Skrotning af brændeovn


Hvis du har en gammel brændeovn derhjemme fra før 1995, så kan du passende overveje at skrotte den. Gamle brændeovne udleder nemlig mange flere sundhedsskadelige partikler end de nye brændeovne, og derfor er det god idé at skrotte din gamle brændeovn. 

I 2015 og frem til udgangen af 2016 kunne du faktisk få penge for skrotningen via en såkaldt skrotningsordning. Ordningen var skabt ud fra først til mølle-princippet, hvor dem, der var hurtigst, fik en præmie på 2.215 kr. for at skrotte deres gamle brændeovn. Dette var et forsøg på at få fjerne så mange af de gamle brændeovne som muligt, så der blev forurenet mindre.

I dag er ordningen ikke længere mulig at søge. Men derfor er det stadig en rigtig god idé, at du skrotter din gamle brændeovn eller skifter den ud med en ny brændeovn. 

Hvad vil det sige at skrotte en brændeovn?


Hvis du skrotter din brændeovn, så betyder det, at du sender den på pension. Helt lavpraktisk er definitionen på skrotning af brændeovnen: 

“Frakobling af brændeovn eller udtagning af pejseindsats og efterfølgende tilmuring af hul efter røgrør eller tilslutning af ny brændeovn, pillebrændeovn eller ny pejseindsats.”

Så du kan altså både skrotte din brændeovn og din pejs. Men dermed ikke sagt, at du ikke må indsætte en ny brændeovn eller pejs. Det må du hjertens gerne, så længe den lever op til kravene for forurening, og du monterer den rigtigt. 

Hvis du er i tvivl, om din brændeovn er fra før eller efter 1995, og om den egentlig i det hele taget trænger til blive skiftet ud, så kan du spørge din skorstensfejer. 

Hvis du får en håndværker til at klare arbejdet for dig, kan du få håndværkerfradrag for arbejdet. Dette kan du dog ikke, hvis du også modtager en præmie fra skrotningsordningen. Men i og med at ordningen ikke længere kan søges, er det ikke aktuelt, og du kan derfor frit angive arbejdet og få håndværkerfradrag. 

Hvorfor er det vigtigt, at jeg skrotter min gamle brændeovn?


Gamle brændeovne udleder mange flere skadelige partikler end nyere brændeovne. Det skyldes både, at der ikke har været lovgivning på området før i tiden, samt at der ikke har været fokus på det miljømæssige. Det er der dog i dag, hvor brændeovne bliver produceret efter, at de ikke må udlede mere end 5 gram skadelige partikler per. kilo brænde, du fyrer med. 

Og det har stor sundhedsmæssig betydning for både dig og resten af befolkningen. Undersøgelser viser nemlig, at mange mennesker udvikler astma og bronkitis som følge af forurening fra brændeovne. 

Derudover kan du også spare brænde på brændsel, da en ny brændeovn fyrer meget bedre, og dermed får du mere ud af det brænde, du bruger.

Så der er altså både økonomiske og miljømæssige fordele ved at skifte din gamle brændeovn til en ny. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto