IP44: Knæk koden og undgå stød
Hvad er IP-koder
IP-koder er kort fortalt en måde at fortælle, om elektriske genstande er farlige. Lidt længere fortalt fortæller koderne om de elektriske komponenters indkapsling, og hvad du kan tillade dig at udsætte eksempelvis din lampe for, uden du skal bekymre dig om bål, brand og elektriske stød.
IP står for Ingress Protection, og det betyder på godt dansk beskyttelse mod indtrængning. Efter IP kommer et to tal eller en kombination tal og X'. Det første tal fortæller, hvor godt den farlige strøm er beskyttet for faste genstande - eksempelvis et par pilfingre fra et lille barn. Det andet tal fortæller, hvor godt de farlige dele er beskyttet mod vand.


IP-beskyttelse: Hvad de første to cifre betyder
De første to cifre i en IP-klassifikation angiver, hvor godt en enhed er beskyttet mod både faste objekter og vand. Det første ciffer relaterer sig til beskyttelsen mod faste partikler, mens det andet ciffer angiver beskyttelsen mod vand. Et ciffer "0" betyder ingen beskyttelse på det pågældende område. Her er en nærmere forklaring på de forskellige niveauer:
Beskyttelse mod faste objekter (første ciffer)
• 0 – Ingen beskyttelse.
• 1 – Beskyttelse mod større kropsdele (over 50 mm), som håndflader og hofter.
• 2 – Beskyttelse mod fingre (over 12,5 mm).
• 3 – Beskyttelse mod værktøj, der er større end 2,5 mm.
• 4 – Beskyttelse mod genstande større end 1 mm.
• 5 – Støvbeskyttet – det er svært for støv at trænge ind.
• 6 – Støvtæt – det er umuligt for støv at komme ind.
Beskyttelse mod vand (anden ciffer)
• 0 – Ingen beskyttelse mod vand.
• 1 – Beskyttelse mod lodret faldende vanddråber.
• 2 – Beskyttelse mod lodretfaldende dråber, selv når udstyret er hældt op til 15 grader.
• 3 – Beskyttelse mod vanddråber, selv når enheden hælder op til 60 grader.
• 4 – Kan tåle kraftige vandstråler fra alle sider.
• 5 – Kan tåle at blive spulet med vand uden at tage skade.
• 6 – Kan tåle kraftig vandstråle fra alle sider uden problemer.
• 7 – Kan tåle at være nedsænket i vand op til 1 meters dybde i op til 30 minutter.
• 8 – Kan tåle at være nedsænket i vand i længere tid (f.eks. på bunden af en dam eller pool).
For eksempel betyder IP30 at en enhed er beskyttet mod objekter større end 2,5 mm (f.eks. fingre) og ikke har nogen beskyttelse mod vand. Dette niveau af beskyttelse er typisk for stikkontakter, der ikke er i områder med vandsprøjt eller udsatte for fugt.
Relaterede produkter
Hvornår bør jeg forholde mig til IP-koder?
Det er især i forbindelse med vådrum, du skal forholde dig til IP-koderne. Med mindre du kører Paris-Dakar. Eller du har børn i huset og en forkærlighed for dimser med usædvanligt åbne installationer.
Dit vådrum er delt ind i zoner, når vi taler el-installationer.
- Område 0 er bunden af din brusekabine eller indersiden af dit badekar.
- Område 1 er din brusekabine eller væggen over dit badekar i 2,25 meters højde.
- Område 2 er en 60 centimeters grænsezone til område 1.
- Område 3 er resten af badeværelset.
Hvad betyder IP44?
Vær forsigtig med gør-det-selv-elarbejde
Det kan virke overbeskyttende at advare, bare fordi du vil skifte en lampe eller reparere din pladespiller. Der er selvfølgelig gode odds for, at det ender godt, men der er også en risiko for at få stød eller brænde huset ned, du bør tage alvorligt.
Mens risikoen for at få stød nok er til de situationer, hvor du piller ved apparatet, så er risikoen for brand betydeligt større, da det kan ske når som helst. Dag og nat. Det er nemlig småting, der afgør, om en installation er korrekt eller farligt udført. En ledning, der er for langt afisoleret. En skrue, der ikke blev spændt ordentlig fast. En løs forbindelse eller et valg af ledning, der viste sig at være forkert. Der er uhyggeligt mange faldgruber, og konsekvenserne af dårligt el-arbejde er endnu mere uhyggelige.
En af de mest hyppige årsager til el-brande er de såkaldte lysbuer, som ligner små lyn. De udvikler en voldsom varme, og det er ikke noget, du ønsker at have i hjemmet. Derfor lyder den faderlige formaning, at du skal gøre dig umage, når du laver gør-det-selv-el.