Få åben pejs eller brændeovn, og nyd en varm vinter


Findes der noget bedre end en buldrende ild i pejsen, når uvejret buldrer løs udenfor? Det er gør der sandsynligvis, men derfor er det nu stadigt overordentligt hyggeligt, når varmen, lyset og duften breder sig fra pejsen på en råkold vinterdag.

Hvad er en pejs?


Pejs er egentlig bare det gamle, norske ord for det endnu ældre, græske kaminos, der betyder ovn. I Danmark betyder kamin - og pejs - åbent ildsted med skorsten i huset, og det er sådan, vi har fået varmen og tilberedt maden i århundreder.

Med tiden blev pejsen skiftet ud med brændeovne, der var betydeligt bedre varmekilder med en mærkbart bedre brændselsøkonomi. Det betød, at det på et tidspunkt kun var de meget fattige eller meget rige, der lunede sig ved en åben pejs.

I takt med at vores industrialiserede samfund, nye teknologier og centrale varmeværker gjorde ilden overflødig som primær varmekilde, blev flammerne mere og mere et symbol på noget ekstraordinært. Et element af natur og hygge i noget så kedeligt som indeklimaet.

Nu er de nyeste skud på stammen ild uden brænde i bioethanolpejse og elpejse. En pejs med bioethanol brænder nemlig sprit i stedet for træ, og det betyder, at forbrændingen er meget ren. Resultatet er varme, kulilte og lidt vanddamp, og det behøver du ingen skorsten for at håndtere. Derfor er bioethanolpejsen enormt populær. Den fylder ikke nødvendigvis meget, den kan placeres hvor som helst, og den kan endda flyttes efter behov.

Elpejsen er egentlig ikke en pejs men en lampe, der ligner. Der er ingen ild, ingen vanvittig varme og ingen spildprodukter. For det meste er det LED-pærer, der imiterer flammernes flakken, mens et varmerør eventuelt varmer rummet. Så en ægte åben pejs er det ikke, men det ligner. Og det er tit nok til at skabe samme hyggelige stemning, som en åben pejs kan. 

Relaterede produkter

Hvad er forskellene på pejs, brændeovn og kamin?


Mens forskellen på en pejs og en kamin er mere semantisk, er der stor forskel på de åbne ildsteder og den fritstående eller væghængte brændeovn. Derudover er der stor forskel på nye og gamle ildsteder, for de benytter sig af henholdsvis konvektionsvarme og strålevarme.

Ved konvektionsvarme bliver luften trukket gennem metallet i pejsen eller brændeovnen, og varm luft sendes op foroven, mens kold luft kommer ind forneden. Ved strålevarme bliver metallet og/eller stenene varme som bare pokker og varmer stuen op ad den vej.

Konvektionsvarmen har mange fordele, da det giver en bedre og mere stabil opvarmning af rummet, ligesom kilden ikke bliver helt så glohed som med strålevarme. Det betyder meget i forhold til, hvordan du vil møblere i nærheden af ovnen.

De fleste moderne brændeovne og indbyggede pejse producerer konvektionsvarme, mens åbne pejseindsatse og kaminer leverer strålevarme. Mange ønsker at ændre deres åbne pejs til en lukket, og det kan du sagtens gøre med en pejseindsats, hvis du har en åben pejs. Det betyder også, at varmen sandsynligvis ændrer sig til konvektionsvarme.

Hvad skal jeg overveje, inden jeg køber en pejs?


Der er mange gode grunde til at få en pejs - både en åben pejse eller en pejseindsats - , og der er bestemt også meget, der taler imod. Hvis vi tager det kedelige først, så er en brændeovn svinende og politisk ukorrekt. Den kan dårligt svare sig at bruge, hvis du har fjernvarme, og der er gode odds for, at du bliver kogt levende, hvis du installerer brændeovn i et nyt og velisoleret hus.

Når det så er sagt, så er det virkelig hyggeligt og dejligt med en buldrende åben pejs, og hvis vi nu siger, du har bestemt dig for, at du vil have en pejs, bør du lige overveje følgende inden. Det er nemlig fristende at købe en stor, flot løsning, men det er ærgerligt, hvis den bliver for stor til stuen, så du bliver utilpas i varmen
.
Har der tidligere været pejs eller brændeovn? Hvis det er en gammel svend, der skal opdateres, er der mange ting, der er givet på forhånd. Eksempelvis placering. Skal du vælge nyt sted til dit nye ildsted, bør du tænke over, hvor du får mest glæde af den - både varme- og hyggemæssigt. Og hvad der kan lade sig gøre, for gulvet skal kunne bære vægten, og du skal helst ikke føre skorstenen gennem for mange vigtige konstruktioner, før projektet bliver rigtig dyrt.

Pejs eller brændeovn? En brændeovn er nemmere at placere, da den bare skal have en stålpibe som skorsten, mens en pejs kræver et muret arrangement - nyt eller gammelt.
Er pejsen en varmekilde eller hyggekilde - eller måske lidt af hvert? Jo mere glas, der er i brændeovnen, desto mere varme spilder den. Til gengæld er det hyggeligt at kunne se flammerne.

Skal den være svanemærket? Med en svanemærket ovn får du en ovn med renere og bedre forbrænding og færre partikler, hvilket er populært blandt allergikere - og nabolaget. Det kan godt være værd at overveje.

Klassisk, simpel eller kompliceret? Du kan få brændeovne, der næsten virker, som vor oldefars gjorde det, og du kan få hybridovne, der både kan køre på brænde og piller - og kan betjenes fra en tablet. Endelig kan du få finske masseovne, der med høje tårnhøje temperaturer og tonsvis af mursten holder huset varmt i flere døgn.

Ny eller brugt? Hvis du køber en brugt, skal den have en prøvningsattest med sig. Ellers vil skorstensfejeren ikke godkende den, og så må du ikke bruge den.

Pejs eller brændeovn: Hvad bør jeg vælge?



Du bør vælge en løsning, der lever op til dine æstetiske såvel som praktiske krav og forventninger. Vælg en løsning, der passer til rumstørrelsen, så du ikke sidder og gisper i dit undertøj, når den er tændt. Vælg en løsning, du kan nemt betjene, så du kommer til at bruge den.

Er din stue 45 kvadratmeter, er huset i nogenlunde isoleringsmæssig stand, og er der normal loftshøjde, er du længe fint kørende med en ovn med en effekt på 3 kW. Den bør endda helst ikke være større - igen afhængigt af faktorer som placering og brug af stuen. 

Det kan godt betale sig at rådføre sig med en fagmand, når du vælger brændeovn. Det er oplagt, at du drøfter valget med din forhandler, installatør eller skorstensfejer. De to sidstnævnte er ofte én og samme person.

Du kan også vælge at installere din brændeovn selv - den skal dog stadig godkendes.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto