Sådan vælger du den rette LED-belysning


LED er kommet for at blive. I flere og flere danske hjem er den primære belysning en eller anden form for LED-pære. Og det med god grund. LED-pærer holder længere, og de bruger markant mindre strøm end de gamle halogenpærer og glødepærer.

Derudover får du også masser af muligheder for at vælge LED-pærer med unikke funktioner. Eksempelvis kan mange LED-pærer skrue op og ned for lysstyrken og temperaturen. 

Det gør, at du kan være kreativ og få rigtig meget ud af din LED-belysning. Men det kræver, at du vælger den rette LED-belysning, der passer til netop dit behov. Det kan du læse mere om herunder. 

Læs med her, hvis du vil kombinere din LED-belysning med lyssensorer.

Hvad er LED-lys?


LED står for Light Emitting Diode. Det er faktisk en fælles betegnelse for lyskilder, der genererer lys via elektroniske dioder, der laver strøm om til lys. Det smarte er, at LED-lyskilder kun producerer lys og dermed ikke varme, som ældre pærer gør.

Faktisk producerer ældre pærer helt op til 90% i spildproduktion (!!!). Det betyder, at 90% af energien går til at danne varme i pæren i stedet for lys. En LED-lyskilde bruger dermed 100% af energien til at producere lys. Det gør altså, at du får markant mere valuta for dine penge, i og med at du får lys for den strøm, du betaler for. 

Du bruger altså mindre strøm med LED-lys, og så risikerer du heller ikke at brænde dig. Og det er lige meget, om din LED-lyskilde har været tændt i timevis. LED-lys gør nemlig ikke pæren varm. 

LED-lyskilder holder også markant længere tid end ældre pærer. Hvor du sparer penge på elregningen, så gør du det også på løbende udskiftninger af pærer. Det er også en af grundene til, at så mange vælger LED-lys til deres hjem. Hvis du vil sammenligne, så holder en almindelig glødepære til omkring 1.000 timers forbrugt. En pære med LED-lys holder derimod mellem 30.000 og 50.000 timer. Så det er en hel del mere. 

Relaterede produkter

Det skal du se efter, når du vælger LED-lys


Kan du huske Watt? Når vi taler om, hvor meget en almindelig pære kan lyse, måler vi det i Watt. Altså mængden af strøm i pæren, der afgør, hvor meget den kan lyse. Men når vi taler om LED-lys, så er det ikke Watt men Lumen, vi skal have fat i.

Watt handler om strømforbrug. Lumen handler om mængden af lys. Altså hvor meget LED-lys, der bliver sendt ud af pæren. Man kan ikke sige, at x antal Watt svarer til x antal Lumen. For det kommer an på, hvilken type pære du sammenligner LED-pæren med. 

Men som udgangspunkt kan du gå ud fra, at en almindelig 60-Watts pære svarer til cirka 800 Lumen. Men en ting er sikkert: Jo flere Lumen, jo mere lys. Så meget kan vi slå fast. 

Men lysstyrke og typen af lys er også to forskellige ting. LED-lys kommer nemlig i mange forskellige varianter, hvor det kan svinge fra det blå, kolde lys til det varme, rødlige. Jo flere Kelvin desto koldere og mere blåt bliver lyset. 2700 Kelvin svarer cirka til det, du kender fra en almindelig glødepærer. 

Men det smarte ved LED-lys er, at det ofte kan justeres. Det vil sige, at du kan justere din LED-pære til at være mere varm eller kold i lyset. Samtidig kan du også dæmpe lyset, så du ikke skal lægge dig fast på én lysstyrke og én lystemperatur. 

LED-lys kan du altså bruge til mange forskellige formål og mange forskellige rum. I rum som badeværelsetkøkkenet eller stuen, hvor lyset skal bruges til noget forskelligt, er LED-lys et oplagt valg. Men LED-lys kan du bruge i alle rum, og der er så mange fordele ved LED-pærer, at det kun giver mening at få skiftet din gamle pærer ud med LED-pærer. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto