Få fod på det med fodpaneler


Fodpaneler. Som barn var de et magisk sted, hvor Jerry holdte til, når han ikke gjorde livet surt for den arme kat, Tom. I voksentilværelsen er de nærmere en kilde til dårlig samvittighed, for burde de vaskes, males eller på anden måde plejes, nu du har et ledigt øjeblik? De burde de sikkert, og vi skal huske at sætte pris på vores fodlister, da alternativerne er knap så ønskværdige.

Hvorfor bruger vi fodpaneler?


Vi bruger kort sagt fodpanelerne til at skjule med. Skjule mellemrum, afslutninger og eventuelle sjusk-løsninger. Overgangen mellem væg og gulv er nemlig sjældent lige og pæn, og ofte vil et trægulv have behov for at kunne udvide og trække sig lidt i takt med årstidernes skiften. Derfor vil der være brug for en sprække, så gulvet ikke buler op, og den sprække er ikke rar for øjet, så den dækker vi med fodpaneler. Bum.

Vi bruger fodlister i alle rum, hvor gulvene lægger op til det. Det vil sige, at støbte gulve og vådrum sjældent har behov for den finish, fodpanelerne ret beset er.

Hvilke typer fodpaneler findes der?


Der findes mange slags fodpaneler, og du slipper ikke for at tage stilling til stil, maling og materialevalg, når du skal skifte eller sætte fodlisterne op. Mange ældre huse og lejligheder har fodpaneler med profiler, og er der den slags i forvejen - eller eksempelvis stuklofter, bør du fortsætte i den stil. Måske er du heldig og kan slippe med almuelister eller almue fodlister, som har en standardprofil, du kan få alle steder. Måske er du uheldigt heldig og har et hus med lister, som har en særlig profil.

Eksempelvis lister, der har været populære lokalt i København eller provinsen. Det er ikke alle byggemarkeder, der ligger inde med en Klampenborg-profil, og så kan du kontakte en listefabrik og høre, om de ligger inde med én. Eller om de måske kunne lave en til dig. Det er ikke så dyrt, som du måske kunne frygte, og det er næsten synd at pille en "Rungsted" ned for at sætte almue fodlister op.

Har du, eller vil du have, glatte nye fodpaneler, skal du kun vælge dimensioner, maling og materiale. Det er naturligvis smag, behag og pengepung, der skal diktere dit valg, men der er alligevel nogle ting, du bør have med i overvejelserne.

Træ er det flotteste materiale, og her får du den flotteste finish, ligesom du her har bedst mulighed for at vedligeholde fodpanelerne. Plast er nemt og billigt at have med at gøre, men det er skidt materialevalg på den rigtig lange bane, da det er svært at male over dit fodpanel, hvis det skal se ordentligt ud.

Du bør kun vælge umalede fodlister, hvis de skal forblive umalede eller alligevel skal males en anden farve. Det kan slet ikke betale sig at male fodpanelet selv, med mindre du elsker den slags arbejde.

Relaterede produkter

Hvordan sætter jeg fodpaneler op?


Det er møjsommeligt arbejde at sætte fodlister op, men det er absolut gør-det-selv-egnet, og det er tilfredsstillende at mærke fremgangen i egne evner.

Du skal naturligvis bruge nogle fodpaneler. Køber du nogle, du selv skal male, kan du med fordel gøre det, inden du sætter dem på, så du får en ordentlig arbejdsstilling. Det er en god idé at bruge en blank maling, så de bliver nemme at tørre af. Langt de fleste vælger hvidmalet fodlister.

Nu skal du skære dine lister i gering. En gering er en samling, hvor to skråtskårne stykker træ samles i en ret vinkel - som på gerigterne rundt om en dørkarm. Det hedder i øvrigt at skære i smig, hvis vinklen ikke er ret. Er det kun et enkelt værelse, der er tale om, kan du bruge en skærekasse. Er dit projekt større, kan det kun anbefales at leje eller købe en geringsav 503. Er dine vægge længere end listerne, er det også en god idé at skære enderne på dine lister i vinkel, når de skal samles. Det giver et pænere og mere harmonisk resultat.

Nu skal du montere dine lister. Her skal du bruge akrylfuge, dykkersøm og en hammer.

Hvis du har mere end et enkelt værelse, der skal have nye fodlister, er det værd at overveje at købe en sømpistol. Det er et fedt værktøj, og du vil garanteret hurtigt finde på flere søm-tunge projekter.

Start med de længste vægge først, og læg en god stribe akrylfuge 503 på bagsiden af listen. Det får fodlisterne til at gribe bedre fat, ligesom det gør den nemmere at arbejde med, mens du monterer den.

Husk, at hvis det er en liste uden profiler, hvor det kan være svært at se, hvad der er op og ned, så skal toppen af listen altid hælde væk fra væggen. 

Sæt listen fast, og fat din sømpistol. Nu skal den have et søm per cirka 30-40 centimeter. Skyd dem gerne skråt i forskellige retninger, så sømmene kan gribe bedre fat.

Du kan også, hvis du mener, det ville være at skyde gråspurve med kanoner at anskaffe en sømpistol, sætte lister op med ganske almindelige - og kedelige - skruer og rawlplugs. Her skal du til gengæld i gang med at lappe skruehuller bagefter, men det er så absolut også overkommeligt.

Nu sidder dine lister sikker og gaber lidt, og så skal du i gang med fugepistolen. Det er heldigvis relativt nemt og skægt at arbejde med.

Læg din fuge i en passende stribe, og træk efterfølgende fugen glat med en våd finger. Hav altid en fugtig klud i nærheden, for fugen kan godt havne hist og her, og den er nem at få af med en våd klud. Det er den til gengæld ikke, når den først er tørret ind.

"Når du er færdig med at sætte listerne op, skal de have en omgang med fugepistolen. Hvid akrylfuge er typisk det mest fornuftige valg, og du kan overveje, om du vil male fugen efterfølgende, for den kan godt ende med at se træls ud med tiden."

Hvordan fjerner jeg fodpaneler?


Nu handler det jo om at sætte nye fodpaneler op, men det kan også være, at du skal fjerne paneler, og derfor får du hjælp til det. I gamle huse skal panelerne skiftes fra tid til anden, og det er heldigvis ikke så svært. 

Din fremgangsmåde til at fjerne fodlister afhænger meget af, om du har tænkt dig at bruge dem igen. Hvis du har det, og det kan være en god idé med specielle eller flotte lister, bør du gå forsigtigt til værks. I så fald er det en god idé at skrive bag på din fodliste, hvor den har siddet, så du nemt kan finde dens plads igen.

Du starter med at skære langs samlingen, hvor listen møder væggen, med en hobbykniv, så fuge eller maling slipper.

Er listen sømmet fast, skal du forsigtigt banke et stemmejern eller en flad mejsel ned i mellemrummet mellem væg og panel. Sæt en trækile fast, og ryk længere hen ad listen og gentag. Er den genstridig, kan du forsigtigt bruge et brækjern. Husk også at passe på væggen. Træk dykkersømmene ud fra bagsiden, så du ikke beskadiger forsiden.

Er fodlisten skruet fast, kradser du fyldningen ud af skruehullet og skruer skruen ud. Er listen limet fast, må du smage dig frem til det rette mix af vold og forsigtighed.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto