Guide: Sådan bygger du selv en træterrasse

Terrassetid er en dejlig tid, og det gør ikke nydelsen mindre, når du selv har bygget din egen træterrasse fra bunden. Det lyder svært, og det er det sådan set også. Men det er så absolut et overkommeligt projekt, hvis du altså har hænderne skruet nogenlunde på.
Og hvis du læser med herunder i vores guide til at bygge din egen træterrasse.

Hvordan lægger jeg mine terrassebrædder?

Terrassebrædderne er dem, du ser og går på i det daglige, så det skal naturligvis se ordentligt ud. Brug gerne rettesnor og afstandsklodser mellem brædderne for det bedste resultat.
Lad buen i årringene vende opad på alle brædderne, så de krummer i samme retning, når vind og vejr har gjort deres indtog.
Der skal være en afstand mellem brædderne, så træet kan give sig. Hvis træet er helt tørt, er det passende med en tømmerblyants bredde. Er det vådt, skal afstanden være mindre.
Skru brædderne i, så skruehovederne ikke stikker op. Hvis det er hårdt træ, skal du undersænke dine skruer med en boremaskine, inden du skruer dem fast. Blødt træ klarer sig uden forboring. Samlinger skal selvfølgelig være over strøerne, så plankeenderne har noget at hvile sig på. Skær gerne brædderne i smig, så der er lille afstand i toppen og større i bunden. Så har plankerne plads til at arbejde.
Så skulle du gerne være i mål med din træterrasse. Det er klart, at forløbet kan variere på en masse forskellige måder, afhængigt af designet på din træterrasse, men med dette i baghovedet, burde du kunne nå i mål, uanset hvor kompliceret dit design er.
Et godt, solidt fundament. En god, solid ramme, som ligger i vater. Strør for hver 60. centimeter. Gulvbrædder lagt præcist. Så burde du være garanteret mange gode timer på din træterrasse.
saadan bygger du en traeterrassesaadan bygger du en traeterrasse

Inden du går i gang med at bygge din træterrasse

Når du skal bygge din træterrasse, er solens gang over himlen nok det vigtigste, du skal forholde dig til. For vil du have morgensol, aftensol, sol hele dagen eller måske skygge, så skal du have styr på dine verdenshjørner. Syd er lig med sol.
Det kan være, du er nødt til at placere terrassen væk fra huset for at få de bedste solforhold. Du kan også overveje, om du i virkeligheden skulle have to terrasser, hvis det giver bedre mening i forhold til sol og læ. Hvis du lige er flyttet ind i huset, skal du overveje, om første sæsons hvidvin skal nydes på græsplænen, så du når at blive bekendt med sol og vejr i haven, inden du bygger din nye træterrasse.
Hvis rammen er stabil og ligger i vater, skal resten nok gå nemt. Det kan dog være, du skal i gang med betonstøberiet, inden du kommer så langt.

Hvordan skaber jeg fundamentet til min træterrasse?


Når du har fundet placeringen til din terrasse, skal vi have skabt en træramme.
Underlaget under terrassen er sådan set ligegyldigt, men det er en god idé at lægge en ukrudtsdug, så du ikke bliver invaderet af haven. Terrassetiden skal gerne bruges på latter og hvidvin og ikke ukrudt og bøvl.
Højden på din træterrasse lader du laveste udgangsdør diktere. Din nye terrasse skal i hvert fald ligge lavere end dén.
Der er flere måder, du kan lave fundamentet til din træterrasse på. Er det en lav træterrasse, kan du nøjes med at hæve den med et par solidt lagte fliser - forankret med et par stolpespyd i hjørnerne til at stabilisere konstruktionen. Skal der en smule mere højde på, skal du nok have stolper på stolpespyd som fundamenter i jorden, mens en større og højere træterrasse ville have godt af et punktstøbt fundament på stolpesko.
Hvis du støber til stolpesko, skal du bore 90 centimeter ned i jorden med et stolpebor, blande stolpebeton og vand i hullet lidt af gangen, til det får en velblandet betonkonsistens. Så stikker du dine stolpesko ned i massen og fastgør dem i den passende position med træklodser. Husk, at der skal være et par centimeters luft ned til jordoverfladen. Herefter skal blandingen tørre i cirka ti dage.
Nu skal rammen til din træterrasse lægges ud, så den ligger i vater. Både selve rammen og et par af dine tværgående strør. Når rammen er i vater, samler og forankrer du den, så den ligger stabilt. Når rammen så er forankret og stabil, skruer du strør i hver 60. centimeter. Så bliver presset på dine terrassebrædder ikke så stort.
Brug bjælkesko og beslag til dine samlinger, så får du et stærkere resultat.

Relaterede produkter

Hvis du vil undgå at støbe et fundament til din træterrasse: Groundplug


Hvis du helt vil undgå at skulle i gang med at grave og støbe i beton, kan du skyde genvej. Der reducerer også tørretiden betydeligt. Faktisk så forsvinder tørretiden fuldkomment, og du kan komme hurtigt videre med konstruktionen af din træterrasse. 
Hemmeligheden er Groundplug. Groundplug hjælper dig med at skabe et solidt fundament til din træterrasse. Helt uden at du skal til at grave eller støbe. Det fungere så simpelt, at du blot skruer fundamentet ned i jorden, og på ingen tid har du et fundament, hvorpå din træterrasse kan ligge godt og sikkert.
Og med Groundplug kan du bygge en jævn og plan træterrasse, selvom underlaget er ujævnt. Jo mindre bæreevne og jo mere ujævnhed jorden har, jo længere fundament skal du bygge til din træterrasse. 
Hvis du vil spare tørretid med Groundplug, skal du bruge cirka et skruefundament per kvadratmeter. Du kan spare skruefundamenter, hvis du monterer din træterrasse på en rem på din husmur. Uanset, så er Groundplug er genvej til ingen tørretid og et solidt fundament til din træterrasse. 

Hvad skal jeg bruge af materialer og værktøj?

Stolper, reglar og lægter til rammen. Det er en rigtig god idé at købe trykimprægneret træ til de usynlige dele under terrassebrædderne. Der kan samle sig meget fugt, og her har trykimprægneret træ den bedste holdbarhed.

Bjælkesko og beslag, og det skal være den kraftige slags, for terrassen skal bære en masse vægt. Du bør bruge rustfrie beslagskruer, og du bør smide en skrue i hvert skruehul for at være sikker. Torx-kærv på skruerne er også en fordel, for det er drøjt arbejde.

Rustfrie skruer – gerne med torx-kærv.

En god skruemaskine, eventuelt med et ekstra batteri, for der skal virkelig mange skruer i din træterrasse.

En kapsav til præcisionssaveriet og til at skære terrassebrædderne i smig. Den får du sandsynligvis ikke brug for mange gange i dit liv, så den kan du med fordel leje hos BAUHAUS her.

Fukssvans eller bajonetsav til finish på terrassen.

Målebånd, rettesnor og vaterpas. Det er uundværlige ingredienser, hvis du vil have et flot resultat. Især vaterpasset bør du gøre dig umage med.

Stolpespyd eller pælebor og stolpebeton til fundamentet. Det får du sandsynligvis ikke brug for mange gange i dit liv, så du kan med fordel leje et pælebor hos BAUHAUS her.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto