Sunde sålbænke til et sundt hus


For de fleste uerfarne boligejere er “sålbænk” endnu et fremmed begreb i rækken af ukendte begreber, du bør have en holdning til - og bekymre dig om. Ligesom faskiner, remender og hanebjælker. Adspurgt svarer du måske, at dine sålbænke ser fine ud, mens du forestiller dig en form for gammeldags skostativer. For hvad er det nu lige, der er så vigtigt med sålbænkene?

Hvis du, ligesom personen i eksemplet, er i tvivl, om hvad en sålbænk er, og hvorfor de er så vigtigt, så frygt ej. Herunder tager vi dig igennem alt det, du skal vide om begrebet sålbænk. 

Hvad er en sålbænk?


En god sålbænk er én, der ikke gør noget særligt væsen af sig. Men det kan vi selvfølgelig godt svare mere præcist på. Sålbænken er det stykke, der sidder under dit vindue. Din udvendige vindueskarm, om du vil. Den har ét vigtigt formål, og det er at lede vand og fugt væk fra dit murværk. Især når der er slagregn på huset, kommer sålbænken til sin ret.

Det er derfor uhyre vigtigt, at de er ordentligt udført, så vandet hverken får lov til at ligge, rende ned ad muren eller trænge ind i huset. Det er nemlig en potentiel opskrift på katastrofe efter katastrofe.

Du risikerer frostsprængte sten, vand i hulmuren og den eventuelle isolering, råd i vinduerne, fugt, råd og skimmel inden døre, og listen med uhyrligheder fortsætter. Dine sålbænke bør altså være i orden, så de kan lede regnvand væk fra murværket. 

Hvilke typer sålbænke findes der?


Der er mange måder at lave en sålbænk på, og det er en arkitektonisk detalje, der varierer i forhold til huse og tider. Én måde er rulleskifte, hvor mursten lægges på højkant med den lange led udad. Mange huse har også en løsning, hvor en skiferplade har fået tjansen at lede vand væk, mens beton har været det foretrukne materiale i andre perioder. Endelig har mange huse fået sålbænke i aluminium, zink eller rustfrit stål.

Materialet er i og for sig underordnet, så længe sålbænken virker, som den skal, men der er naturligvis forskel på, hvor holdbar løsningen er. En god sålbænk skal kunne holde i mange år. Der er også forskel på, hvor dyrt og omstændeligt det er, når der skal repareres eller udskiftes sålbænke.

Relaterede produkter

Hvordan holder jeg øje med mine sålbænke?


Det er en god idé at passe godt på sålbænkene, for de passer godt på dit hus. Du kan holde løbende øje med dem, så du er sikker på, de stadig er sunde og raske. De bør være intakte, og muren under må ikke have spor af fugt, skjolder eller løbende vand. 

Mos og alger er en god idé at fjerne, for det kan holde på fugten. Mindre revnedannelser kan klares med lidt fuge- eller spartelmasse. Er din sålbænk i meget dårlig forfatning, skal sålbænken repareres grundigt - eller helt skiftes.

Hvordan fikser jeg min sålbænk?


Er det en løsning i rulleskifte, du har, bør du kun selv give dig i kast med at reparere fugerne, medmindre du er erfaren i murerarbejde. Det er til gengæld ret overkommeligt.

Vælg en dag, hvor der er mellem 5 og 15 grader, for så tørrer din mørtel ikke for hurtigt ud. Krads de gamle fuger ud med skruetrækker eller brækjern. Du behøver ikke banke, du skal bare have det, der sidder løst, ud. Børst efter med en våd murerkost, så der ikke sidder løs mørtel i fugerne, inden der kommer ny på.

Bland en mørtel til dine nye fuger, og sørg for, du får en blanding uden for meget cement. For meget cement kan nemlig få dine fine, nye fuger til at revne. Brug en fugeske, der passer i størrelsen til dine fuger, læg ny mørtel ind. Det er vigtigt, at fugerne bliver meget faste med en glat overflade, så du skal trykke hårdt ned på fugeskeen, mens du trækker den mod dig. Børst overskydende mørtel af med din våde murerkost.

Er det en skiferplade, du vil bruge til skifer sålbænke, kan du få den skåret til mål - eller gøre det selv med en vinkelsliber med diamantskive. Husk, at der skal være en halv centimeter til hver side at gøre godt med. Montér skiferpladen med fliseklæb til udendørs brug. Ret klæb til med en tandspartel, og brug afstandsklodser, så pladen kommer til at sidde, som den skal. Det er en god idé at dække murværk og vinduer af, da fliseklæb kan være svært at få af igen.

En løsning i beton kan både være nem og svær at skifte, og det kommer helt og aldeles an på, hvor dybt betonen sidder. Derfor er det ikke sikkert, det er et oplagt gør-det-selv-projekt.

Revnede fliser og klinker kan også skiftes, og igen er det udvendig fliseklæb og tandspartel, du skal have fat i. At lægge fliser og klinker, så det bliver pænt, kan dog være noget vanskeligt, så overvej en fagmand, hvis du tvivler på egne evner.

Sålbænke med en glat overflade


Er det en løsning i aluminium, du skal skifte eller montere, er det ret ligetil. Du kan købe én, der er for lang, og den kan nemt tilskæres, men du bør ikke samle flere sammen til én. Er dit vindue større, end hvad standardmålene tillader, bør du høre en smed eller blikkenslager, om han kan fremstille en til dig.

En sålbænk i aluminium kan nemt monteres med ekspanderende fugebånd og fugemasse. Rengør overfladen på muren grundigt, og sæt fugebånd på den nye sålbænk på det stykke, der skal sidde fast mod vinduet og på siderne. Sæt striber af fugemasse på murstykket på den korte led. Det vil sige, at du trækker fugepistolen mod dig selv. Læg en fuge med cirka 20 centimeters mellemrum, og så kan du sætte bænken på. Montér med skruer som anvist på produktet, og læg lidt fugemasse de steder, hvor der er revner og sprækker i siderne.

Uanset hvilken løsning, du har, er det alfa og omega, at sålbænken har et ordentligt fald til at klare store vandmængder og holde fugt væk. Ved mursten siger en tommelfingerregel, at for hver syv centimeter, sålbænken går ud, skal der være et fald på en centimeter. Andre sålbænke er oftest kortere end stenene i murværket, og du bør sørge for, din hældning er mindst fem grader.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto