Sådan fjerner du mælkebøtterne i græsplænen


Det er nok ikke alle, der vil sige, at plænerens er den bedste metode til at fjerne ukrudt og mælkebøtter i sin græsplæne. Det er ganske vist en effektiv måde at bekæmpe mælkebøtter på, men det er ikke nogen særlig miljøvenlig løsning. Der er faktisk gode alternativer til at bruge gift mod ukrudt, som både omhandler fjernelse og forebyggelse af mælkebøtter.

Hvis du døjer med ukrudt såsom mælkebøtter, fuglegræs, bellis, vejbred eller lignende i din græsplæne, kan det være fristende af bruge ukrudtsfjerner til at fjerne det. Ukrudtsfjerner er gift, og derfor er det vigtigt, at du doserer efter anvisningerne på produktet. Det er både på grund af miljøhensyn, at du ikke må overdosere, men også for din græsplænes skyld. Bruger du for meget, kan græsset gå ud, og så er du lige vidt med en knap så flot græsplæne.

Bruger du midlet Toxan, er det vigtigt, at du ikke bruger det efter 1. august. Du skal bruge ukrudtsfjerner, mens ukrudtet er i vækst, og det er det tidligere på året omkring foråret og tidlig sommer.


Plænerens eller ukrudtsfjerner kan være en rigtig fin løsning, hvis du ikke vil gå fysisk til angreb på dit ukrudt. Bruger du det på mælkebøtter, vil det helt sikkert hjælpe, men du kan ikke forvente, at samtlige mælkebøtter forsvinder.

Roundup, der ligeledes er et ukrudtsmiddel, må du aldrig bruge på din græsplæne. Det ødelægger din græsplæne, som det ødelægger ukrudtet. Derfor er det en rigtig dårlig idé at bruge Roundup til det formål.

Relaterede produkter

Bekæmp ukrudt og mælkebøtter med håndkraft 


Hvis du vil være god ved miljøet og grundvandet og samtidig sikre, at du får fjernet alle mælkebøtter inklusiv rødder og hele pivtøjet, skal du have fat i et mælkebøttejern eller en mælkebøttefjerner.

Et mælkebøttejern er en lang anordning, som kan komme rigtig langt ned i jorden og løsne den rundt om mælkebøtten og rødderne. Når du har været hele vejen rundt, og du kan mærke, at blomsten slipper sit greb, mens du trækker i den, kan du rive den op med alle rødder. Det kan dog være et stort arbejde, hvis du har en stor græsplæne med mange mælkebøtter og andet ukrudt.

Et andet værktøj, du kan bruge, og som er mere anvendeligt ved større græsplæner, er en mælkebøttefjerner. Fordelen ved dette valg er, at du ikke skal bukke dig ned og bruge lang tid på hver enkelt mælkebøtte. Desværre kan du ikke være sikker på at få hele eller lige så meget af roden med, som du kan med mælkebøttejernet, men du kan stadig komme mange mælkebøtter til livs.

Du placerer din mælkebøttefjerner oven på mælkebøtten, dernæst trykker du den i bund og river mælkebøtten og det meste af roden med. Efterfølgende dækker du hullet til med jord eller topdressing.


Hvis du ikke har lyst til eller kan skaffe det nævnte værktøj, er der en anden metode, der stille og roligt sænker bestanden. Hvis du ved håndkraft fjerner så mange mælkebøtter, du kan, og smider dem i en lukket pose, så de ikke kan sætte frø, vil der fra gang til gang være færre mælkebøtter i din have. Du må for alt i verden ikke lægge dem i kompostbunken. Så kan de blæse derfra og ud i haven igen, og ja…

Så kan du næsten selv regne ud, hvad der sker. De skal i en lukket pose.

Plej din græsplæne og spar på giften


Det kan give mening at bruge plænerens eller ukrudtsfjerner til at fjerne mælkebøtter. Dog er det bedst for miljøet, hvis du ikke gør det. Faktisk kan du både være god ved miljøet, din græsplæne og ond ved mælkebøtterne på én og samme tid. Hvis du giver din græsplæne de optimale vækstbetingelser, vil mælkebøtter have sværere ved at vokse på din græsplæne. Læs mere om plænegødning her.

Gøder du din græsplæne og plejer den, især med kalk, vil det gøre vækstbetingelserne for ukrudt og mælkebøtter dårlige. Det handler faktisk om, at du skal gøre jorden mindre sur. Sur jord er guf for ukrudt og mos, og kalk modvirker, at jorden er sur. Du kan læse mere om kalk til græsplænen her

En kortklippet græsplæne gør det også sværere for frøene fra ukrudtet at komme ned i jorden. I stedet vil de ligge oven på det korte græs, og med tiden vil de tørre ud og dø. Topdressing hjælper også på at holde ukrudt og mælkebøtter væk fra din plæne.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto