Hvad er en konvektor?

Konvektor | Varm kold luft op med usynlig radiator | BAUHAUS

En konvektor minder i mange tilfælde om en radiator. Den helt store forskel er dog, at en konvektor passer bedre ind i moderne hjem, end en radiator gør. Det skyldes især, at konvektorer i stor stil bliver placeret nede i gulvet, og derfor bliver de ofte kaldt gulvkonvektorer.

Hvis de ikke er placeret nede i gulvet, har du sikkert set dem stå foran store vinduespartier. Her optræder de som lave radiatorer, der fylder meget mindre i højden, end du er vant til, at almindelige radiatorer gør. 

En konvektor, der står foran et vinduesparti, beskytter i nogen grad mod den indtrængende kolde luft, der kommer udefra. Hvis du derimod installerer en nedgravet gulvkonvektor, vil du opnå endnu bedre beskyttelse, hvor den kolde luft rent faktisk bliver omdannet til varm luft, inden den får lov til at komme videre rundt i dit hjem.

konvektor

Her ser du en gulvkonvektor gemt godt under en rist. Det er en smart måde at varme et hus med store vinduer op på.

 

Hvordan fungerer en gulvkonvektor? 

En gulvkonvektor er en konvektor, du har placeret nede i jorden under en rist nær et vinduesparti. En gulvkonvektor består af en radiator, der får sin varme vand fra dit fyr i form af vand. Helt som du kender en almindelig radiator. Den kan dog også være eldrevet, og dermed bruger den strøm frem for vand. 

Der, hvor en gulvkonvektor så virkelig kan komme til sin ret og være mere effektiv end radiatoren selv, er, hvis gulvkonvektoren er installeret med en blæser, der sender den varme luft fra selve konvektoren rundt i hele rummet. Når gulvkonvektoren er placeret nede i jorden i en kasse, er det ikke al den varme luft, der kan finde op og ud i rummet. Her får den hjælp af den elektriske blæser, og så får du fuld valuta for dine varmepenge. 

Det kommer dog også an på, hvad du forventer af og har brug for, at din gulvkonvektor gør. Ved store vinduespartier kan der være et nedfald af kulde, som konvektoren kan beskytte boligen mod. Hvis der derudover er fint med varme i rummet, så behøver du ikke en elektrisk blæser til din gulvkonvektor – den skal bare fange den kolde luft og varme den op. 

 

Skal jeg vælge en gulvkonvektor eller en almindelig radiator?

Det afhænger naturligvis af dit behov. Men der hvor gulvkonvektoren virkelig vinder ind på radiatoren, er dens evne til at varme uden at fylde i rummet. Hvis du døjer med kold luft omkring store vinduespartier, er gulvkonvektoren eminent til at komme det problem til livs. Placerer du den der, vil den ikke bare beskytte rummet mod den kolde loft, den vil også omdanne luften til varm luft. 

Du kan møblere dit rum frit, som du ønsker, da gulvkonvektoren er gemt væk nedenunder gulvet og en rist. 

Det kan dog være svært at gøre rent i og omkring risten, og har du små børn, vil du nok opleve, at deres legetøj fra tid til anden finder vej ned igennem ristens huller. Selvom du får større fleksibilitet i forhold til stil og udtryk i din indretning, så kan du ikke placere dine møbler oven på risten. I så fald stiger varmen ikke op, og så er du lige vidt. Du må heller ikke placere tunge ting eller stå på risten, da det ikke er sikkert, at den kan holde til den ekstra belastning. 

Vælg derfor en gulvkonvektor, hvis du vil have usynlige opvarmning i dit rum, og ikke vil se på radiatoren.

FÅ NYHEDER

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr. 

NYHEDER I DIN INDBAKKE

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr.