Sådan plejer du dit eget figentræ


Det bliver mere og mere populært at dyrke sine egne frugter og grøntsager, uanset om man er haveejer eller bor i en lejlighed. Alle kan være med, omfanget varrierer blot. Når man dyrker sin egen frugt og grønt, er det ikke blot bæredygtigt, det er også - for mange - tilfredsstillende og noget, der hurtigt udvikler sig til en hobby. For andre er måske mere for at få lidt grønt i hjemmet. 

Her vælger mange at købe sig et figentræ, der med sit flotte, grønne udseende giver liv til hjemmet og haven. Figentræet er også meget populært, og bliver kun mere og mere populært, i takt med at vi i højere grad tager det grønne ind i vores hjem og haver

Men et figentræ kræver også pasning og pleje, især hvis du vil have dine egne figner. Herunder kan du blive klogere på, hvordan du griber den opgave an. 

Figentræet: Et symbol på liv og frugtbarhed


Faktisk har figentræet været en del af menneskers liv, indretning og miljø siden oldtiden. Siden da har et figentræ nemlig symboliseret liv, frugtbarhed og velstand, og det var noget, man i gamle dage gik rigtig meget op i. I dag er det på sin vis lidt det samme, det foregår bare mere inde i os end omkring os. For mange spiser figner med stor lyst, og figner rummer mange vigtige næringsstoffer. Der er masser af kostfibre, antioxidanter og både vitamin C og B i et figentræ. 

Det, som de fleste forbinder med et almindeligt figentræ, kaldes Ficus carica, hvor det første gang blev opdaget i vestasien. I dag er der dog flere forskellige typer figentræer, og faktisk findes der over 750 forskellige arter. I naturen er insekter nemlig med til at bestøve planter - herunder figentræer - og det gør, at der opstår forskellige varianter over tid. 

Figentræet stammer altså oprindeligt langt fra Danmark, men du kan faktisk godt have et figentræ til at producere lækre figner i det danske klima. Du skal bare ændre lidt på forholdene. Men det vender vi tilbage til. 

Sådan passer du dit figentræ


Har du købt et figentræ, og vil du gerne sørge for, at dit figentræ holder mange år ud i fremtiden, så er det faktisk ikke så svært igen. Figentræer er nemlig hårdføre, og selvom de ikke er opstået i det danske klima, så kan de stærke figentræer faktisk klare sig i frostgrader. 

Det er misforstået, at et figentræ er sart og sårbart. Det kan holde til meget, men hvis du vil være sikker på, at dit figentræ kan producere figner, så skal du være lidt ekstra god ved det. 
Skal der være figner på dit figentræ, skal du sørge for, at der er læ og sol i så store perioder som muligt. Derfor skal du placere figentræet langs en mur, der er vestvendt, hvor solen vil være det meste af dagen, og hvor muren skærmer for vinden. 

Hvis det er figner, der er den primære motivation for, at du vil have dig dit eget figentræ, kan du plante figentræet i et drivhus. Her får det masser af varme, og så er din opgave blot at sørge for, at det får rigeligt med vand. Der vil altid være læ, og det gør, at figentræet producerer flere figner. 

Står figentræet udenfor, skal du forsøge at efterligne de tørre og stenede egne, som træet opstod på i sin tid. Ikke at du skal lave din have om til en grusgrav, men det gør ikke noget, at jorden er lidt næringsfattig og fyldt med kalk. 

Dog er figentræet stærkt og med en god tilpasningsevne, så det skal nok klare sig. Du skal kun kæle for detaljerne, hvis det er på grund af frugterne, at du har figentræer. 

Relaterede produkter

Hvis du har dit figentræ indendørs


Et figentræ, der står indendørs i en krukke eller balje, er rigtig nemt at passe. Din fornemste opgave er at sørge for, at figentræet hverken tørrer ud eller drukner. Figentræer er, som nævnt, hårdføre. Og når de står i en balje indenfor, vil de - ligesom i drivhuset - have gode betingelser for at vokse, sætte frugt og dermed gro figner. 

I en balje eller krukke kan figentræer vokse, indtil der ikke er mere plads. Det gør, at du selv kan styre, hvor stort figentræet skal være. Vær dog opmærksom på, at hvis du stiller din balje eller krukke med figentræet udenfor, så er det mere sårbart overfor frost, end hvis det står i jorden. 

Du skal også skifte jorden eller omplante figentræet engang hvert tredje eller fjerde år. Et figentræ optager nemlig meget næring, og med tiden vil jorden være tom for næringsstoffer, og derfor skal du sætte figentræet over i ny jord. Det skal du især, hvis du gerne vil have dine egne figner fra træet. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto