Få styr på gas til grill og regulator

Det er altid en anelse frygtindgydende at sætte en tændstik til noget gasdrevet, for prisen er høj, hvis gassen er på svinkeærinder mellem flasken og dét, der gerne skulle brænde. Gassens største fordel er nemlig også dens største ulempe, for det er ikke sjovt, når den brændbare luft eksploderer eller langsomt forgifter omgivelserne. Dine gasapparater skal helst være funktionelle, og din regulator skal helst være korrekt monteret og i god stand.

Hvad er en regulator?


Regulatoren er den grålige dims, du monterer ovenpå gasflasken, så du kan tænde og slukke for gassen. Det lyder nemt i teorien, men det ender tit i bøvl og bandeord, når grillen skal have ny gas, for det er ikke altid lige nemt at få den til at makke ret.

Der findes et væld af forskellige regulatortyper, men det er sædvanligvis kun én type, der finder vej til parcelhushaverne herhjemme.

Hvilke typer gasflasker findes der?


Gas har mange formål, og selvom det mest udbredte er at lave flammer til madlavning og opvarmning, kan gassen faktisk også bruges til det direkte omvendte. I absorptionskøleskabe, du typisk finder i både og autocampere, kan gasflammen, via et sindrigt system af fordampende kølevæsker, faktisk køle dine madvarer.

Derudover bruges flaskegas jo også til andre formål, såsom ukrudtsbrænderi, tagpap og storkøkkener, så der findes et væld af forskellige gasflasker. Du betaler et engangsbeløb for at få lov til at bruge gasflasker. Det er altså ikke en pant, du nogensinde får igen, men et engangsbeløb, du betaler, når du skal ind på flaskegasmarkedet. Regn med 500-1.000 kroner - afhængigt af type og størrelse.
Der findes de små gasdåser til små picnic-griller såvel som ukrudtsbrænderstokke, og der er ikke så meget fikumdik i dem. Det er engangsflasker, og de skrues på en simpel gasregulator med et gevind.

Små flasker på 2 og 3 kg er sjældne, men de bruges gerne til picnics, camping, Trangia-blus og værktøj. De har topventiler, hvor den velkendte klik-regulator skal sættes ovenpå flasken.
De klassiske stålflasker på 5 og 11 kilo kender de fleste. De er tunge, typisk skriggule, og har været blandt os i en menneskealder. De har også topventiler med dertilhørende regulatorer.

Herefter har vi kompositflaskerne til 5 og 10 kg gas. Det er dem, vi i folkemunde kalder letvægtsgasflasker, og de er efterhånden ved at være standarden i dag. Det er selvsagt praktisk, at de vejer lidt mindre, når du skal bøvle rundt med dem på matriklen, men det er typisk også lidt lettere at holde øje med gasmængden, da flaskerne ofte er lidt gennemsigtige. Også disse kører med standardregulatorerne.

Det forholder sig til gengæld anderledes med de lidt mere sjældne aluminiumsflasker. Den på 6 kg bliver kaldt caravan-flasken, og det er fordi, den typisk bruges i campingvogne, autocampere og på både. Der findes også en version på 11 kg, som du næsten udelukkende ser bag på de gasdrevne gaffeltrucks. Aluflaskerne skiller sig ud på flere fronter, og de er udstyret med sideventiler, der bruger en anden type regulatorer. Det er dog ofte en standard, de også bruger i udlandet, hvis du løber tør for gas på campingturen.
Endelig har vi de store, gule stålflasker på henholdsvis 17, 22 og 33 kg, og det er som oftest denne type, der bliver brugt i embedsmedfør - hvad end det drejer sig om arbejde med tagpap eller t-bone steaks.

Relaterede produkter

Hvad har de af fordele og ulemper?


De helt små dåser har den fordel, at de er meget mobile, og det er jo rart, hvis du vil grille på stranden eller brænde ukrudt, men det er en dyr måde at få gas på. Derfor skifter mange også regulatoren ud på picnic-grillen, hvis den skal stå fast på terrassen eller altanen, for det løber hurtigt op med de små dåser.

Det samme gælder de små flasker på 2-3 kg, og her kan en ombytning koste næsten det samme, som det gør med 10 og 11 kg. Skal du campere eller køre gaffeltruck, er der ingen vej udenom en alu-flaske - som også er pebret at få ombyttet.

Det bør også kun være praktiske hensyn, der får dig til at foretrække flaskerne på 5 kg, for prisforskellen på en ombytning med dem og én på 10 eller 11 kg er oftest 20-40 kroner.
Det er altså gasflaskerne på 10 eller 11 kg, henholdsvis letvægts- eller stålflasker, der bedst kan betale sig, for de helt store flasker er oftest dyrere. Det er sandsynligvis ved stålflaskerne på 11 kg, du finder den bedste kilopris på gassen

Sådan skifter du en gasregulator



Står du og har brug for at skifte din gasregulator ud, skal du ikke fortvivle. Det er hverken svært eller farligt. Med mindre du sjusker, naturligvis, men det bør du ikke, når liv og førlighed er på spil. Der kan være mange gode grunde til at skifte regulator, og mange af dem er nok relateret til gasgriller, for det er her, det bedst kan svare sig at skifte den ud - med undtagelse af de defekte naturligvis. Du kan få regulatorer, der passer til lige netop din grill, og du bør undersøge, om det har betydning, at du køber mærkevarer.

Du bør også med jævne mellemrum tjekke både regulator og slange for at se, om alt nu er, som det bør være. Dels kan gassen stå og sive, så du ikke får noget ud af den, og dels kan det ende i bål og brand og livsfare, hvis der går ild i de forkerte steder.

Tjek eventuelt tæthedens tilstand ved at smøre lidt sæbevand på slangen og se, om der kommer bobler. Tjek i samlingerne, og tjek langs slangen, hvis den er ved at være gammel. Brug aldrig en gammel, mør eller beskadiget slange, og skift gerne slangen fra tid til anden, hvis den har siddet der længe.

Når du skifter regulator, er der god sandsynlighed for, at du køber den i et sæt med ny slange. Er det tilfældet, skal den nye slange bare monteres dér, hvor du skruede den gamle af. Beholder du slangen - og kun skifter regulatoren, løsner du spændebåndet ved regulatoren og skifter den ud. Spænd godt efter - uden at overdrive, og tjek efterfølgende med sæbevand, om der fiser gas ud i samlinger eller langs slangen.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto