtigste er, at din krog er afskærmet. Det kan du gøre symbolsk ved at give krogen en anden belægning - eller fysisk ved at etablere en form for afskærmning. Det kan være et pilehegn, en busk eller en espalieret plante, der skaber intimiteten. Gør eventuelt din oase appellerende ved at give indgangen en pæn rosenbue.

Herefter skal du have noget til stemningen. Et bed, nogle blomster eller en form for vandinstallation, der får roen - og skuldrene - til at sænke sig. Du behøver hverken at være havearkitekt eller botaniker for at skabe et smukt bed, for du kan købe dem i pakker, hvor bedet er sammensat og planlagt for dig. Rindende vand er lydsporet til sjælefred, og det behøver hver være dyrt eller omfattende. Et vandspil kan gøre underværker, hvis du ikke har modet eller pladsen til havedam og koi-karper. Tænk i indslag og elementer, du kan lade blikket hvile på.

Hvordan indtænker jeg børnene i haven?


I og med du kommer udover parkeringspladshaven, er dine børn nok allerede gladere for haven, som er rykket flere nyk op ad spændingskurven. Du kan overveje, om børnene skal have en dedikeret krog, eller om der skal være elementer til dem i hele haven i stedet. De ville nok foretrække det sidste. Vi kan i hvert fald starte med at grave deres trampolin ned - det kan du læse mere om her.

Hvis tanken om en ordinær sandkasse er en kæp i hjulet på din havedrøm, kan du tænke i alternativer. Lav sandkassen i sten, brug træstammer til rammen i stedet, eller grav en gammel robåd halvt ned og lad den være sandkasse.

Der er masser af elementer, der gøre din have til en legeplads for børnene, uden du drukner i pangfarvet plastik. Flet en teepee i levende pil, læg nogle træstammer i plænen til balanceleg, og plant nogle smukke buske, der er gode til gemmeleg. Din ellers rolige krog bliver med garanti også et hit, når der går dåseskjul og barnlige eventyr i den.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto