Hold vinteren stangen med et godt brændeskur


Mange forbinder måske ordet brændeskur med isolationsfængsling af små, uvorne drenge i Lønneberg, og der er da også noget gammeldags, hyggeligt og idyllisk i et brændeskur. Duftene af de flækkede kævler og det tilfredsstillende i, at dit slid om lidt bliver omsat til varme og hyggelige flammer - modsat det abstrakte i at dreje på radiatorens håndtag og afvente varmens ankomst. Der er mange glæder i et godt brændeskur.

Hvad er et brændeskur?


Et brændeskur er naturligvis i sin kerne et sted, du kan opbevare dit brænde, så det holder sig ude af elementernes rasen, men det har også flere funktioner. I tiden før folk fik leveret brændetårne ved døren, skulle brændet kløves og tørres, inden det blev futtet af.

Det kunne tage både én og to sæsoner, før brændet var klart, og derfor var der brug for god opbevaringsplads - og orden i sagerne, så der altid var tørt og klart brænde. Det er nemlig vigtigt, at dit brænde er ordentligt tørt, hvis du ikke skal blive upopulær i nabolaget, og du skal ned under et vandindhold på 18 procent. Fugtindholdet kan du tjekke med en fugtmåler.

I dag er brændeovnen for mange i højere grad en hyggekilde end en livsnødvendig varmekilde, og når brændeovnen bare bliver brugt som supplement, ryger der naturligvis færre rummeter igennem skuret.

Dét, sammenlagt med muligheden for at få tørt, kløvet og billigt brænde, gør, at mange i dag foretrækker at få et brændely i stedet. Et brændely er en mindre konstruktion, der typisk står op ad huset eller et eksisterende skur. Det er mindre og mere åbent end et skur, og det er derfor både nemmere at bygge og finde plads til på grunden.

Hvad er vigtigt for et godt brændeskur?


Som en anden bjørnegrød skal brændeskuret hverken være for åbent eller for lukket og tæt. Det skal være lige præcis tilpas, før vores Guldlok-kævler er tilfredse. Det er nemlig vigtigt, at regn, sne og opstigende fugt holdes mest muligt væk fra brændet, men skuret skal samtidigt være så åbent, at det tillader luften at cirkulere om brændet, så det kan afgive fugt. Ellers rådner dine gode kævler op.

Derudover er det vigtigt, at du har et overblik over dit brænde, så du nemt og hurtigt kan finde de stykker, du har brug for. Brænde er nemlig ikke ens, og du vil typisk have brug for både store og små stykker i kurven. Det er også uhyggeligt vigtigt, at du hurtigt kan gennemskue, hvilken sæson brændet er fra, hvis du selv tørrer dine stykker.

Endelig betyder placeringen noget, og er der tale om et brændely, skal du huske, at træet ikke må ligge direkte op ad muren. Så får hverken træ eller mur luft nok. Placér dit brændeskur dér, hvor det er til mindst gene. Det betyder også en overvejelse af, hvor langt du skal gå efter brænde på en kold vinterdag. Du bør heller ikke placere det alt for tæt på huset, da mus og insekter er ret glade for at bo i en brændestabel.

Har du et stort brændebehov, kunne det være, du skulle have et stort skur et sted på grunden - og et mindre brændely lidt tættere på huset.

Relaterede produkter

Hvad skal jeg overveje, inden jeg bygger brændeskur?


Det vigtigste at overveje er naturligvis dine behov. Hvor meget brænde bruger du på en sæson, og hvor meget har du eventuelt brug for at kunne tørre til fremtidens brug? Vil du kunne hugge brænde inde i skuret, og skal der være plads til lidt andet også? De overvejelser bør være altafgørende, når bestemmer dig for størrelsen på dit skur. Eller ly. Og læg så altid lige lidt ekstra plads til.

Derudover kan der være kedelige ting som regler, du skal tage hensyn til. Du må bygge uden at søge tilladelse, så længe det samlede areal af dine ekstrabygninger ikke overstiger 50 kvadratmeter - for et parcelhus. Der kan naturligvis også være lokalplaner, der begrænser dine skurplaner.

Sådan bygger du et godt brændely


Her tager vi udgangspunkt i, at de flestes behov er rigeligt dækket med et brændely. Er du ikke så praktisk anlagt, findes der mange fine løsninger, der bare skal samles.

Har du mod på selv at kaste dig over byggeriet, er det også et godt sted at starte. Det er jo bare et brændely, så hammeren falder ikke så hårdt, hvis du fejler lidt. Her forestiller vi os et brændely på 1,5 meter i bredden og 80 centimeter i dybden. Højden er op til dig, og her rækker fire stolper fint til formålet. De 80 centimeters dybde betyder, at der lige præcis kan stå en europapalle, og det er jo praktisk, hvis du får brændet bragt.

Først skal vi have et fornuftigt udgangspunkt til stolperne, og her kan du med fordel grave nogle stolpebæringer ned, så dine stolper ikke får jordkontakt. Så lever de længere. Vær omhyggelig med at få stolpebæringerne sat i lod og vater.

Sav dine stolper til den ønskede højde, og husk, at der skal være fald på taget, så de bagerste stolper må gerne være en 10-15 centimeter kortere. Monter stolperne i lod. Du kan med fordel støtte stolperne, indtil du får bygget en ordentlig ramme. Skruetvinger og et par brædder er længe fint, indtil du har afstivet konstruktionen.

Start med at skære et par reglar til i 45 grader, og skru dem ind i stolperne, så du får dem som tværstivere. Skru remmene i til taget. Her kan reglar også fint anvendes, og disse bør også afstives med tværstivere, du monterer ned til stolpen. Sæt tværgående taglægter mellem de på langsgående remme med 60 centimeters mellemrum. Vær omhyggelig, når du skal save lægterne i vinkel. Læg dem eventuel ovenpå remmene, og tegn stregerne efter lodsnor. Så kan du nemt lave en liste, der giver brændelyet en pæn afslutning foran.

Er du meget handy, kan du lave en løsning med finerplader og tagpap, men det er nemmere og billigere at lave det med trapezplader i plast. De er nemmere at montere og tilpasse, og med en enkelt plade, du klipper over på midten, er der nok til dit brændely. Sørg for at lave et godt udhæng, så vandet ikke løber ud over dit træ bagtil.

Nu skal du sådan set bare give brændelyet en god gang træbeskyttelse, og så er det klar til brug.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto