Sådan undgår du løbesod i din skorsten


Løbesod er nok en af de mest irriterende bivirkninger ved at have en brændeovn eller pejs med dertilhørende skorsten. Løbesod ser nemlig rigtig grimt ud, da de mørke, nærmest klæbrige skjolder ødelægger udseendet på enhver skorsten.

Løbesod opstår, når røggassen fra afbrændingen fortætter inde i skorstenen. Her vil de tjærestoffer, som er i røgen, sætte sig på indersiden af skorstenen. Det er ligesom, når vand fordamper og fortætter, hvilket skaber fugt. Så sidder der dråber på den kolde overflade. Her er det bare dråber med tjære og andet ubehageligt fra røgen.

Over tid vil murværket i skorstenen suge løbesod ind i sig, og det vil så bevæge sig ud på ydersiden af skorstenen. Her har vi balladen og det ærgerlige udseende.

Men heldigvis kan du undgå at få løbesod på ydersiden af din skorsten. Læs herunder, hvordan du gør.

Smukt ser det ud, sådan noget løbesod, sagde ingen nogensinde.

Hvad er løbesod?


Løbesod er klæbrigt, og nogle vil nok betegne det som klamt. Løbesod er i bund og grund kondenserede tjærestoffer, og det er i sig selv ikke super lækkert. Og da slet ikke når det sidder på murværket af ens hus. Løbesod kan tilmed lugte rigtig dårligt, og det lugter også kraftigt i huset, hvis din skorsten er fyldt med løbesod.

Løbesoden møder du oftest i en dårligt isoleret og våd skorsten, hvor den varme røggas bliver afkølet hurtigt og sætter sig som dråber på siden af muren. Jo koldere det er, desto lettere har løbesoden ved at sætte sig. Derfor ser man ofte, at der sidder løbesod ved skorstenens ende eller ved loftrum, der er dårligt isoleret.

Problemet opstår især, hvis du fyrer med træ, der ikke er tørt nok. Altså vådt træ. Her nemlig afgivet ekstremt meget fugt til skorstenen og murværket, hvor løbesoden kan danne sig og trænge godt ind i murværket og skorstenens fuger.

Det er klart, at problemet er størst om vinteren. Dels fordi det er koldt, og dels fordi de færreste tænder op i deres brændeovn, når det er sommer.

Relaterede produkter

Sådan kommer du af med og undgår løbesod


Hvis din skorsten er inficeret med løbesod, kan du desværre ikke komme problemet 100% til livs uden at tage livet af din skorsten. Altså uden at skifte den ud. Hvis du kan leve med, at der stadig sidder løbesod inde i murværket, men at du bare ikke kan se det, kan du dog gøre noget andet.

Du skal fjerne alt puds og maling, der er ramt af løbesod. Og fjern også gerne mere i en afstand på en halv meter, så du er sikker på, at alt er væk. Og dernæst skal du kradse dine fuger ud i en dybde på 2 centimeter.

Når du så gendanner dine fuger, skal du bruge en speciel mørtel, som sikrer, at løbesoden ikke kan trænge ud igennem igen.

Men for at undgå problemet helt, skal du have isoleret din skorsten. Hvis din skorsten er isoleret, vil soden ikke kondensere på skorstenens inderside, da der ikke er koldt nok til det. Og det er gudskelov til at have med at gøre at isolere skorstenen.

Det er dog ikke noget, du selv skal gøre. Typisk gør man det, at man nedsænker eller støber en isolerende kerne nede i den gamle skorsten. Her murer man så op omkring, hvis skorstenen i forvejen var ramt af løbesod.

Men om det er denne løsning, der passer til din skorsten, skal du spørge skorstensfejeren om. Dog er det muligt at slippe af med løbesod, hvis du isolerer skorstenen og fyrer med tørt brænde. Men spørg skorstensfejeren, så du er helt sikker.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto