Træloftet: Billigt at købe, nemt at sætte op

 Et træloft består enten af trælister – de kaldes listelofter – eller rustikbrædder. Fælles for dem begge er, at de er nemme at sætte op, og så koster de ikke meget. Rustikbrædderne, som også kaldes for profilbrædder, og trælisterne kender man særligt fra huse, der er bygget i 60’erne og 70’erne. Desuden har de være meget populære i sommerhuse, og det er de stadig den dag i dag.

Derfor skal du vælge et træloft

Træ er et smukt materiale. Det kan vi ikke komme udenom. Dermed er der god chance for, at et træloft vil få dit hjem til at se endnu smukkere ud, såfremt du vælger at montere et sådant loft. Hvis du tilmed bor i et ældre parcelhus, eller det er i sommerhuset, du er ved at se på nyt loft, jamen så har du et perfekt match mellem stil og udtryk.

Dog skal du være påpasselig med at montere trælofter i patricier- og muremestervillaer, da det simpelthen ikke passer ind i stilen i huse af den type. Her kan du eventuelt vælge at sætte et gipsloft op.

Udfordringen ved trælofter er, at de kan virke lidt mørke og dunkle i det. Det kan du dog komme til livs, hvis du maler dit træloft over med hvid maling. På den måde får du et smukt loft, hvor du kan se, at materialet er naturligt. Samtidig får du også et lyst rum, der føles større, fordi lyset bliver reflekteret fra det hvide loft. Det er naturligvis bedst, hvis dine vægge også er hvide.

Hvis du vil have det bedste resultat, når du har monteret dit træloft, skal du vælge brædder uden alt for mange knaster. Knaster har det med at falde ud, når træet er tørret helt ind, og uanset hvor naturligt et udtryk dit træloft har, ser det ikke pænt ud med huller i.

Billede af træloft i et soveværelseBillede af træloft i et soveværelse

Relevante produkter

Sådan monterer du dit træloft

Et træloft er som udgangspunkt både billigt og nemt at sætte op. Det er heller ikke specielt tungt at arbejde med, og derfor er det noget, du kan gøre på egen hånd. Hvis du skal give dig i kast med at sætte et listeloft op i træ, kan du blive meget klogere på, hvordan du gør, lige her. Hvis det er rustikbrædder, du skal have sat op, så læser du bare videre her.

Du skal selvfølgelig måle op og være sikker på, at dine brædder passer i længden af rummet. Hvis ikke dine vægge er lige, skal du skære dine rustikbrædder til, der hvor væggen er skæv.

Inden du går i gang, skal du montere en dampspærre på spærene eller bjælkerne, der ligger over det kommende træloft. Hvordan du gør, og alt andet du skal vide om dampspærre, kan du finde lige her. Kort sagt er en dampspærre med til at holde den fugtige luft, der findes i boligen, væk fra selv konstruktionen af huset. På den måde undgår du, at der går råd eller skimmelsvamp i dit hus på grund af fugt.

Når du sætter profilbrædder op i et listeloft, skal du starte ude i siden. Med et træloft i rustikbrædder skal du faktisk starte i midten. Du skal derfor måle op og markere, hvor midten af dit loft er. Når du har gjort det, tager du dit første bræt og sømmer direkte ind i tagspærene. Til det formål er det rigtig smart, hvis du anskaffer dig en sømpistol. Øvelsen her er meget hårdere, hvis du med håndkraft skal banke søm i loftet nedefra.

Du er færdig, når du er færdig. Det havde du nok regnet ud, men det er bare at sætte det ene bræt på efter det andet og hele tiden måle efter, at de passer i enden. Til sidst er der ikke mere loft at dække, og du kan nu nyde dit flotte træloft.

Hvad koster et træloft?

Det afhænger altid af kvaliteten af det materiale, du skal bruge. Det svinger derfor meget, hvad du skal slippe for at have lave et nyt træloft. Du kan dog eksempelvis spare penge, hvis du kan skære lister op selv. Et listeloft koster cirka 250-550 kr. pr. kvadratmeter, men den pris kan du altså holde lidt nede, hvis du selv klarer skærearbejdet.

Projektet bliver også billigere, hvis du selv sætter loftet op, og det vil du jo nok gerne, i og med at du har læst en guide til at lave dit eget træloft. Rustikbrædder er sandsynligvis ikke helt så dyre som listerne. Her skal du nok regne med 250-350 kr. pr. kvadratmeter. Det er en fordel, at du køber brædderne ludbehandlede, eller selv gør det, inden du sætter dem op. Det er nemlig mere eller mindre umuligt at gøre, når du først har monteret træloftet. Ludbehandlingen er med til at gøre, at dit træloft holder sig lyst og giver rummet liv.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto