Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Sådan monterer du en dørkarm

Dørkarm | Montér selv din nye dør og dørkarm | BAUHAUS

Vi kan lige starte med tørt at konstatere, at dørkarmen er dét, der sidder i selve dørhullet, mens gerigterne er dem, som rammer døren ind. Dørkarmen har den vigtige funktion, at døren har noget at sidde fast i og lukke tæt omkring. Gerigterne - eller indfatningen - er en afslutning på dørkarmen, så du ikke kan se mellemrummet mellem karm og væg.

Men en karm er naturligvis ikke bare en karm, og selv en ting, du hver dag tager for givet, bør du sætte dig grundigt ind i, inden du skifter den ud. Eller overveje, i hvert fald.

 

Typer af dørkarme

Der er dørkarme i lige så mange forskellige størrelser, som der er døre og dørhuller. Karme til tykke døre, tynde døre, skydedøre og dobbeltdøre. Til yderdøre, til saunadøre og til døre, du vil lyddæmpe. Vælg din karm efter dør, dørhul og eventuelle lyddæmpende egenskaber.

For at døren skal passe godt i falsen, skal karmen sidde i lod og vater. Derfor skal du gøre dig umage, når du justerer den på plads.

 

Hvordan monterer jeg en dørkarm?

Du kan sagtens selv montere en dørkarm, men du skal forberede dig på, at du skal gøre dig umage. Det kræver tålmodighed og præcision, hvis karmen skal fungere som forventet, for der skal virkelig ikke meget til, før døren ikke vil lukke. Eller knager og klaprer.

Du skal naturligvis have et karmsæt, der gerne skal være et par centimeter mindre end dit dørhul. Du skal mindst have en centimeter at fumle med til alle sider. Derudover skal du bruge vaterpas, karmskruer, sav, boremaskine, skruemaskine, slagskruemaskine, hammer, fuge og lidt at isolere med.

Start med at samle dit karmsæt. Har du skulle tilpasse det, skal du være opmærksom på hvor hængslerne sidder. Skru bundpladen godt fast, og skru skruerne godt ind i træet, så de ikke er i vejen. Husk for guds skyld at samle karmen korrekt i forhold til, hvor du vil have døren til at hænge.

Nu sikrer du dig, at bunden er helt vandret og plan, når du sætter karmen ind. Her skal du bruge dit vaterpas, og du skal være grundig. Den er næsten med garanti ikke vandret i første hug, og du slipper sandsynligvis ikke for at klodse den op på den ene eller anden måde. Du kan bruge små træklodser eller stykker af masonit.

Nu skal du bruge nogle kiler eller montagepuder til at holde karmen fast, mens du monterer den. Montagepuder er nok at foretrække, hvis du har muligheden, for de er meget nemme at tilpasse. Kiler eller puder sætter du så tæt på de øverste hjørner som muligt, så karmen ikke kommer til at bue indad på grund af trykket. Nu skal der nulres med vaterpas, og du skal tjekke og justere alle vinkler og flader, så den kommer helt og aldeles i lod og vater. Ellers bliver det træls på længere sigt.

Når karmen nu er i vater, og bliver der takket være kiler eller puder, skal du sikre dig, at den også forbliver fantastisk lige. Den skal skrues fast med to-tre skruer i hver side, og du bør starte med den side, hængslerne sidder.

Brug kiler eller montagepuder, når du skal være sikker på, døren sidder i lod og vater. Sørg for, at de lodrette sider på karmen ikke buer.

 

Bor for med et bor, der er lidt mindre end dine karmskruer. Det vil sige, at hvis dine karmskruer har en diameter på 7,5 millimeter, borer du for med et bor på 6 millimeter. Karmskruer har et kraftigt gevind, og de behøver ikke rawlplugs for at gribe godt fat i dit murværk. I øvrigt bør du vælge karmskruer uden hoved, som du kan underskrue og dermed slippe for at se på. Der skal mange kræfter til at få karmskruerne i væggen, og du skal nok have fat i en slagskruemaskine til jobbet.

Montér skruerne på hængselsiden, og sæt døren på, og se, om alt er, som det burde være. Nu skal du tjekke igen, om alt er i lod og vater. Hængselsiden skal være i lod - eller falde lidt bagud, da dørens vægt vil trække den i den anden retning. Lad døren være pejlemærke for, om alt sidder, som det skal. Karmen må heller ikke bue, og det sikrer du også med puder og kiler. Når alt er, som det skal være, skruer du de sidste karmskruer i.

Nu skulle du gerne have en dejlig og funktionel dørkarm, som let og elegant tillader din dør at åbne, lukke og endda hvile i en hvilken som helst stilling. Hurra.

Lad gerigterne sidde en centimeters penge fra falsen, da det giver det bedste resultat.

 

Slut ordentligt af med gerigter

Nu har du en dør, en dørkam med afstand til dørhullet, og det er der jo ikke meget privatliv og afskærmning i. Der skal nemlig gerigter på.

Din gerigter bør sidde en lille centimeter fra falsen, for ellers kan du nemt komme til at tumle med sprækker. Marker en centimeter fra kanten rundt langs falsen. Tag en lodret gerigt og markér på træet, hvor du skal skære i vinkel. Det er så én centimeter over falsen i overliggeren. Den samme procedure gælder for den anden gerigt. Skær dem i 45 graders vinkel - enten med en skærekasse eller med en kapsav. Skær én af siderne i overliggeren i vinkel.

Nu monterer du gerigterne i siderne - på den ene side af døren. Brug eventuelt hammer og dykkersøm. Tag din overligger, og find ud af, hvor den helt præcis skal saves. Gør det, og sæt også den fast. Nu har du gerigter på den ene side af døren, og nu kan du med fordel isolere mellem karm og væg, så du får en bedre lyddæmpning.

Sprøjt isoleringsskum, eller stik mineraluld, ind i hulrummet mellem væg og karm. Tryk en bagstop ind i sprækken, og læg herefter et godt lag silikonefuge på bagstoppen. Nu monterer du gerigterne på denne side også, og så har du en dejlig, funktionel og nogenlunde lydtæt dør. Husk at slutte af med en fejeliste i bunden af døren.

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.