Indlæser

RANDERS TEGL

(8)
Belægningssten i beton er den billigste løsning, og de er derfor ret udbredte. Men hvis din terrasse, havegang eller indkørsel skal hæve sig lidt op over gennemsnittet, bør du i stedet overveje rigtige teglklinker. Hos BAUHAUS fører vi et pænt u..

Viser 8 produkter

Populære belægningsklinker fra Randers Tegl køb dem hos BAUHAUS

Belægningssten i beton er den billigste løsning, og de er derfor ret udbredte. Men hvis din terrasse, havegang eller indkørsel skal hæve sig lidt op over gennemsnittet, bør du i stedet overveje rigtige teglklinker. Hos BAUHAUS fører vi et pænt udvalg af klinker fra Randers Tegl. Klinkerne fås i flere forskellige naturlige farvenuancer. De er naturligvis farveægte, og de bliver endnu flottere med årene. Se klinkerne herunder, og læs mere om Randers Tegl og lægningsteknik nederst på siden.


Lidt baggrundsinfo om Randers Tegl

Randers Tegl-gruppen blev grundlagt helt tilbage i 1911, hvor entreprenøren Carl Piper købte sit første teglværk. Der skulle ikke gå lang tid, før omgivelserne kunne konstatere, at Carl Pipers teglsten var noget helt særligt.

Forretningen gik godt, og op gennem årene blev aktiviteterne udvidet ved opkøb af andre teglværker i både ind- og udland. I dag er Randers Tegl en af Nordeuropas førende teglproducenter og kan bryste sig af den største produktion og det største udvalg af produkter. I dag leverer Randers Tegl til markedet i Skandinavien og Tyskland, men virksomheden er fortsat familieejet med den seneste Piper-generation ved roret.

Hvad er teglsten?

Tegl har været brugt som byggemateriale gennem årtusinder og er måske det mest gennemtestede og succesfulde byggemateriale nogensinde.

Tegl er et 100 % naturprodukt. Det er fremstillet af ler, som brændes i store ovne ved høje temperaturer over 1.000 grader. Ved at styre opvarmning, nedkøling og lerets sammensætning er det muligt at opnå forskellige farvenuancer. Dette håndværk mestrer Randers Tegl bedre end nogen anden. Så du kan få teglsten i både gul, sort, grå og forskellige varianter af rød.

En teglsten er med andre ord 100 % naturlig og dermed et bæredygtigt valg. Også farven er naturlig, og den er modstandsdygtig over for solens stråler og vejrets luner. Faktisk bliver en teglsten blot smukkere med tiden, hvor den opnår en helt særlig patina. Tegl er også uhyre slidstærk og holder i århundreder. Det optager ikke fugt og er derfor modstandsdygtigt over for frost, saltning, slitage, og i det hele taget alle de strabadser en belægningssten kan komme ud for.

Står du i overvejelser om at skulle have ny belægning på terrassen, havegangen eller i indkørslen, bør du ikke snyde dig selv for at se nærmere på teglklinkerne. Kom ned i BAUHAUS, og se dem på tæt hold. Den flotte brændte struktur og farven skal næsten opleves live for virkelig at komme til sin ret.

Valg af belægningsmønster

Selv om alle belægningsklinkerne fra Randers Tegl kommer i en standardstørrelse på 24 x 11,8 x 5,2 centimeter, er der masser af muligheder for at variere udtrykket med belægningsmønsteret.

Skal belægningen kunne holde til et ekstra højt tryk (for eksempel i indkørsler), kan man desuden vælge at lægge stenene på højkant, eksempelvis i et sildebensmønster. Sildebensmønsteret binder stenene utrolig godt sammen, og belægningens ekstra tykkelse gør den meget robust.

Vælger du at lægge klinkerne lodret, skal du dog være opmærksom på, at kanterne er knap så ru som på den flade side. Din belægning bliver dermed lidt glattere. Det er perfekt som køreunderlag, men ikke optimalt som gangareal.

Til gangstier og terrasser anbefaler vi at lægge stenene fladt. Så får du den fulde glæde af stenens flotte overfladestruktur og kan naturligvis også nøjes med halvt så mange sten. Om du foretrækker kvadratmønster, diagonal forbandt eller en traditionel halvforbandt, det er helt op til dig. Det anbefales dog at holde det samme mønster overalt i haven, da det giver et mere harmonisk udtryk. Er der brug for variationer, er det bedre at variere ved at bruge forskellige farver.

Som udgangspunkt kan du regne med et klinkeforbrug på 34 styk pr. kvadratmeter, eller det dobbelt, hvis du lægger dem på kant/lodret. Vi leverer klinkerne fragtfrit til dig, hvis du køber mindst 50 kvadratmeter. Bemærk, at stenene leveres på paller. Der tilskrives pant for pallerne, som dog kan refunderes i din lokale BAUHAUS efterfølgende ved forevisning af købsfaktura.

Forarbejdet er altafgørende for resultatet

Før klinkerne kan lægges, skal du have gravet området ud. Markér belægningens overflade med spyd og snore. Det bedste resultat fås, hvis du sørger for, at belægningsoverfladen er en anelse højere end de omkringliggende græsarealer eller bede.

Du kan normalt regne med at skulle grave 20-25 centimeter væk, for at få plads til en god fundering. Det kan dog i visse situationer være nødvendigt at gå endnu dybere, hvis jorden består af løs muld. Her skal du ned til fast grund.

Du får desuden den mest stabile belægning, hvis du laver et underlag, der går ca. 25 centimeter længere ud til siderne end selve belægningen. Efter endt udgravning kan du med fordel komprimere bunden med pladevibrator eller tromle.

Dernæst skal du have skabt et bærelag af stabilgrus. Det er vigtigt at benytte groft grus uden ler, da dette lag også skal fungere som dræn. Drænfunktionen er vigtig, da der ellers kan samles vandlommer, som i forstvejr kan skabe grimme buler i belægningen. Laget af stabilgrus skal være 15-20 centimeter, således at overfladen kommer til at ligge 3-4 centimeter under belægningsstenenes underside. Gruset skal komprimeres grundigt med en vibrator.

Du kan eventuelt vælge at lægge en fiberdug på i denne fase, hvis du vil modvirke ukrudt og myrer. Mange begår den fejl at lægge fiberdugen direkte under klinkerne, men det giver en løsere belægning og er ikke hensigtsmæssigt.

Til sidst skal der udlægges afrettersand i et lag på 3-5 centimeter. Da det er sidste fase, kan du tilpasse lagtykkelsen, så klinkerne kan lægges i den ønskede højde. Regn dog med, at afretterlaget synker cirka en centimeter, når der slutvibreres.

Afretningen sker med et afretterbræt, der styres af kraftige brædder eller rør, der lægges plant i begge sider. Hos BAUHAUS kan du også få færdige afrettersæt, som gør arbejdet lidt lettere – du finder dem i murerafdelingen. I de fleste tilfælde er det i øvrigt en god idé at lave en svag hældning på belægningen, så der ikke opstår vandpytter.

Så er der sådan set kun den sjove del tilbage, nemlig at lægge klinkerne og komprimere med en pladevibrator. Det er vigtigt, at den har gummimåtte under, da klinker er sprøde og ellers let revner ved behandlingen.

Læg stenene med 3-5 millimeter fuge, og husk at feje fugesand ned i fugerne efterfølgende. Tilføj gerne yderligere fugesand løbende. Det hjælper nemlig med til at holde ukrudtet i ave. Randers Tegl anbefaler fugesand uden tilsat ukrudtshæmmer, da sand med høj pH-værdi kan medføre skjolder.

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.