Vinylgulv: Populært som aldrig før

I gamle dage var vinylgulve primært noget, man betrådte, når man var i en bygning ejet af det offentlige. I dag er vinylgulvene ikke længere en usexet størrelse, der alene er valgt på grund af pris og evne til ikke at absorbere væsker. Vinylgulve dog er stadig billige og nemme at holde rene, men det er faktisk slet ikke en dårlig ting.

Hvad er vinylgulve?

Ordet vinyl virker hyggeligt, og det smager af pladespillere og gode, gamle dage. PVC smager til gengæld af blå VVS-rør i plastik og noget, man bliver syg af at være for tæt på. Men det er faktisk akkurat det samme. PVC står nemlig for polyvinylchlorid, og det inddeles i to typer. En hård og en blød, og vinylgulve tilhører den bløde.

Vejen til vinylgulvet er historisk set brolagt med ønsker om et slidstærkt gulv, der er let at holde rent. I gamle dage havde man varierende løsninger i spisestuerne, hvor man med et oliemættet lærred kunne beskytte trægulvet fra de værste pletter. Lærredet blev senere hen til linoleumsgulvet. Linoleum er et naturprodukt, der er lavet af linolie, kork, harpiks og forskellige naturlige tilsætninger. Materialet bliver meget hårdt, når det tørrer op, og det var en revolution, da det kom på markedet i midten af 1800-tallet. 

Linoleum var populært helt op til den anden side af Anden Verdenskrig, hvorefter vinylen stjal opmærksomheden. Vinylen var næsten lige så stor en revolution, som linoleum var det 100 år tidligere.

Vinylgulve var nemlig billigere, mere slidstærke, nemmere at holde og flottere i finishen, og PVC-gulvene blev med det samme en kæmpesucces. PVC er plastik, og til vinylgulve er plastikken tilsat lidt farver og mønstre, måske et øvre slidlag og en bagside, der kan have varierende tykkelse.

For at gøre plastikken blød og egnet som gulv, skal der tilsættes en blødgører. Det vil typisk være en ftalat af en slags. Nu gibber det sikkert i dig, for var der ikke noget med, at ftalater gjorde mænd sterile og fostre vanskabte? Jo, men den skyldige variant er så godt som elimineret i europæisk PVC-produktion til forbrugsvarer. Derfor bør du kun købe et europæisk-produceret vinylgulv, da man i resten af verden stadig bruger problematiske ftalater.

Vinylgulve er et oplagt valg i køkkenet, hvor vand, slitage og skramlen hurtigt kan sætte præg på et sart trægulv. Vinyl er slidstærkt og nemt at holde rent.

Relaterede produkter

Hvorfor vælge et vinylgulv?

Vinylgulve er slidstærke, billige og pæne, og de kan tåle store mængder fugt. Det er blandt andet derfor, at vinylgulve også vinder stærkt frem i områder med tendens til oversvømmelse. Moderne vinylgulve med planker og fliser har ofte også den fordel, at du kan skifte de enkelte stykker ud, hvis de bliver for trælse at se på.

Et vinylgulv er også en relativt gør-det-selv-venlig løsning, hvis du lige ser bort fra vinylgulve i vådrum, hvor du skal have en fagmand til at komme og svejse stykkerne sammen. Har du gulvvarme, er det også noget, som vinyl er velegnet til.

Derudover har et vinylgulv en kæmpe fordel i forhold til akustikken, for i takt med, at vi har pillet gulvtæpperne af, fjernet de tunge gardiner, sluppet af med reb-lister andre bløde genstande, har vi fået dårligere og dårligere akustik i vores hjem. Der kommer det bløde gulv virkelig til sin ret, for det kan absorbere en del lyd. Ja, det er næsten kun et gulvtæppe, som giver bedre akustik end vinyl.

Endelig har et vinylgulv den fantastiske fordel, at du kan lægge det ovenpå dit eksisterende gulv - med mindre du har linoleum, vinyl eller naturligvis gulvtæppe i forvejen. Det underliggende gulv skal bare være jævnt og tørt, inden du går i gang. Det kræver altså ikke et kæmpe forarbejde, hvis du vil have et vinylgulv i dit hjem. 

I hvilke rum er vinylgulve en mulighed?

Du kan i princippet lægge vinylgulv i samtlige af husets rum, men nogle er mere oplagte end andre. Rum med masser af slitage er oplagte til et gulv i plastik. Eksempelvis er vinyl et oplagt valg til køkkengulve, hvor fedt, fugt og faldende knive hurtigt kan hærge et trægulv.

Du bør dog gøre dig ekstra umage for at sikre dig, at dit gulv er helt sikkert i forhold til ftalater og afdampning af potentielt farlige sager, hvis du lægger det i stue, soveværelse, børneværelse eller andre opholdsrum.

Hvis der er tale om et vådrum, skal du dog have fat i en særlig slags vinyl, ligesom en certificeret fagmand som sagt skal stå for svejsningerne.

Hvordan lægger jeg et vinylgulv?

Som med det meste andet gør-det-selv bør du kigge dig selv dybt i øjnene og overveje, om du magter opgaven med et vinylgulv, inden du kaster dig ud i det. Du skal trods alt se på resultatet i mange år fremover. Ellers er det faktisk nogenlunde ligetil at lægge et vinylgulv, og de fleste vinylgulve leveres i nemme kliksystemer, som burde få dig i mål med et flot resultat.

  • Åbn dine pakker, og lad gulvet afklimatisere. Hvis det får et døgns tid eller to - oppakket i rumtemperatur - er der mindre risiko for, at gulvet slår sig på grund af fugt- og temperaturforskelle.
  • Herefter skal du sørge for, at dit underlag er helt og aldeles rent. Støvsug grundigt, og det kan næsten ikke understreges nok, for grus og småsten under gulvet kan nemt ødelægge glæden ved dit nye vinylgulv.
  • Læg et gulvunderlag ud, så du får en dejlig stødabsorbering mellem vinylgulvet og det tidligere underlag.
  • Starter du i et hjørne, bør du have for tanke, hvordan fer og not sidder. Sørg for at lægge planken, så du nemt kommer til at kunne sætte de andre på. Der vil være forskellige låsemekanismer afhængigt af producent, men det flest har et klik-system, som låser planker eller fliserne fast med et - ja, klik. Sørg for at gøre dig ekstra umage med din første række, så du får noget at styre efter.
  • Sørg for at have fem millimeter til kant, så dit gulv kan give sig lidt, når temperaturerne svinger.

Hvordan rengør jeg et vinylgulv?

Du bør undgå klodsede rygere, hvis du har vinylguve, da der nemt kommer brændmærker. Du bør heller ikke gå for hårdt til vinylgulvet med visse organiske opløsningsmidler, men det er måske ret beset også produkter, du i det hele taget bør overveje, om du har brug for. Ellers er det nemt at holde rent med vand, sæbe og knofedt - og helst en særlig sæbe til formålet.

Se alt inden for gulvrengøring her 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto