En børnevenlig have skal være hyggelig, levende og tryg – sådan laver du din egen


For mange mennesker er haven noget helligt. Det er på en måde et ekstra rum til huset, og dermed skal det være et sted, hvor hele familien kan trives – børn som voksne. Det er derfor vigtigt, at du tænker børnene ind i processen, når du skal planlægge din have. Der er meget kvalitetstid, sjov og læring at hente for de mindste, hvis haven bliver gjort børnevenlig.

En børnevenlig have skal være levende. En levende, børnevenlig have emmer af summen og pippen fra insekter og fugle, der lever af og med hinanden, mens de bidrager til at sprede frø og bestøve andre planter.

Børn elsker at lære, mens de leger, og derfor er det oplagt, at du anlægger en børnevenlig køkkenhave. Især hvis du selv har grønne fingre. På den måde har du og dine børn – og sikkert også dine børns legekammerater – noget at være fælles om.

Legehuse, gyngestativer og trampoliner er også noget, der kan sætte gang i legen og holde børnene i det fri. Børn skal tit ikke bruge meget andet end deres fantasi for at have det sjovt. Giver man dem noget, legen kan kredse om – for eksempel et legehus – er de gode stunder sikret gang på gang. Det er derfor smart at tænke placering af legehuse og trampoliner ind i indretningen, hvis du ønsker at gøre din have børnevenlig. 

Sådan får du dyreliv ind i din børnevenlige have


Når børnene begiver sig ud i det grønne, er det enten for at lege, lære eller opleve. En have med liv rummer lidt af alle tre dele, og det kan være rigtig spændende at gå med far, mor, en bedsteforælder eller alle sammen rundt og se på insekter og fugle.

Udover at insekterne er hyggelige og sjove at inspicere for børnene, er de også gode for haven. Som nævnt er insekter og især bier med til at bestøve planter, så de kan formere sig, og så er mariehøns glade for at spise lus, der ellers kan inficere planterne i haven.

Det kan selvfølgelig også blive lidt for meget, hvis hele haven er levende. Hvis du vil holde insektlivet koncentreret enkelte steder, kan du plante de planter, som de insekter, du ønsker i haven, elsker, et særligt sted. Alternativt kan du sætte et insekthotel op.

Insekter er særligt glade for krydderurter og blomsterbede, så det er jo nærliggende at placere dem sammen. Desuden kan du plante mere specifikke planter som sommerfuglebuske, hvis du vil have sommerfugle i haven. Generelt skal du tænke i at plante blomster, der er rige på pollen og nektar, hvis du vil have et rigt insektliv. Vilde blomster og mange farver skaber liv, og bier, humlebier og sommerfugle vil nyde godt at det økologiske spisekammer, du har plantet til dem.

Et alternativ hertil er at sætte et insekthotel op i et hjørne af haven. Her kan de insekter, du ønsker at tiltrække, bo og trives. Det er også sjovt for de mindste at være med til at lave, så det er klart et godt forslag til at gøre haven mere børnevenlig.

Nu har det handlet mest om insekter, men hvis du vil have et rigt fugleliv i haven, kan du relativt let gøre det. Foderbræt, fuglehus og vand er vejen frem. Hvis du giver fuglene et sted at bo, et sted at spise og et sted at drikke fra, så vil de hurtigt finde ud af at, din have er stedet for dem.

Der er også særlige planter, som tiltrækker bestemte typer af fugle. Solsorte elsker surbær, berberis og dværgmispel. Drosler, silkehaler og sjagger elsker røn, og finker, musvitter og grønirisk er ligeledes glade for surbær, ligesom solsorte.

Hvis du tænker disse planter ind i din have, kan du og dine børn hurtigt få glæde at rigt fugleliv, som kan gøre, at du får en mere børnevenlig have.

Relaterede produkter

Sådan laver du en børnevenlig køkkenhave


Laver I en børnevenlig køkkenhave, har I et sted at samles med jeres børn ude i haven samt et sted, hvor jeres børn kan lære om mad og planteliv. Der er også et bæredygtigt aspekt af dette. Børnene kan lære at smage forskel på friske grøntsager trukket lige op af jorden og dem, man køber i supermarkedet.

Hvis børnene er med i selve opbygningen og såningen af køkkenhaven, bliver projektet mere hyggeligt og noget, som børnene vil tage aktiv del i. Hvis børnene får lov til at bestemme, hvad der skal sås, og hvor det skal sås i bedet, bliver det jo virkelig deres bed. Dog skal du være god til at guide og hjælpe, så bedet også har en chance for at gro og spire.

Sørg for at købe haveredskaber i børnestørrelse, så de små kan være med. Jo mere de kan bidrage, jo mere ejerskab tager de over køkkenhaven, og jo mere får de ud af at være med. Lær dem hvordan planter gror. Forklar dem hvorfor det er vigtigt at vande. Vigtigst af alt: Lad dem vande planterne, som de selv har valgt.

Forsøg at gøre en leg ud af det. Jo sjovere børnene har det, jo mere sandsynligt er det, at det er noget, I kan gøre igen og igen og gøre til jeres ”ting”.

Tænk over, hvordan du kan gøre det så let for børnene at være med. Her skal du også tænke over, hvordan du vælger at indrette haven. Et højbed er oplagt at bruge til køkkenhaven. Her får børnene let adgang til planterne, og så er det nemt at komme i gang. Hvis børnene er vokset fra deres gamle sandkasse, kan den fint bruges som højbed.

Gyngestativer og trampoliner: Motion og leg i haven


Gyngestativer, sandkasser, trampoliner, legehuse og alt muligt andet er med til at gøre haven til en forlængelse af børnenes værelser. Her kan børnene lege, mens de rør sig og bruger haven. Der skal være noget til børn i alle aldre.

Hvor tit er man ikke gået forbi en legeplads, hvor glade børn har skraldgrinet, mens de har gynget frem og tilbage? Den følelse kan blive en del af din have, hvis du har pladsen og lysten. Det er uden tvivl noget, dine børn vil sætte pris på, og så er det med til at gøre haven til en mere børnevenlig have.

Desuden får børnene også motion, når de enten gynger selv eller skubber deres venner. Det samme gør sig gældende med en trampolin, hvor leg og spring får morskab og motion til at gå op i en højere enhed.

Det er selvfølgelig vigtigt, uanset om det er et legehus, en trampolin eller noget tredje, at vælge udstyr i stærke materialer. Det er altså vigtigt, at du sætter dig ind i sikkerheden omkring gyngestativer og trampoliner, inden du sætter dem op i haven.

Hvis det mere handler om noget at lege omkring, kan et legehus, en rutsjebane eller forhindringsbane være mindst lige så gode alternativer. Så længe børnene har noget at fokusere deres leg omkring, kan du være sikker på, at de vil bruge mere tid i haven, end hvis der blot er en grøn græsplæne. Husk at børn er kreative og legesyge. De har ikke brug for meget. Du skal derfor ikke investere i en trampolin, hvis du ikke har råd eller plads. Børn kan sagtens nyde godt af jeres have, selvom den ikke er indrettet som en forlystelsespark.

Gør din børnevenlige have mere sikker og have styr på de giftige planter


Hvis du vil have, at din have skal være børnevenlig og sikker at gå på opdagelse i, er det vigtigt, at du gør den sikker for dine børn at færdes i. For eksempel kan du forsøge at holde giftige planter ude af din have, men du kan også fortælle og vise dine børn, hvilke planter der er giftige.

Hvis der er planter med meget farvestrålende bær eller blomster i din have, som er giftige, kan de være fristende for mange børn. Og især mindre børn. Når mindre børn undersøger, gør de det tit med munden. Snebær, kirselaurbær kristtorn med flere skal du ikke have i haven, hvis den skal være børnevenlig for de mindste.

Alt afhængigt af hvor du bor, kan det også være farligt, hvis dit barn forvilder sig ud på en trafikeret vej. Derfor kan du med rette plante en indhegning eller sætte hegn op, så de små bliver indenfor matriklen. Sådan et eventyr, der er startet i køkkenhaven og har bevæget sig til legehuset skal jo helst ende godt og derhjemme.

Hvis du har vand i en sø eller en dam, skal denne også skærmes af. Små børn kan let gå i panik, hvis de falder og får hovedet bare lidt under vand. Det samme hvis du har større beholdere med regnvand i.

Husk at det ikke behøver hverken at være grimt eller upraktisk med hegn. Ofte gør afskærmning også den børnevenlige have mere privat, og hvis du skærmer af med en hæk, kommer der blot mere grønt ind i din have. Der er masser af muligheder for at anlægge smuk afskærmning, og når det både er en fryd for øjet og dine børns sikkerhed, gør det haven både voksen- og børnevenlig.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto