Tapetsering: Giv nyt liv til det gamle


Tapeter var engang svære at komme uden om, og mange døjer da også stadig med et savsmuldstapet eller to i boligen, som de helst ville være foruden. Til gengæld er tapeterne også en genvej til et flot eller farverigt udtryk.

Det er nemlig muligt at give nyt liv og et frisk pust til en gammel væg eller et slidt rum med en omgang tapetsering. Og det er faktisk slet ikke så svært at tapetsere. Hvis du selv går med tanker om at lave tapetsering i dit hjem, så kan du blive klogere og få hjælp til det herunder.

Hvad er tapet?


Tapet er som oftest baner af papir eller væv, der sidder limet fast på væggen. Ordet stammer fra det græske tapes, der betyder tæppe. I gamle dage var tapeter nemlig tæpper, der prydede væggene. Bayeux-tapetet, der har givet voksne mennesker overvældende oplevelser i århundreder - og børn og unge undervældende ditto, er et godt eksempel på tapetsering.

Med industrialiseringen blev papirtapetet efterhånden allemandseje, og de var oftest mønstrede indtil langt op i det 20. århundrede. Det ændrede sig med modernismen, og med tiden blev det konservative savsmuldstapet mere reglen end undtagelsen - hvis vi ser bort fra en lille flirt med hessian-tapetet i 1970'erne.

I de forgangne årtier har begejstringen for at pakke væggene ind i papir med tapetsering været til at overse, men i de senere år har det virket som om, tapetet er taget til nåde. I dag har tapeterne ofte fået mønstre igen, og det er et populært valg med én eller flere sprudlende vægge i indretningen. Det giver simpelthen mere liv, hvis du vælger at tapetsere en eller flere vægge i dit hjem. 

Hvordan fjerner jeg gammelt tapet?


Enhver, der har prøvet at fjerne et genstridigt tapet, ved, at oplevelsen for det meste bevæger sig i feltet mellem 'uinteressant' og 'decideret træls'. Det behøver dog ikke være helt så slemt, når du skal fjerne den gamle tapet, og der er flere genveje til at få tapet af væggene igen - med mindre der er gipsvægge nedenunder.

Du kan vælge at bruge en tapetafdamper, hvor du med varme og damp løsner limen og gør tapetet til at fjerne igen. Det er klart den mest effektive måde at komme af med tapetet, og det er også skånsomt for din væg.

Du kan også gå mere traditionelt til værks med tapetopløser, -ridser og -skraber. Her skal du først ridse væggen med din tapetridser. Herefter giver du væggen en gang opløser og lader blandingen virke. Så skulle det gamle tapet være lige til at trække af. Sidder det fast hist og her, må du i gang med skraberen.

Gipsvægge består af gips mellem to plader karton, og kartonen kan ikke tåle den behandling, tapetet skal have for at komme ned. Derfor må du male over, tapetsere nyt ovenpå eller lave en ny gipsvæg. Her skal du altså tapetsere oven på den gamle tapetsering.

Tapetsering: Hvad kan jeg tapetsere på?


Du kan i bund og grund tapetsere på alle sunde og faste overflader. Er det gamle tapet slidt eller uønsket, men dog intakt, kan du bare tapetsere henover det. Problemerne opstår, hvis du tapetserer nyt tapet, der er lysere end den gamle overflade. Her kan det være, du ikke slipper for male eller sætte væv op inden. Ellers kan du se den gamle tapetsering igennem den nye. 

Opsætning af tapet: Sådan tapetserer du


Når du tapetserer på ny, skal du starte med at måle væggen eller væggene omhyggeligt, så du ved hvor mange ruller, der skal til. Køb gerne lidt ekstra, så du har lidt at fejle med - er der mønster på tapetet, bør du også overveje at have nok til at lave mønstertilpasning.

Når du vælger dit tapet, skal du vælge, om du vil have det klassiske papir-tapet, eller om du ønsker et såkaldt non woven. Fordelen ved non woven er, at materialet ikke er organisk, og derfor er det lidt nemmere at håndtere. Du kan nemlig smøre lim på væggen - og ikke tapetet, hvilket gør det betydeligt nemmere at få tapetseret med. Non woven er også betydeligt nemmere at fjerne igen, hvis du fortryder eller vil forny tapetet. Tapetserer du med non woven, skal du huske at vælge en egnet lim.

Står din væg ubehandlet, når du har gjort klar til tapetsering, bør du give den en gang microdispersgrunder. Microdispers binder det fine støv til væggen, så din lim kan hæfte ordentligt. Ubehandlet betyder i dette tilfælde rå puds eller beton. Er der gammelt tapet eller væv på væggen, bør du sørge for, at overfladen er pæn, ren og plan, inden du tapetserer med næste lag, for et glat tapet kan man nemlig se igennem.

Nå, vi skal i gang med din tapetsering. Mål stykkerne af tapet op, så de passer med væggen - plus 10 centimeter - og riv dem af med din tapetlineal. Husk at tage højde for mønster. Har du papirtapet, finder du et godt, langt bord, som du kan lægge dit stykke på - med bagsiden op. Smør et tykt lag klister på bagsiden, og lad de sidste fem centimeter i begge ender forblive tørre - på nær den første bane. Fold tapetet - klister mod klister, og lad det ligge så længe, som instrukserne på pakken foreskriver, inden det skal på væggen.

Har du non woven-tapet, skal du smøre lim på væggen. Start med at give kanterne en omgang klister med en pensel, mens de store flader får med malerrullen. Lad være med at lime et større areal, end du kan nå at arbejde med, når du tapetserer. 

Nu skal tapetet på væggen, og her er fremgangsmåden nogenlunde ens. Det er den første bane, der er vigtigst at sætte rigtigt, da det er dén, der styrer resten. Placér den i et hjørne, så den flugter med lofter og er i lod - brug gerne en form for lodsnor, inden du forsigtigt sætter den fast på væggen. Lodsnoren trumfer hjørnet, hvis dine vægge er skæve.

Tag din gummispartel eller tapetbørste og glat tapetstriben ud. Arbejd oppefra og ned, og børst fra midten mod siderne. I bunden skærer du det overskydende af med hobbykniv og lineal.

Nu skal næste bane op, og den skal forsigtigt skubbes op til den første bane, så de sidder sammen uden at overlappe. Har du mønster, er det naturligvis vigtigt, at det passer helt præcist sammen. Sæt banen fast på samme måde som den første, og skær overskydende tapet af i top og bund.

Tør overskydende tapetklister af med en blød og fugtig klud efter hver bane. I hjørner lader du tapetet overlappe med et par centimeter og starter næste bane med lodsnor. Ved stikkontakter skærer du et lille kryds med hobbykniven, når du sætter tapetet op. Feltet kan du så nemt skære ud, når banen sidder, som den skal.

Tag dig god tid, og gør dig umage. Så længe limen er våd, er den til at arbejde med, og det er altså rart, når resultatet bliver som ønsket.

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto