Bliv klogere på fuger og fugning


Hvis du ikke har den store erfaring med fugning, kan det være vanskeligt at overskue, hvor mange forskellige typer fugemasse der findes, og hvilken type du skal bruge. Det kommer først og fremmest an på, om du skal fuge indenfor eller udenfor samt hvilken type slid, fugen bliver udsat for. Vi har samlet alt det, du skal vide om fugning, lige her.

Vælg den rigtige type fugemasse


Når du skal vælge fugemasse, er det vigtigste, at du ved, hvad fugemassen skal bruges til, og hvor den skal bruges henne. Det er ikke alle typer fugemasse, der kan tåle påvirkning fra forskellige typer vejr og skift i temperatur. Derfor er det heller ikke alle typer fugemasse, der kan bruges både inde og ude. Vi giver dig overblik over de vigtigste typer fugemasse her, samt hvor og til hvad du kan bruge dem
Det er en rigtig god idé at sætte sig ind i, hvilken type fugemasse der skal bruges til bestemte materialer og formål. Ellers risikerer du at skulle lave det hele om igen.Det er en rigtig god idé at sætte sig ind i, hvilken type fugemasse der skal bruges til bestemte materialer og formål. Ellers risikerer du at skulle lave det hele om igen.

Fugemasse til indendørs brug


Akrylfugemasse bruges typisk til at tætte samlinger mellem vægge, loft og gulv, inden du maler. Det fungerer rigtig godt til at fuge mellem forskellige materialer. Skal du eksempelvis fuge mellem træ og beton, er akrylfugemassen god at bruge. Akrylfugemassen bruges typisk indendørs, men der er enkelte typer akrylfugemasse, der kan bruges udenfor.

Fordelen ved akrylfugemassen er, at den er fleksibel og plastisk. Det gør den nem at arbejde med, og du kan overmale den uden problemer. Du kan læse mere om akrylfugemasse her.

Vådrumssilikone er – du kan næsten høre det – ideel til rum, hvor der er vådt. Her snakker vi køkkener og badeværelser. Vådrumssilikonen tager ikke skade af damp, fugt og kondensvand, og derfor er den særdeles brugbar i netop de rum. Silikonen lukker til helt vandtæt, og den er både holdbar og pæn. Netop derfor bruges den ofte omkring toiletter, badekar og fliser. Vådrumssilikonemasse er i de fleste tilfælde lavet med beskyttende midler, der gør fugemassen mere resistent overfor svamp og mug.
Læs mere om silikonefugemasse her.

Har du styr på, hvordan man fuger vinduer? Det kan du få her.

Brandfugemasse er specialfugemasse, der kan tåle temperaturer på over 1000º C. Fugemassen er beregnet til indendørs brug og tætning af branddøre, skorstene og ventilationskanaler blandt andet. Brandfugemasse er også med til at brandsikre dit hjem, da fugemassen sammen med andre brandsikrede materialer holder røg, ild og gasser på afstand. Det giver jer mere tid til at evakuere eller slukke branden.
Glassilikone bruges primært til at lime akvarier sammen – det vil sige at lime glasplader sammen. Du skal være påpasselig med at bruge glassilikone til andet end at sætte glas sammen med glas, selvom den hæfter rigtig godt på andet end glas. Da glassilikonen indeholder eddikesyre, kan den skade materialet omkring den så som fliser.

Læs mere om silikonefugemasse her.

Er du god til at fuge omkring fliser? Det kan du blive her.

Relaterede produkter

Fugemasse til udendørs brug


Tagfugemasse bruges udenfor og generelt set til at fuge mellem tagsten, ved ventilationskanaler, omkring skorstene og meget andet i den dur. Et særligt kendetegn ved tagfugemassen er, at den er elastisk uden at hærde. Et andet ord for tagfugemasse er Bitumen tætningsmasse, men det navn er generelt set skiftet ud med tagfugemasse. Hvis det er meget koldt, kan du ikke påføre tagfugemassen. Fugemassen kræver nemlig, at temperaturen ligger mellem 5 og 35 grader celsius.

PU-fugemasse – eller polyurethanfugemasse, som det så mundret lyder – er en af de stærkeste typer fugemasse, der findes. Den bruges ofte mellem murværk og vinduer, og dens store styrke er, at den hæfter på nærmest alt. Ulempen ved PU-fugemassen er, at den udskiller isocyanatgas, mens den hærder, hvilket gør den mindre miljøvenlig og mere giftig end mange andre fugemasser. Derudover er den elastisk og kan males over. Her kan du læse mere om fugeskum og PU-fugemasse.

Byggefugemasse kan anvendes både indenfor og udenfor. Typisk bruger man byggefugemasse til at tætne fuger mellem bygningsdele og ved døre og vinduer. Byggefugemasse rummer faktisk det bedste fra PU- og silikonefugemasse, hvilket gør den meget elastisk og nem at arbejde med. Den kan give sig helt op til 25 procent. Udover elasticiteten kan fugemasse også tåle større temperaturudsving samt at blive malet over.
Den klare silikonemasse er let at påføre mellem to materialer. Her bliver det gjort mellem to køkkenbordplader.Den klare silikonemasse er let at påføre mellem to materialer. Her bliver det gjort mellem to køkkenbordplader.

Værktøjer til fugning – inde og ude


Ligesom med valget af fugetype handler valget af værktøj til fugning om, hvor og til hvad du skal bruge det. Hvis du skal du lave fugearbejde indendørs omkring vinduer, døre eller vådrum, er det en god idé at have følgende: Hobbykniv eller fugeskraber, afdækningstape, fugepistol, fugebund, klud eller en svamp, fugepind, fugespartel og silikonefjerner.

Hobbykniven eller fugeskraberen bruger du til at fjerne den gamle fuge. Er du erfaren med fugearbejde, kan du sagtens bruge en hobbykniv til dette. Hvis du fjerner silikonefuger i vådrum, anbefaler vi, at du bruger en fugeskraberen. Fugeskraberen er et plastikværktøj, du nemt kan fjerne silikonefugen med. Under silikonefugen sidder en vådrumsmembran, og hvis du skærer hul i den med hobbykniven, kan den blive utæt, hvilket kan forårsage fugtskader i det pågældende rum. Brug derfor altid fugeskraber, når du fjerner silikonefuger.

Det er også en god idé at have silikonefjerner med i dit fugearbejde. Hvis du spilder, og ikke har opdaget det i tide, kan du fjerne den størknede silikone ved at påføre silikonefjerner.
Fugepistolen er nærmest uundværlig, hvis du vil have flotte og lige fuger. Du kan klare dig uden, men vi anbefaler, at du bruger en fugepistol, hvis du vil lave præcise fuger og lukke huller og revner ordentligt. Det endelige resultat får et bedre udseende, hvis fugningen er lavet med fugepistol.

Fugepinden og fugespartlen kommer du heller ikke udenom, hvis du vil have flotte, lige fuger. Fugepinden bruger du til at skrabe overskydende fugemasse væk, og det samme gør du med fugespartlen. Du sikrer dig, at dine fuger bliver helt lige med disse to værktøjer.

Fugebunden – også kendt som bagstop – hjælper med at gøre dine fuger rigtige og ensartede i dybde og udseende. Du kan enten vælge firkantede eller runde fugebunde, og du fuger simpelthen ovenpå fugebunden, og dermed sikrer du, at du ikke fuger på bagvæggen af det område, du fuger ved.

Arbejder du med fugning udenfor og med murværk, er det noget andet værktøj, du skal have fat i. Brug altid støvmaske og beskyttelsesbriller, når du arbejder med fugning omkring murværk. Når du fjerner fugen, kan der skyde splinter ud fra muren, og dem ønsker du ikke at få i øjnene.

Til at fjerne fugerne i murværket skal du bruge en fugefræser. Fugefræseren kører du hen over de gamle fuger, og de bliver dermed fræset over og efterlader plads til, at du kan lave nye fuger mellem murstenene.

Et stålbræt bruger du til at placere mørtel til fugning på og køre hen over muren. Det er også kendt som et trækbræt. Hvis det kun er selve fugerne, du skal udbedre, skal du ikke bruge et stålbræt. Til opgaven skal du i stedet anvende en fugeske, hvor du kan placere fugemasse eller mørtel mellem murstenen.

Læs mere om fugemørtel her.

Efter påføring af fugemassen kører du fugerne over med et fugejern eller fugekugle, hvor fugemassen bliver komprimeret og får et jævnt udtryk i muren. Til sidst stryger du muren med en stiv kost oppe fra og ned, så du ikke beskadiger de nye fuger ved at stryge direkte på dem fra side til side. 


Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto