Varmepumper er venlige ved pengepungen


Varmepumpe er et ord, der oftere og oftere bliver smidt ind i samtaler, og det bliver ofte fulgt op af lovprisninger og fortællinger om kæmpestore besparelser. Der er endda også meget store besparelser at hente for både miljø og pengepung med varmepumper, hvis du er en af de husejere, der kan få fordel af teknologien. En kilowatt-time strøm bliver nemt 3-4 kilowatt-timers varme med varmepumper.

Hvad er en varmepumpe?


En varmepumpe er naturligvis ikke bare en varmepumpe. Det havde været for simpelt, og betegnelsen varmepumpe dækker over både jordvarme, luft til vand-varmepumper og luft til luft-varmepumper.
Der er stor forskel på de tre typer og omfanget, som det kræver at installere dem. Det afspejler sig også i prisen på varmepumper.

Jordvarme virker ved, at en lang slange med kølervæske graves ned i frostfri dybde, hvorefter den tilsluttes en varmepumpe, der typisk afløser et gammel oliefyr eller lignende. Der skal graves mange meter slange ned, og det kan ske både vandret og lodret. 

Det mest almindelige er dog, at den bliver gravet ned i en meters dybde, og det er noget, der kræver plads. Du skal regne med, at der skal bruges mindst 300 meter græsplæne på projekt varmepumpe - som dog fint kan blive græsplæne igen, når slangerne er på plads.

Jordvarme virker som det rene hekseri, når du kan tage varme brusebade med varmen, der er trukket op af den kolde jord. Grunden til, at de 4-5 grader, der er i en meters dybde i jorden året rundt, kan blive til varm brugsvand til bad og radiatorer, skyldes en varmeveksler, der fordamper den "varme" kølevæske. Som gas kommer kølervæsken under tryk i en kompressor, der får temperaturen til at stige til cirka 85 grader.

Den varme bliver så brugt til at opvarme brugsvand og radiatorer. Det er ikke trolddom, men det er godt nok genialt med en varmepumpe. 

Luft til vand-varmepumper virker i princippet på samme måde som jordvarmen, og også her omsætter en kompressor de beskedne varmegrader til dejlige brusebade og lune radiatorer. En luft til vand-varmepumpe er dog ikke ligeså effektiv som jordvarme, men til gengæld er løsning betydeligt billigere og mindre omstændelig at installere sådan en varmepumpe. 

Det kan være svært at forstå, hvordan varmepumpen kan trække varme ud af luften, når der er frostgrader i vejret, men det kan den faktisk godt. Så længe kølervæske er koldere end luften, bliver den varmet op, og dermed kan energien trækkes ud i varmepumpen - og omsættes til komfortabel varme. Raser en helt urimelig isvinter udenfor, er der en elektrisk bagstopper, der for lidt flere kilowatt-timer sørger for, I ikke kommer til at fryse.

Luft til luft-pumper ligner og minder om airconditionanlæg, og det er den mindst omfattende og mindst effektive af de tre typer varmepumpe. Den kan kun servicere et enkelt rum, da den jo kun leverer varm luft. Det betyder dog ikke, at en varmepumpe er en dårlig investering, for det er en oplagt varmekilde til eksempelvis sommerhuse, ligesom boliger med elvarme eller oliefyr med fordel kan få en luft til luft-varmepumpe som supplement. Det er en nem og billig installation, som hurtigt har tjent sig selv hjem.

Der findes derudover boligventilationsvarmepumper og brugsvandsvarmepumper, men det er en anden sag til en anden artikel. 

Relaterede produkter

Hvornår kan det betale sig at få en varmepumpe?


Det er først og fremmest folk med dyre opvarmningsformer, der bør spidse ører, når snakken går på varmepumper. Det vil sige olie, el og naturgas - og du ikke bor i et område med fjernvarme. Det vil nemlig i langt de fleste tilfælde bedst kunne betale sig at være tilsluttet fjernvarmenettet.

Både jordvarme og luft til vand-varmepumper kræver, at der er vandbåren varme i huset. Det vil sige, at du måske skal i gang med at installere radiatorer eller vandbåren gulvvarme, som kan transportere varmen rundt i huset. Kan det lade sig gøre at få fornuftig gulvvarme, egner varmepumper sig rigtig godt, da det virker effektivt ved lavere temperaturer.

Hvis du ønsker jordvarme eller en luft til vand-varmepumpe, er det vigtigt, at dit hus kan holde på varmen. Er det ikke velisoleret, får varmepumpen svært ved at følge med, da det kun varmer dit vand til 40-50 grader - modsat fjernvarmens 60-70 grader. Det kan også være, du skal have nye radiatorer, der fungerer bedre ved lavere temperaturer.

Skal du lave meget ved huset for at få varmepumpe, får du en længere tilbagebetaling på dit system.

Hvilken type varmepumpe skal jeg vælge?


Jordvarmen er den dyreste og mest omstændelige løsning, men det er også den mest effektive. Den kræver, at du har mindst 300 kvadratmeter have, du kan grave slangerne ned i, og der må ikke bygges eller plantes træer på det efterfølgende. Solen skal kunne varme jorden, så du kan høste energien senere. Anlægget koster 100.000 - 140.000 kroner, og du skal regne med, at tilbagebetalingstiden typisk ligger på 7-10 år.

Luft til vand-varmepumpen er billigere og mindre omstændelig at installere. Det er dog stadig en betydelig investering, som dog har en tilbagebetalingstid, der ligger i omegnen af fem år. Luft til vand-løsningen har en udvendig del, der støjer en anelse, og det skal du have med i dine overvejelser.

Hvad skal jeg være opmærksom på med varmepumper?


Du skal være opmærksom på, at der følger noget støj med varmepumper. Både til vand og luft, og den til luft larmer i huset, mens den anden type varmepumpe larmer på matriklen. Derfor bør ude-delen også placeres omhyggeligt, så den hverken generer beboere eller naboer.

Ved jordvarme skal du huske at sende en ansøgning til kommunen, inden du går i gang. Du bør også konsultere en fagmand, der kan vurdere, om jordforhold, vandtank og radiatorer er egnet til projektet. Både jordvarme og luft til vand-skal meldes til BBR.

En besparelse i anskaffelsesfasen kan hurtigt blive dyr i drift, og det er vigtigt, du får købt noget fornuftigt. Især luft til luft-varmepumperne er lidt Det Vilde Vesten, hvor det ikke er sikkert, du opnår de lovede besparelser. Energistyrelsen har en liste over anbefalede varmepumper, og ellers er det en god idé at læse lidt op på anbefalinger og anmeldelser, inden du handler.

Hvad koster en varmepumpe?


Du skal regne med, at et jordvarmeanlæg koster 100.000-140.000 kroner, mens en luft til vand-varmepumpe ligger på 70.000-100.000 kroner. En luft til luft-varmepumpe kan fås i lejet 3.000-25.000 kroner, og især her skal du passe på med at købe for billigt.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto