Få god belysning i dit hjem

God belysning i hjemmet er så meget mere end blot valget af lamper. For at opnå en god indendørs belysning, skal du også tænke over, hvor du placerer dine lamper, og hvilke forskellige pærer du vil bruge. Det har nemlig stor betydning for indeklimaet i rummet samt den oplevelse, rummet giver.
Du kan faktisk opnå en stor effekt, hvis du planlægger og tænker nøje over, hvilket lys og hvorfra lyset skal komme.
Selvfølgelig er det mest relevant om vinteren, hvor lys og varme er en mangelvare. Men det er også halvdelen af året, hvor du for alvor har mulighed for at præge dit indeklima med den rigtige indendørs belysning.
Hvis du vil have hjælp til udendørs belysning, kan du få det lige her.

få god belysning i dit hjemfå god belysning i dit hjem

Sådan sikrer du den rette belysning i hjemmet


Indendørs belysning er lidt af en videnskab. Du kan nørde helt ned i de små detaljer, hvis du vil have præcis den virkning, som du har brug for. Eller også kan du gøre dig mere i generelle tommelfingerregler. Du bestemmer selv. Uanset, så kan du gøre lidt eller gøre meget for at sikre, at du har den helt rigtige belysning i dit hjem.
Langt de fleste mennesker hænger deres lamper og belysning i loftet, så lyset peger nedad. Dermed er der intet lys op mod loftet, og rummet vil stadig virke mindre, end det er. Det er der ikke mange, der tænker over, men det kan gøre en kæmpe forskel at vende sin belysning mere jævnt fordelt i rummet.
Du vil nemlig opleve, at lyset ikke for alvor kommer rundt i hjørnerne af rummet, når de forskellige lamper og belysning kun peger nedad.
Hvis du gerne vil have den rigtige indendørs belysning i dit rum, skal du derfor tænke i forskellige typer belysning og i forskelligt lys. Vinkler, varme og lysstyrke er noget, du kan eksperimentere med.
Det handler om, at du får lyst så stor en del af dit rum op som muligt. Det kan være sværere, hvis der er lavt til loftet, hvis der er forhindringer som søjler, pæle eller bjælker, eller hvis der er meget langt mellem væggene.
Men hvis du tænker i løsninger, der fordeler lyset i rummet, er du godt på vej. Tænk også over, hvad rummet skal bruges til. Skal der både være varmt lys, som skaber hygge, og skal der var koldt og kraftigt arbejdslys til lektier og, ja, arbejde? Alt dette skal du overveje. Men det vigtigste er, at du får fordelt lyset, så rummet bliver lyst så godt op som muligt.

Relaterede produkter

Forskellige lamper og forskellige pærer
 


Hvis du gerne vil have den optimale indendørs belysning i et rum, skal du tænke i alle de situationer, som rummet skal kunne bruges i. Her giver det mening, at vi tager udgangspunkt i køkkenalrummet.
Hvis det er stort køkkenalrum med både spisebord, køkken og sofagruppe, så stiller det høje krav til belysningen. I køkkenet skal der være skarpt arbejdslys, så det er til at se, hvad du laver.
Over spisebordet skal der være behageligt lys, men her giver det mening at vælge LED-pærer, hvor du kan skrue op og ned for lysstyrken. I så fald kan der nemlig også blive lavet lektier og arbejde koncentreret i god belysning fra loftlamper.
Ved sofaen skal lyset være mere dæmpet, så du kan slappe af. Her giver det også mening at se på gulvlamper, standerlamper, bordlamper eller små væglamper, der, ja, hænger på væggen. I så fald kan du få den bedste belysning, der hvor du skal bruge den. Hvis der skal læses, laves lektier eller lignende. Og det kan lade sig gøre, uden at du forstyrrer alle omkring dig med skarpt lys.
Tænk også over, om der er gode overgange mellem rummene. Hvis du har en rolig belysning, der er behagelig at være i, men ude i gangen er der kun én type skarp belysning, så er det ikke rart at gå fra rum til rum. Her kan du også tænke i at sætte lyssensorer op, så lyset automatisk bliver tændt.
Det er altså vigtigt, du blander mange forskellige lamper og forskellige pærer - gerne LED-pærer så du sparer på strømmen. Så kan du få den helt rette belysning i alle rum.
Det er vigtigt med den rette belysning i de forskellige rum.

God belysning i de forskellige rum

God indendørs belysning er et relativt begreb, for det afhænger i høj grad af, hvilket rum der skal belyses. Eller lyses op. Hvad der virker i stuen, er ikke nødvendigvis det samme, der virker på badeværelset eller i køkkenet.

I stuen kan du se på de forskellige områder som rum i rummet. Her er det altså vigtigt, at du har en overordnet belysning, der lyser hele rummet op. Det skal der være. Men derudover kan du inddele stuen med de rette lamper til særlige formål. En standerlampe ved siden af sofaen. En bordlampe nær lænestolen. En mindre varm lyskilde ovre i hjørnet.

Alt dette giver dig mulighed for at lege med og indrette din stue med den rigtige belysning og den rette stemning. Læs mere om belysning i stuen her.

På badeværelset er det også vigtigt, at der er godt med lys og godt med det rigtige lys. Hvis du skal lægge makeup eller barbere dig, er det vigtigt, at du kan se, hvad du laver. Og se de små detaljer. Sørg derfor for, at der er godt med lys omkring spejlet.

En mørk brusekabine er heller ikke hverken hyggelig eller indbydende. Her skal du også tænke i belysning, så det er rart at gå i bad. Og tænk også over, om badeværelset ikke skal have en lysdæmper, så man kan gå på toilet om natten uden at blive blændet.

Læs mere om belysning på badeværelset her.

I køkkenet er det særligt vigtigt, at du kan se, hvad du laver. Her skærer du ofte kød og grøntsager, og er der for dårlig belysning, kan det have fatale konsekvenser. Ofte er køkkenet også samlingspunkt for familien, og her er det nu engang hyggeligt, at man kan se hinanden, selv når vi går mørkere tider i møde.

Der er stor forskel på belysning ved skabe, over spisebordet, over køkkenbordet og eventuel en fjerde station eller enhed, du måtte have.

Hvis du vil blive skarp på belysning i køkkenet, kan du læse mere her.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto