Ekspansionsbolte


Ekspansionbolte, ankerbolte, ekspansionsanker. Heftigt barn har heftige navne, og heftig er lige præcis dét, der beskriver bolten bedst. Her er nemlig tale om en skrue, der kan holde tonstunge installationer på plads.

Hvad er ekspansionsbolte?


Ekspansionsbolten er en slags kombineret skrue og rawlplug , du bruger, når tingene skal sidde godt fast. Rigtig godt fast. Det er nemlig denne type bolte, der typisk er i brug, når ting som trapper, bjælker og markiser skal sidde ordentligt fast.

Ankerbolten består af en skrue og et rør. Når du drejer på skruen, trækkes enden op i røret, der udvider sig. Røret består ofte af lidt blødere metal, og det griber endnu bedre fast til murværket. Den er genial i al sin enkelthed, den gode ankerbolt.

Når du monterer noget med en ekspansionsbolt, skal du naturligvis bore for. Hullet skal have præcis samme størrelse i omkreds som bolten, og det er ret vigtigt i forhold til, hvor godt den kommer til at sidde fast. Hullet må til gengæld gerne være en halv centimeters penge længere, så du har lidt at arbejde med.

 

Det er også meget vigtigt, at hullet er helt rent, inden du begynder med bolten. Støvsug hullet, og giv det gerne en omgang med en flaskerenser. Der må nemlig hverken være murstøv eller lignende i hullet, for så kan bolten ikke gribe ordentligt fast.

Når hullet er pænt og klart, banker du forsigtigt bolten i. Du får nok brug for en hammer, og vær som sagt forsigtig, når du slår på bolten, så du ikke risikerer at beskadige murværket. Så slutter du af med at spænde bolten godt, og så ryger dine sager forhåbentlig ingen steder.

Relaterede produkter

Hvor bruger du et ekspansionsanker?


Det er først og fremmest i murværk, beton og sten, ekspansionsboltene bliver brugt. Hvor beton og især armeret beton tåler en hård medfart, er der god grund til at gå mere forsigtigt til værks, når det gælder mursten og deslige.

Hele humlen i en ekspansionsbolt er jo som bekendt, at bolten udvider sig og dermed griber bedre fast. Det er ikke sikkert, dine mursten kan holde til en ankerbolt - og slet ikke store eller mange bolte.

Derudover er det vigtigt, at ankerbolten ikke kommer til at sidde et sted, hvor muren og stenen ikke er stærk nok. Det vil sige, at du ikke må komme for tæt på hjørner og kanter - både i forhold til muren, men også i forhold til murstenen, hvis det altså er sådan en slags væg.

Hvis bære- og trækevnen er så vigtig, at du har brug for et stort ekspansionsanker, bør du overveje at have en fagmand med i processen. For murværkets- og din egen sikkerheds skyld.

Hvilke materialer kan tåle hvilke størrelser?


Beton og armeret beton kan tåle temmelig meget, og hvis muren er tilpas tyk og i god stand, burde du hverken have problemer med bolte eller vægt og træk fra dét, du har monteret. Det vigtigste er dog, at du ikke kommer for tæt på hjørner og kanter, hvor betonmuren er svagere.

Ved murstensvægge bør du være meget forsigtig, når du bruger ekspansionsbolte, for der er en reel risiko for at komme til at flække stenene. Det er svært at sige, hvad din murstensvæg kan tåle, da det kommer meget an på murens tilstand, men du bør aldrig komme over en bordiameter på 14 millimeter, og den må hellere end gerne bliver på 10 millitemeter. Her får du også en trækstyrke på henholdsvis 450 kilogram og 250 kilogram.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto