Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Værd at vide om valg af haveskur

Haveskur | Sådan vælger du det helt rigtige haveskur | BAUHAUS

Som livet går, vokser mængden af ting i vores varetægt, og det bliver ofte svært at finde plads til det hele - uanset hvor stort dit hus ellers måtte være. Derfor kan vi i vores stille sind udbringe et lille hurra og længe leve til de dejlige skure og redskabsrum, der gang på gang redder os fra at tage stilling til, om vi nu i virkeligheden ikke skulle skille os af med nogle af vores ting og sager.

Et godt skur er næsten uundværligt for de fleste husejere. Mulighederne for et nyt skur er i dag næsten ligeså mange som behovene.

 

Sådan finder du det optimale haveskur til din have

Mulighederne er ligeså mange, som behovene er forskellige, når det gælder skure og redskabsrum. Udvalget varierer mellem alt fra større konstruktioner til noget, der minder om et mindre skab.

Først og fremmest skal du finde ud af, hvad du vil have i dit skur. Er det ting som haveredskaber og havemøbler, du drømmer om at kunne pakke væk, er det i princippet kun størrelse og udseende, du skal tage stilling til.

Mangler du et sted til frostfølsomme ting - så som kummefrysere, tekstil, møbler, malerbøtter og elektrisk værktøj, skal du kigge på et frostfrit skur. Hvis det da ikke er et decideret opvarmet skur, du skal have dig.

Uanset hvilken type skur, du vælger at anskaffe dig, er det en god idé at være fremsynet med pladsen. Der er langt mellem de halvtomme skure derude, hvorimod de overfyldte af slagsen findes i de fleste haver.

 

Hvad siger reglerne om haveskure?

Det kan vel næppe komme bag på boligejere, at der er nøje udpenslede regler og paragraffer, der gælder for selv det mindste redskabsskur. Det er heldigvis temmelig ligetil at navigere i reglerne. Forudsat at du bor et sted uden særlige regler i grundejerforeningen, servitutter på grunden eller restriktioner i lokalplanen. Det er du nødt til at sætte dig ind i inden. Tag eventuelt kontakt til kommunen, hvis du er i tvivl.

Ellers gælder der følgende regler for haveskure:

  • Hvis du bygger et skur, der er integreret i dit hus, skal du søge byggetilladelse
  • Hvis det samlede areal af dine udhuse, garager, overdækkede terrasser og lignende overstiger 50 kvadratmeter, skal du søge byggetilladelse. For rækkehuse er det 20 kvadratmeter
  • Hvis du kommer over de 50 kvadratmeter, 20 for rækkehuse, skal dine småbygninger tælles med i bebyggelsesprocenten for grunden. Når du altså har brugt dine ’gratis’ 50 kvadratmeter
  • Skure og småbygninger må gerne bygges tættere på naboen end 2,5 meter fra skel hvis:
  • Siden, der vender mod skel, ikke er længere end 12 meter. Udhæng på over en halv meter tæller med i de 12 meter.
  • Der ikke er døre og vinduer over mod naboen
  • Vandet fra skuret løber af på din egen grund
  • Den del af bygningen, der liggere nærmere end de 2,5 meter fra skel, ikke er højere end 2,5 meter

Reglerne for sommerhuse er typisk mere restriktive – især i forhold til reglerne med skel. Der vil også ofte være lokalplaner og lokale regler, du skal forholde dig til inden. Som udgangspunkt må du slet ikke bygge tættere end 2,5 meter fra skel, og så gælder ovenstående regler indtil 5 meter fra skellet.

Derudover er der regler i forhold til eksempelvis brandsikkerhed, der skal overholdes, når du bygger skur. Du skal læse hele bygningsreglementet her, hvis ovenstående ikke var uddybende – eller tørt – nok.

Der gælder helt andre regler for hytter og annekser, der skal bruges til beboelse.

Der er i øvrigt ikke noget som aktiviteter i naboskel, der kan starte en god og langvarig nabostrid, så det er nok en god idé at involvere naboerne, inden du smider dit skur op i skellet.

 

Indretning

Den tid, det tager at få orden på dit skur, er hurtigt tjent hjem, når du skal bruge dine ting. Hvordan du bør indrette dit skur, afhænger helt af skur, indhold og dine behov. Det er dog altid en god idé at have gulvet ryddet i videst muligt omfang, så du kan komme til alt i skuret. De ting, du bruger oftest, skal være nemmest at komme til, og så handler det ellers om at udnytte pladsen på alle leder og kanter. Især vægge og loft kan udnyttes. En værktøjsplade giver dig overblik, væghængte haveredskaber sparer plads, mens reoler lader dig stable kasser og løsdele på bedst mulig vis.

Pap og papir suger fugt, så brug kasser af træ og plast til opbevaring frem for flyttekasser og lignende

Hvis du ikke har behov for hverken meget plads eller varme i dit skur, kan du nemt finde et billigt haveskur til dine havemøbler og -redskaber.

 

Gode bud på forskellige haveskure/redskabsrum

Hvis dit behov vitterligt kun er lidt opbevaring til lidt redskaber og hynder eller en brændestabel, kan du sagtens nøjes med en af de små skurløsninger, du typisk vil placere op ad huset.

Hvis du har brug for lidt mere plads, men stadig ikke isoleret, skal du overveje, om du vil have et skur i træ eller aluminium. Et skur i træ kræver mere vedligeholdelse, men du vil typisk have nemmere ved at få det til at passe ind i resten af haven, hvis hus og have er af ældre dato.

Hvis du har brug for at kunne opbevare ting, som ikke tåler fugt og frost, er du nødt til at isolere dit skur. Det kan endda være, du er nødt til at have det opvarmet på en eller anden måde, hvis frosten sætter ind over længere tid. Der findes soldrevne systemer, der sørger for lidt varm luft til skuret, når solen skinner, men en olieradiator kan være en fin nødløsning til de rigtig kolde perioder. Er du en af dem, der har din kummefryser i skuret, bør du have det decideret opvarmet. Olien i fryserens kompressor bliver nemlig for tyk, når det er for koldt. ’For koldt’ er afhængigt af olien, men ingen frysere på markedet tåler under 10 grader.

Hvis du har brug for at opbevare andet end hynder og koste, skal du overveje, om du ikke skal have et isoleret, frostfrit eller måske endda opvarmet skur.

 

Design dit eget haveskur med BAUHAUS

BAUHAUS har et væld af forskellige løsninger til dig, der er på jagt efter et haveskur. Der findes færdige løsninger i alle mulige afskygninger og prisklasser, men du har også muligheden for selv at bestemme, hvordan dit kommende skur skal se ud.

Hvis du ønsker et skur i træ, er FLEXANEX en oplagt løsning. Her får du mulighed for at sætte fingeraftryk på den mest. Blandt andet størrelse, rumdeling, placering af vinduer og om skuret skal isoleres eller ej. FLEXANEX leveres på paller med en udførlig brugsanvisning.

Biohort er et andet godt bud på en skurløsning til dig, der vil have en vedligeholdelsesfri løsning. Skurene fra Biohort er nemlig i metal. De har et minimalistisk udtryk og kan modstå mere eller mindre alt, hvad det danske vejr kan diske op med. Også dette skur bliver leveret som udførligt samlesæt.

Uanset hvor pænt et skur, du får købt eller bygget, bliver det sandsynligvis aldrig ligeså kønt som dine blomsterbede. Derfor det måske oplagt at lade lidt at haven indtage skurets vægge. Eksempelvis kan klematis nemt forskønne selv de mest kantede flader. Læs mere om hvordan du får kulør på haven med klematis her.

Biohort er et andet godt bud på en skurløsning til dig, der vil have en vedligeholdelsesfri løsning. Skurene fra Biohort er nemlig i metal. De har et minimalistisk udtryk og kan modstå mere eller mindre alt, hvad det danske vejr kan diske op med. Også dette skur bliver leveret som udførligt samlesæt.

Uanset hvor pænt et skur, du får købt eller bygget, bliver det sandsynligvis aldrig ligeså kønt som dine blomsterbede. Derfor det måske oplagt at lade lidt at haven indtage skurets vægge. Eksempelvis kan klematis nemt forskønne selv de mest kantede flader. Læs mere om hvordan du får kulør på haven med klematis her.

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.