Mørtel: Årtusinders bedste bindemiddel

Mørtel binder vores mursten sammen, så vi ikke skal starte forfra, hver gang ulven har pustet og prustet. Bindemidlet har tilladt os at komme i højden og overdrage monumenter til de kommende generationer. Eller måske rettere kommende årtusinder, for mørtel har været brugt siden det gamle Ægypten, og pyramiderne står her endnu, godt 4.500 år senere.

Havde det ikke været for mørtel, havde vi nok stadig boet i huler, hytter og telte. Selv i dag - i vores tidsalder af glas og stål-byggerier, er materialet uundværligt, og det ser ikke ud til, at mørtlen er på vej ud i den nærmeste fremtid.

HVAD ER MØRTEL?

Mørtel er kort sagt sand og bindemiddel. Bindemidlet kan være flere forskellige ting, men der er sandsynligvis tale om kalk, cement eller begge dele. Kalkmørtlen var i årtusinder den mest udbredte her i Nordeuropa, men i løbet af de sidste 100 år har cementmørtlen vundet større indpas. De to typer har forskellige fordele og ulemper,

Kalkmørtel var den slags mørtel, vi byggede pyramider, borge og boulevardbyggerier af før i tiden, og det er faktisk imponerende, at man for 6.000 år siden fandt frem til kalkens hæftende egenskaber. Det er nemlig halvtung viden om kalkens kemiske egenskaber, der ligger bag mørtlens mangeårige holdbarhed. For at lave mørtel, skal du bruge brændt kalk.

Det får du ved at varme kalksten op til cirka 1.000 grader celsius, hvilket får kuldioxiden til at forlade kalken. Nu har du et lettere og mere porøst materiale, nemlig brændt kalk, som du knuser til fint stenmel. Når du tilsætter vand til din brændte kalk, får du det ætsende læsket kalk, som kendere af krimier sikkert kender for de lig-opløsende egenskaber. Hvis du læsker din kalk, når det er blandet med sand, får du mørtel. Nu kommer vi til det vilde. I takt med at vandet fordamper, optager den læskede kalk CO2 fra atmosfæren, og den læskede kalk i blandingen bliver langsomt til kalksten igen, og derfor hærder din kalkmørtel.

Cement er lavet af brændt kalk og ler, og her er det vand - og ikke kuldioxid, der får massen til at hærde. Cement hærder hurtigt op, og du får et meget stærkt bindemiddel. Bagsiden af medaljen er, at det svinder en del ind, når det tørrer. Bruger du både kalk og cement i din blanding, får du en såkaldt KC-mørtel. Ja, det står for kalk-cement. Her får du fordele - og ulemper - fra begge komponenter.

Endelig er der blandingsforholdet mellem bindemiddel og sand. Jo mere bindemiddel, desto stærkere mørtel. Er der tale om en kc-blanding, har blandingsforholdet mellem kalk og cement også noget at skulle have sagt.

Bakkemørtel eller muremørtel – Hvad er det?

Bakkemørtel eller muremørtel. To ord for samme populære type mørtel, der er lavet med vasket sand, og som bliver brugt i byggeri med mursten. Blandingsforholdet i mørtlen er ideelt til arbejdet med murværk, fordi det skaber en cremet men utrolig stærk masse, der ikke mister formen, selvom der bliver lagt tunge sten på.

Udover at være god til murværk, er den også velegnet til at bruge som pudsemiddel på murværket. Mørtlen svinder nemlig ikke, og den slår heller ikke revner, når den tørrer.

Du kan lave bakke- eller muremørtel med to forskellige slags sand. Ønsker du helt almindelig bakkemørtel, skal du bruge vasket, tørret sand. Denne blanding er lidt mere grov i det, end den du får, hvis du laver strandmørtel, som er den anden type bakkemørtel.

For at lave strandmørtel, der er mere fedtet og våd end bakkemørtel, skal du bruge strandsand. I strandsandet er der mere ler i, og det gør mørtlen mere fed og cremet.

Vær opmærksom på, at bakkemørtel ikke kan tåle frost. Derfor skal du opbevare det varmt over vinteren. Hvis først mørtlen har fået frost, kan den ikke samle sig ordentligt, og dermed falder din mørtel fra hinanden, og dit murværk bliver ikke til noget.

HVILKEN TYPE MØRTEL SKAL JEG BRUGE?

Der er rigtig mange faktorer, der spiller ind, når du skal finde din mørtel. Reparerer du på gammelt murværk, bør du finde en mørtel, som ligner den oprindelige i videst muligt omfang. Om det er kalk, cement eller KC-mørtel. Hvad blandingsforholdet er mellem de forskellige komponenter, og hvor stærkt den hæfter. Det er nemlig vigtigt, den nye mørtel har de samme egenskaber som den gamle, så de kan hæfte ordentligt sammen.

Det kan være rigtig svært at vurdere, hvilken mørtel bygherre i sin tid valgte til dit hus. Er huset af ældre dato - som besættelsestiden eller tidligere, er det sandsynligvis en kalkmørtel, du har med at gøre. Er huset nyere end dette, er der nok tale om en cementmørtel eller en KC-ditto. Er der tale om småreparationer, kan du måske sjusse dig lidt frem.

En cementmørtel vil være mere grålig end en kalkmørtel, og jo mere grå, desto mere cement - og omvendt. Hvis dit murerarbejde er omfattende eller af mere kritisk karakter, kan du sende lidt af den gamle mørtel til analyse på Teknologisk Institut, så du er sikker på at kunne matche det gamle materiale.

Skal du bygge nyt, har du friere valg. Det er dog ikke kun de hæftende egenskaber, der er vigtige, når du vælger mørtel. Bestandigheden overfor vind og vejr betyder også meget, og det er vigtigt, dine fuger er sunde og raske. Fugerne udgør et sted mellem 20 og 25 procent af det samlede murværk, så det er vigtigt, at du vælger den rette mørtel.

Endelig har vi de murertekniske egenskaber, såsom murstenens sugeevne, mørtlens vandholdeevne og mørtlens levetid, der også kan være med til at diktere dit valg. Der er i øvrigt ingen skam i at rådføre sig med en kyndig på dette sted i processen.

HVORDAN BLANDER JEG MØRTEL?

Du skal have fat i en god murerspand - eller balje, afhængigt af projektets størrelse - til at blande din mørtel i. Du kan blande din mørtel selv, eller du kan få en færdig pose, der bare skal tilsættes vand. Blander du selv din cementmørtel, siger et klassisk blandingsforhold én del cement til otte dele mørtel.

Hav lidt vand i spanden, inden du putter mørtel i, så du ikke får en tør omgang i bunden.

Hvis du har en stærk boremaskine, kan du røre din blanding med et piskeris til boremaskiner, og er det et større projekt, du er på vej ud i, bør du overveje at leje en cementblander. Bland en fem minutters tid, til massen er blevet ensartet. Lad gerne din mørtel hvile lidt. Din blanding skal gerne have konsistens som peanut butter, hvis du skal bruge den til at reparere fuger. Ellers er det opgaven, der dikterer konsistensen.

Du kan også få færdigblandet mørtel

Hvis du ikke selv vil stå med murerspand og piskeris, kan du købe din mørtel færdigblandet. Det er faktisk en meget populær løsning, og færdigblandet mørtel kan snildt klare både store og må fugeopgaver. Det kan være en fordel at vælge færdigblandet mørtel, hvis du er usikker på blandingsforholdet eller bare ikke er særlig erfaren med at arbejde med fugemørtel. Du kan nemlig ikke gå galt i byen med færdigblandet mørtel. 

HVORDAN FJERNER JEG MØRTEL FRA MURSTEN?

Efter en gang fugefikseri kan dine mursten godt risikere at se lidt beskidte ud. Især hvis det har været gør-det-selv-arbejde. Et gammelt trick siger saltsyre, men inden det kommer så vidt, bør du starte med mildere midler.

Det er lettest at fjerne det overskydende, når du lige er færdig med fugerne. Det er en god idé at børste stenene rene med en stor skuresvamp, for den trækker ikke din nye, fine fuge ud, som en børste eventuelt ville gøre det.

Du kan læse mere om afsyring af murværk her.

Er mørtel og murværk tørret ind, når du opdager fadæsen, kan du forsøge at skure den overskydende mørtel væk med en skuresvamp eller stiv børste og vand. Rækker det ikke, må der skrappere midler til. Nu skal vi have fat i saltsyren. Eller, det skal vi måske, for du bør undersøge, om dine sten overhovedet kan tåle det, inden du går i gang.

Vi går ud fra, at du har gjort, hvad du kan for at fjerne mørtlen, inden du greb til syren, så muren er børstet fri for løs mørtel. Nu kan du med fordel forvande muren, så syren ikke trænger for langt ind. Bland din saltsyre med vand i forholdet 1:20, og børst det på murværket med en børste, der kan klare løjerne. Husk at vaske væggen grundigt af med rent vand efterfølgende.

Alternativt kan du lade tidens tand tage sig af dine mørtelrester, så du slipper for at spille hasard med dine murstens overflade.

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto