Gerigter giver dit arbejde en fin finish


De fleste påskønner først, hvad en god finish faktisk betyder, når den mangler. En flot finish er nemlig prikken over i'et på et stykke godt arbejde, og gerigter - eller indfatninger - er nærmest definitionen af en flot afslutning. Mange kalder fejlagtigt gerigter for dørkarm, og hvis ikke livet og lykken var kort og flygtigt, var det sikker noget, man nemt kunne hidse sig op over. Det er nemlig to vidt forskellige ting.

Hvilken funktion har gerigter?


Gerigter er de træstykker, der sidder rundt om din dørkarm - og i nogle tilfælde vindueskarmen - og skjuler mellemrummet mellem hul og væg. Det er kun om indvendige døre. Dit dørhul skal være større end din dørkarm, for der skal være lidt at give af, og en tommelfingerregel siger mindst 12 millimeter. I virkeligheden er der ofte tale om mere.

Grunden, til at du ikke bare kan montere din dørkarm direkte på dørhullet, er, at døren skal monteres meget præcist i vater, hvis den skal kunne åbne og lukke ordentligt. Det er sjældent, et dørhul er så præcist, at det hele er i lod og vater.

En dårligt monteret dørkarm vil betyde en dør, der måske ikke kan lukkes ordentligt. En dør, der er ordentligt monteret, skal kunne stå åben i alle positioner, uden den rør på sig. Og derfor skal der være lidt plads at give af. Dén plads ser til gengæld skidt ud, når døren sidder, som den skal, så derfor bruger vi gerigter til afslutning.

Hvor anvendes gerigter?


Indfatningerne bruges på de fleste indvendige døre, ligesom de findes på flere vindueskarme, hvor der er brugt træ rundt langs vindueshullerne. Loftsvinduer vil næsten også altid have gerigter rundt om sig for afslutningens skyld.

Mange hoveddøre er installeret på en måde, så der ikke sidder tydelige gerigter i træ på ydersiden.

Relaterede produkter

Hvilke typer findes der?


Der findes i sagens natur mange forskellige typer af gerigter, der varierer fra det næsen minimalistiske til det næsten kunstfærdige. De fleste køber og monterer du uafhængigt af karmsættet, men der findes også løsninger, hvor gerigterne er integreret i dørkarmen. Her skal de bare monteres med fer og not (snedkerverdens svar på han og hun), når karmen er monteret.

Har du et nyere hus, er det sandsynligvis glatte gerigter, du har eller bør have. Har du et ældre hus, er der god chance for, at dine gerigter har én eller anden form for profil - sandsynlig den, vi kalder almueprofil.

Ældre partriciervillaer har sandsynligvis gerigter, der fremstillet til lidt netop dét hus, og det kan være svært at skifte enkelte fodlister og gerigter ud, da det er svært at opstøve de samme profiler. Det kan være, du må have fat i en snedker, hvis du vil bevare husets oprindelige udtrykt.

Du bør i det hele taget skæve til resten af huset og dets udtryk, når vælger dit indvendige træværk. Eksempelvis vil det se mærkeligt ud, hvis sætter døre med svulstige fyldninger og almueprofiler i minimalistisk nybyg eller afdæmpede 1970'er-huse. Omvendt er det også synd at bruge glatte gerigter og gulvlister, hvis du har hjem med sildebensparket, stuklofter eller andre flotte detaljer fra de herskabelige lag.

Hvordan skærer jeg mine gerigter til?


Det er vigtigt for finishen, at du er meget præcis, når du skære dine gerigter i smig. Smig er de vinkler, du samler træet i - som eksempelvis hjørnerne på en ramme - eller et sæt gerigter.

Hvis det kun lige er et enkelt sæt gerigter eller to, kan du klare arbejdet med en fukssvans og en skærekasse. Er det hele huset, der skal have lister og gerigter, kunne du overveje, om du skulle have dig en kapsav. Det er et dejligt stykke værktøj, der hurtigt og præcist saver dit træ i vinkel. Den kan også lejes, hvis du mener, den er for voldsom at eje.

Når du har samlet dine gerigter, vil der helt naturligt være en sprække, du kan gemme af vejen med lidt træfiller, inden du maler dem. Skal gerigterne ikke males, skal du være helt uhyggeligt præcis med sav og samling, for så har du ingen steder at gemme dine mangelfulde håndværksevner.

Hvordan vedligeholder jeg gerigter?


For det meste er indvendigt træværk malet med en blank, næsten lak-agtig maling, som er nem at holde pæn og ren med en fugtig klud. Til gengæld lever gerigter ofte en ret udsat tilværelse, hvor faktorer som flyttende møbler, fulde gæster og ivrige unger kan resultere i hæftigt slid. I så fald kan det være, du må i gang med værktøjet.

Småridser- og skrammer kan klares ved, at du giver dine gerigter en let slibning og noget maling. Sandsynligvis vil det komme til at se mærkeligt ud i forhold til fodlisterne, der så også bør få en tur. Indstil dig derfor på, at det nok er hele lokalet, der skal have malet træværk.

Er træværket så medtaget, at der er kommet revner, buler og huller i det, kan du give det en gang træfiller. Det minder på mange måder om den polyfilla, du hælder i væggene, når fortidens plakatsynder skal gøres op med. Træfiller kan bruges til sprækker og huller på til helt op til to centimeter, og det hverken revner eller synker, så det er et taknemmeligt materiale at have med at gøre.

Brug dine gerigter i indretningen


I de fleste tilfælde vil lister og gerigter have en meget diskret rolle i indretningen, hvor de i bogstaveligste forstand falder i ét med tapetet. Men det burde måske ikke være sådan, for et par malede gerigter og lister med en pæn afslutning kan tilføre dit rum en masse liv, uden de stjæler hele billedet.

Eksempelvis kan døre i rød eller petroleumsblå, rammet ind i sorte gerigter, have en flot, dramatisk effekt på en hel stue. Skulle du senere være ved at blive vanvittig over dit valg, er det langt mere overskueligt at male døre, lister og gerigter, end det er at skulle male hele stuen.

Sorte gerigter kan også være med til at give lidt spil og kontrast i meget lyse rum, som eksempelvis et helt hvidt badeværelse eller et meget lyst soveværelse.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto