Varmestyring - Stor komfort og mindre regninger


Den indre konflikt er stor i disse år, hvor vi med den ene hånd fylder vores hjem og liv op med smart teknologi, mens vi med den anden hånd går og frygter udenlandske hackere i mange andre sammenhænge. Eller, måske er det hele ikke så ambivalent, for det går entydigt i retning af, at vi får flere og flere intelligente redskaber til at styre hjem og komfort. Fordelene er endda så mange og store, og vi er villige til at se bort fra risikoen for, at russere hacker vores køleskabe og elpærer. Én af de ting, der virkelig finder vej til danskernes hjem i disse år, er intelligent varmestyring, og det er da også smart i ordets oprindelige forstand.

Hvad er varmestyring?


Varmestyring går kort og godt ud på at styre temperaturen i boligen, og det er i dag mere nemt og bekvemt end nogensinde før. Varmestyring er gået fra smide kævler på bålstedet og siden pille lidt ved spjældet til at skrue på radiatorerne. Nu kan du endda nøjes med at fedte lidt med telefonen eller et lille, digitalt panel på væggen, hvor du kan indstille temperaturen præcist - i ét rum eller hele huset. Det er kort sagt alle raske fædres våde drøm.

Den begejstrede far-type kan endda sidde og skrue op og ned for varmen fra bilen eller sin arbejdsplads, hvis han har den type varmestyring, der tillader det. Det er måske i luksusafdelingen, men det kan nu være rigtig rart at vende hjem til lun stue, når man bliver våd og kold på hjemturen.

Det smarte i moderne varmestyring slutter slet ikke her, for du kan programmere dine termostater, så de skruer et par grader ned om natten og i arbejdstiden. Det lyder måske ikke verdensomvæltende, men det kan faktisk betyde en besparelse på varmeregningen på et par af 20 procent. Det betyder også, at en investering i varmestyring ofte vil betale sig hjem i løbet af få år.

Varmestyringen består som regel af smarte termostater til radiatorerne der med batteri og Wi-Fi eller Bluetooth lader sig styre og fjernstyre. Enten via en app eller et digitalt vægpanel. Du kan også få smart varmestyring til gulvvarme, som virker efter samme de principper som med radiatorerne.

Hvad har det af fordele og ulemper?


De to største fordele ved varmestyring er den øgede komfort, du kommer til at opleve, og de besparelser, du kommer til at opnå. Du vil nemlig rent faktisk opleve en øget komfort, når du kan styre temperaturen præcist, og du slipper for termostater med 'personlighed' og for at gætte dig til, hvor en behagelig temperatur ligger på et håndledsvrid fra 1-5.

De fleste smarte termostater har også funktioner, der registrerer, når du åbner vinduet - og reagerer derefter. Det betyder, at du kan lufte ud i ro og mag, uden dine radiatorer går amok i den friske luft.

Selvom fordelene er store, er der også enkelte hår i varmestyringssuppen. Vi kommer ikke udenom, at du skal have penge op af lommen, når investeringen skal laves. Termostaterne er ikke gratis, og det kan godt løbe op, hvis du har mange radiatorer, der skal have ny styring.

Det er heller ikke alle termostater og apps, der er lige betjeningsvenlige og funktionelle, når det kommer til stykket. Det kan godt svare sig at læse lidt op på produktanmeldelser, inden du investerer tusindvis af kroner i en gang potentielt ragelse.

Endelig er det ikke alle radiatorer, der er helt klar til de smarte termostater. Nogle skal have skiftet ventilen, inden de er klar til fremtiden, og det er ret dyrt og besværligt. Det drejer sig om radiatorer, der er så gamle, at de ikke har termostat - men bare en hane. Det drejer sig også om radiatorer, hvor termostaterne sidder på returløbet. Det brugte man før i tiden, da man afregnede fjernvarme anderledes, og det er typisk de termostater, som sidder i gulvhøjde, der er returløbsventiler. Dem finder du gerne i huse før 1980'erne.

Relaterede produkter

Hvad koster varmestyring?


De smarte termostater koster typisk 150-400 kroner per styk - afhængigt af mærke og teknologi, mens et kontrolpanel koster 1.500-2.500 kroner. Prisen her er også afhængig af de samme faktorer som radiatortermostaterne.

Regn med, at du nok kommer til at skulle investere 2.000-5.000 kroner for din nye varmestyring til et mindre til mellemstort parcelhus.

Fjernstyring af varme i sommerhuset


Sommerhuset er typisk noget bøvl at besøge i de kolde måneder, hvor de første mange timer ofte går med at varme skidtet op til en temperatur, I kan leve med. Det er svært at oversætte varmestyringsmetoderne fra lejligheder og parcelhuse direkte, for det er sjældent, at du finder vandbåren varme og W-iFi ude i sommerlandet.

Der er dog flere metoder, du kan fjernstyre varmen med. Varmepumper med egen Wi-Fi-opkobling er et oplagt bud, og luft-til-luft-pumpen er endda et ret energivenligt alternativ til elradiatorerne.

De gamle elradiatorer kan dog også bruges i en snæver vending. Er der Wi-Fi i sommerhuset, kan du tilslutte dine radiatorer via særlige smartplugs, der kan måle rumtemperaturer og lade dig stille og programmere i ét væk.

Sådan installerer du varmestyring


Der er mange udgaver og varianter af de smarte termostater, og de har hver især deres specifikke instruktioner, du bør følge nøje. Der er dog sandsynligvis tale om nogenlunde samme fremgangsmåde for dem alle. Nemlig:

  • Afmontér den gamle termostat. Nogle kan drejes af, andre skal have løsnet en skrue.
  • Undersøg den gamle ventil for at se, hvilken adapter der skal sidde mellem ventilen og den nye termostat.
  • Montér adapter.
  • Sæt batterier i din nye termostat.
  • Montér den nye termostat efter produktanvisningen.
  • Par termostaten med din styringsenhed - om det så er et kontrolpanel eller en smartphone.
  • Fortsæt til du er færdig i hele huset.
  • Nyd dit nye legetøj, din billigere varmeregning og din øgede komfort.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto