Udvendig isolering: Giv din gamle mur en ny skal
En skalmur er, som navnet antyder, en mur, hvor det er selve skallen på murværket, der er i fokus. Det er en fremragende metode til at efterisolere dit murværk udvendigt. I bund og grund omhandler metoden, at du isolerer uden på dit eksisterende murværk, hvorefter du dækker isoleringen til med en ny mur. Denne nye mur er en form for skal, og derfor hedder murtypen en skalmur.
Isoler udvendigt og undgå gener og mindre bolig
Hvis din bolig ikke er isoleret godt nok, og varmen fiser ud i verdensrummet, er løsningen, at du efterisolerer den. Her kan du enten isolere den indvendigt eller udvendigt. Isolerer du den indvendigt, kan du desværre opleve gener og forstyrrelser, da håndværkere eller dig selv skal arbejde på væggene i hele boligen. Samtidig vil du også få mindre beboelsesplads inde i dit hjem, og det er altså ikke optimalt.
Derfor vælger mange at efterisolere deres hjem udenpå. Nogle mure kan heller ikke isoleres indvendigt, hvorfor en udvendig isolering er den eneste mulighed. Det er dog slet ikke nogen dårlig nyhed. Udvendig isolering er nemlig meget effektiv, hvor indeklimaet især har gavn af dette tiltag. Du kan læse mere om indeklima her.
Står du overfor valget om at isolere indvendigt eller udvendigt, kan følgende overvejelser hjælpe dig. Hvis dit hus ikke har en hulmur, eller hulmuren er isoleret, er det fordelagtigt at isolere udvendigt. Hvis din facade er i dårlig stand, og du alligevel overvejer at renovere den, giver den kun mening, at du efterisolerer udefra i sammen ombæring. Dit hus har sit eget unikke udseende, og en udvendig efterisolering skal ikke ødelægge det udseende. Derfor skal du ikke isolere udvendigt, hvis det får din bolig til at fremstå værre end før.
Fordele og ulemper ved udvendig isolering med skalmur
Undersøgelser viser, at det er op til 30 procent mere effektivt at isolere udefra end indefra. Det skyldes primært, at man ved udvendig isolering kommer hele vejen rundt om huset. Når man bruger indvendig isolering, kan der stadig være kuldebroer nær væggene, som man ikke kan komme til livs. Det undgår man, når huset er isoleret udvendigt.
At væggene bliver pakket ind i isolering udefra, gør også, at de har nemmere ved at holde sig tørre. Dermed mindskes risikoen for skimmelsvamp. Hvis du isolerer dit hus udvendigt, er det også en fremragende anledning til at se på, om din facade skal have en nyt udseende. Du kan selvfølgelig også beholde det gamle.
Den helt store gevinst, som du oplever, mens arbejdet står på, er, at arbejdet ikke går udover trivslen i hjemmet. Arbejdet med udvendig isolering har nemlig ingen indflydelse på den daglige drift i hjemmet, og derfor skal du ikke bruge tid på oprydning og rengøring. Efterfølgende er der heller ikke ofret beboelsesareal på at isolere. Det er en særlig ulempe ved indvendig isolering, at beboelsesarealet bliver mindre.
En bonus i forhold til at arbejde med udvendig isolering er, at de første 25 cm af den udvendige isolering ikke tæller med i bebyggelsesprocenten. Din nye facade tæller også med i de 25 cm, og der er dermed masser af plads at isolere og mure på.
Ulemperne har bund i fordelene. Hvor nogle vil se det som en god ting, at facaden på huset bliver ændret, vil andre sikkert mene, at det er ærgerligt. Ved særprægede huse kan det altså være en ulempe at isolere udvendigt, hvis ikke det er muligt at rekonstruere facaden, som den fremstod inden.
I og med at væggen fortykkes, vil der også være længere ind til vinduerne. Det vil sige, at de bliver dybere, og dermed kommer der mindre lys ind i boligen. Det kan afhjælpes ved, at man rykker vinduerne med ud til den nye facade. Dog kræver det ekstra arbejde, og der vil så alligevel være arbejde inde i huset. Det er dog bedre end at have en mørk bolig efterfølgende.
Slutteligt skal det nævnes, at det er dyrere at isolere udvendigt end indvendigt. Der er mange ting, der skal laves kontra det, der skal laves indvendigt, og det koster. Resultatet er dog efterfølgende desto meget bedre, hvis du vælger udvendig isolering fremfor indvendig.