Algefjerner: Sådan slipper du nemmest af med alger



Hvad end det drejer sig om potentielt invaliderende, glatte belægninger på flisegangene eller grimme, grønne plamager på det ellers så nydelige træ- og murværk, så er alger noget, der slider på husejernes gode humør. Derfor er algefjerning også et fast indslag i årets hus- og haverutiner. Men der er nogle ting, du bør vide, inden du går i gang med enten algefjerner, højtryksrenser eller knofedt på enten dine fliser eller dit træværk.

Hvorfor kommer der alger?


Alger er mikroskopiske planter, der vokser på fugtige overflader. De skal have lys og næring for at vokse, men det er typisk nordvendte og skyggefulde overflader, der bliver ramt af algevækst. Det skyldes, at alger tørrer ud, når de får for meget direkte sollys.

Algevækst kan du derfor også komme til livs ved at skabe mere lys - ved eksempelvis at fælde skyggende træer eller lignende. Det kan i nogle tilfælde være nok til at fjerne alger. Du bør også være opmærksom på, om algernes gode betingelser skyldes, at der er mere fugtigt, end der burde være.

Mange alger kan nemlig også være et fingerpeg om, at der er noget galt. Det kunne eksempelvis være en lækkende tagrende, der sender vandet ned på terrassen, eller andre uheldige omstændigheder, som får uforholdsmæssigt meget vand til at samle sig.

Hvorfor skal jeg fjerne algerne?


Der er mange gode grunde til at smøge ærmerne op og gå i krig med algerne, uanset om de sidder på dit træ eller dine fliser. Det er naturligvis en smagssag, om man kan lide den patina, en algebelægning giver, men der er klare fordele ved at komme algerne til livs.

En terrasse eller havegang, der er fuld af alger, vil altid være spejlglat, så snart der er fugtigt i vejret. Alger kan også i nogle tilfælde være med til at holde på fugten i dit træværk, så det risikerer at rådne op.

På tage, sten og fliser kan alger også være med til at give mos og flisepest gode vækstbetingelser. Det kan godt gå hen at blive noget værre rod med for meget mos på taget, for det kan risikere at blive vandets vej ind i huset. 

Vælg altid kun miljøgodkendte midler til algebekæmpelse


Algesporer findes i luften og på mange overflader udendørs. De vokser sig store, når der er fugt og skygge til stede, så du vil typisk opleve, at de samme arealer bliver udsat for angreb igen og igen. Derfor bør du indstille dig på, at det er en tilbagevendende opgave at holde trit med den skriggrønne plage, uanset om det er dine fliser eller dit træværk, du vil beskytte. Det giver god mening at vælge vejen med mindst modstand, og der er ret beset tre metoder:

  • At slibe/skure algerne væk
  • At bruge højtryksrenser
  • At bruge algefjerner 

 

Du kan godt bekæmpe alger med vand og en børste, men det er hårdt arbejde. På fliser kan du slibe algerne af med fugesand og en kost. Det er også et knoklearbejde, og det tager typisk et par uger at få slebet algerne af. Til gengæld får du fyldt dine fuger mellem stenene op igen, ligesom ukrudtet mellem fliserne bliver sat under pres.

En anden mulighed er at bruge en højtryksrenser. Her bør du være meget forsigtig, da forkert brug af højtryksrenseren kan ødelægge overfladen på dét, du spuler – og det kan resultere i langt flere alger på længere sigt.

Bemærk de mange tilbehørsprodukter du kan koble til din højtryksrenser, såsom terrassevaskere.

De er beregnet til en mere skånsom rens, der ikke slider på belægningen. Herefter vil du kunne give din belægning en fliseimprægnering, (se også vores guide om imprægnering her) så du forlænger tiden, inden du igen skal rense dine fliser.

En algefjerner, der er godkendt af miljøstyrelsen, er til gengæld en både miljøvenlig, nem og risikofri måde at få bugt med algeplagen. Hos BAUHAUS anbefaler vi kun brug af ALGEFRI algerens.

Relaterede produkter

Hvordan fjerner jeg alger på træ og sten?


  • Hvis du bruger algerens, skal du smøre det på det område, der er ramt af alger, lade produktet virke og så skylle de døde alger væk. Det er en god idé at behandle et større område end dét, der umiddelbart er dækket af alger, for der sidder masser af algesporer på de omkringliggende arealer. Du kan se, at algerne er døde, når de er blevet sorte. Derefter kan du skylle dem af – eller lade regnen om arbejdet, afhængigt af temperament. Dette kan du gøre både på eksempelvis din træterrasse eller din terrasse i fliser.
  • Nogle typer algerens eller algefjerner er klar til brug, andre er koncentrater, der skal blandes op, inden du bruger det. Følg altid anvisningerne på produktet nøje. Det er vigtigt, at du ikke kommer til at bruge koncentrat uden opblanding. Det vil være alt for stærkt, og det kan gå ud over dit træværk eller dine fliser.
  • Vær også opmærksom på, om den algefjerner, du bruger, er egnet til både træ og fliser.

Hvis du vælger fremgangsmåden med en højtryksrenser, skal du finde et passende mundstykke til den overflade, du vil rense ned. Det vil typisk være et hoved med en form for roterende børster, da den kraftige stråle typisk vil være for hårdhændet ved både træ og fliser. 

Du bør aldrig bruge højtryksrenser direkte på tag og murværk, da vandet nemt kommer til at trænge alt for langt ind. Det kan i forvolde skade på dit hus, og så har du pludselig andre problemer at slås med. 

Hvor kan jeg bruge algefjerner?


Du kan bruge algefjerner på næsten alle de overflader, hvor du typisk finder algevækst. Det er gerne træværk, fliser og murværk, der er hårdest ramt, og det er da også oftest terrasser, hegn og havemøbler i træ og plastik, der skriger på algefjerner. Det kan dog ligeså godt være sandkasser, gyngestativer, sålbænke, højbede og krukker, der er ramt af den uønskede gæst. Derfor kan det give god mening at gå udearealerne igennem med kritiske øjne, når du nu alligevel har gang i algefjerneren.

Vinduer kan også nemt være udsat for algeangreb. Eksempelvis har alger en kedelig tendens til at sætte sig på glasset i drivhuse, så det er også et sted, det kan svare sig at holde øje med.

Heldigvis kan du bruge samme algefjerner til alt det ovennævnte, for det kan anvendes på alle hårde overflader. Du kan dog ikke nødvendigvis bruge algefjerner på løse eller bløde underlag, såsom stråtag eller bløde plastduge i svømmebassiner. Hvis du frygter for, om din algeramte overflade er for sart til at kunne tåle behandlingen, kan du altid teste med algefjerner på et lille område.

Hvornår skal jeg fjerne alger?


Du kan i princippet fjerne alger hele året, men det giver god mening at gøre det to gange årligt - nemlig forår og efterår, hvis du vil holde hus, terrasse og have algefri. I foråret bør du fjerne alger, når vinteren og frosten har sluppet sit greb. Så kan du også gå sommeren algefri i møde. I efteråret bør du behandle, mens algerne har de optimale vækstbetingelser. Det vil sige, når det er masser af fugt i vejret og meget lidt sollys. På den måde forstyrrer du algerne mest muligt, og så vil de ikke have samme gode vækstbetingelser på dit træ eksempelvis.

Det bør dog være nogenlunde tørt, når du påfører algefjerner, så det får mulighed for at sidde og virke. Samtidigt bør du måske undgå at smøre algefjerner på i middagssolen på de varmeste dage, da det kan risikere at fordampe, inden det når at virke. Du kan bruge pensler, koste og havesprøjter, eller hvad du nu har lyst til, når du skal påføre algefjerner. Det vigtigste er, at det bliver smurt på i et jævnt, dækkende lag, så du ikke står med pletvis algebelægning, når du har skyllet de døde alger væk.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto