Isoleringskrav: Regn ud om du skal isolere

Isoleringskrav til din bolig | BAUHAUS

Når du skal isolere din bolig, er der en række krav, du skal opfylde. De krav er bestemt ud fra, om du bygger nyt eller skal renovere dit gamle. I bygningsreglementet kan du finde kravene til isolering, og skal du bygge et nyt hus, skal du altid isolere dine ydervægge samt dit tag og dit gulv. Kravene kan være anderledes ved tilbygning til din nuværende bolig.

Læs mere om isolering af din bolig her.

Her bliver taget og loftet isoleret til den helt store guldmedalje. Isoleringen af taget er et krav for alt nybyggeri.

 

Sådan regner du ud, om du skal efterisolere din bolig

Hvis du skal renovere din bolig, er det en god idé at efterisolere den, så du ikke bruger unødigt mange penge på at holde dit hjem varmt. Dog er det ikke altid et krav, at du gør det, men det kan det være. Det som afgør, hvorvidt du skal efterisolere eller ej, er, om det kan betale sig. Der skal simpelthen foretages en beregning af, hvad det koster at isolere kontra det, du sparer i varmeudgift.

Det skal altså være rentabelt at isolere, og denne grad af rentabilitet skal ligge på 1,33 eller derover. Tallet får du ved at gange levetiden på isoleringen med besparelsen i kroner per. kvadratmeter. Det tal dividerer du med den samlede pris på isoleringen per kvadratmeter. Er tallet over 1,33, skal du isolere den renoverede del af din bolig.

Lad os sige, at du skal have lagt et nyt tag. Renoveringen koster 1000 kroner per kvadratmeter, og ud af den pris koster isoleringen af det nye tag 500 kroner per kvadratmeter. I dit pågældende bygningsreglement er levetiden på isoleringen 45 år. Besparelsen er sat til 22 kroner per kvadratmeter.

Derfor skal du lave følgende udregning: (45 x 22) / 500 = 1,98.

Dermed er investeringen i isolering af dit tag rentabel, og du skal isolere.

 

Hvor tykt skal du isolere?

De specifikke regler og krav til nybyggeri er strengere end til renovering. Desuden er der særskilte krav, hvis du skal isolere et sommerhus. Det afhænger af, hvad der står i bygningsreglementet, hvor tykt og hvordan du skal isolere.

Det er svært, hvis ikke umuligt, at sige præcis, hvor tykt du skal isolere. Dog kan man sige, at jo bedre kvalitet isoleringen er, jo tyndere et lag behøver du at bruge. Isolering er inddelt i forskellige klasser, alt efter hvor godt de isolerer. Jo lavere klassen er, jo bedre isolerer de.

Der kan være forskellige årsager til, at du ønsker at isolere så tyndt som muligt. Enkelte isoleringstyper kommer med indbygget dampspærre. Er ønsket netop at undgå at etablere en dampspærre – hvilket vi ikke anbefaler, at du undlader – skal du være opmærksom på, at det er et krav, at du etablerer en dampspærre, hvis du isolerer i en tykkelse på mere en 150 mm.

En dampspærre er det bedste våben mod skimmelsvamp, fugt og råd, og vi anbefaler, at du altid installerer en dampspærre, når du isolerer. Du kan læse mere om dampspærre her.

FÅ NYHEDER

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr. 

NYHEDER I DIN INDBAKKE

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr.