Viden om isolering af dit skur

Når der er minusgrader udenfor, kan der blive rigtig koldt i dit skur, hvis det ikke er isoleret. Frostgrader sætter en voldsom begrænsning for, hvad der er forsvarligt at opbevare i skuret.

Hvis du bruger dit skur til opbevaring året rundt, bør du isolerer det for at beskytte dine haveredskaber, din julepynt, og hvad du ellers bruger den ekstra plads til. Læs her om dine muligheder og lær, hvordan du gør.

Hvornår er det en god idé at have et isoleret skur?


Er det et par cykler, en kost, en rive og en skovl, du opbevarer i dit skur, er det nok at skyde gråspurve med kanoner, hvis du går i gang med stenuld og vindpap for at isolere skuret.

Ønsker du til gengæld at kunne opbevare værktøj, motorcykel, plæneklipper, robotplæneklipper, øl og sodavand, grøntsager, maling og fuge ordentligt, duer det ikke, hvis der er minusgrader i skuret. I det tilfælde skal du have et isoleret skur, hvis dine ting ikke risikerer at tage skade.

Batterierne i dit værktøj kan risikere at tage skade af kulden, din plæneklipper har heller ikke godt af det, og har du højtryksrenser, risikerer du, at den sprænger, når frosten sætter ind. Mad- og drikkevarer har selvklart ikke godt af frosten, og din maling og fugemasse mister blandt andet vigtige elastiske egenskaber.

Du er dog ikke garanteret, at der er frostfrit, selvom du har et isoleret skur. Men det hjælper gevaldigt. Herunder kan du læse, hvad forskellen på et frostfrit skur og et isoleret skur er.

der er mindst fem centimeter mellem isolering og tag, så fugten kan blive ventileret væk.

Hvad er forskellen på et frostfrit- og et isoleret skur?


Et isoleret skur har i sagens natur fået en gang isolering, som gør, at det er mindre sart over for klimaet udenfor. Det vil dog fryse, hvis du har en længere periode med frost - eller en tid med hård frost. Derfor er du ikke garanteret, at dine ting er trygge i den stride vinter.

Et frostfrit skur fryser til gengæld aldrig. Her er der gjort ekstra ud af isoleringen, ligesom en varmekilde sætter ind, når temperaturen nærmer sig de kritiske kuldegrader. Det er betydeligt mere omstændeligt og dyrt at gøre og holde skuret frostfrit, men det kan hurtigt betale sig, hvis du har behovet.

Det kommer i sidste ende an på, hvad du gerne vil opbevare i dit skur. Men har du remedier stående, som ikke kan tåle frost, er der nok ingen vej udenom, at du får isoleret dit skur og gjort det frostfrit. 

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg isolerer mit skur?


Det er heldigvis ikke en sag for myndighederne, hvis du vil isolere dit skur, og det kan du sådan set bare sætte i gang med. Det forholder sig lidt anderledes, hvis skuret skal være frostfrit. Du skal stadig ikke søge om tilladelser, men der lidt flere love og regler, du skal forholde dig til.

Hvis skuret skal holdes over 5 grader, stiller det nemlig krav til din isolering af skuret, som skal have en U-værdi på 0,40. U-værdien henviser til, hvor meget varme, der siver gennem et materiale på en time. En U-værdi på 0,40 burde du kunne opnå med isoleret gulv og cirka 100 millimeter mineraluld i vægge og loft. Vil du varme skuret op til over 15 grader, skal dit skur leve op til samme isoleringskrav som et nybygget hus - og dét er både dyrt og omstændeligt.

Vil du have skuret frostfrit, skal du nøje overveje din varmekilde. Du må ikke have fast varmekilde i skuret, så det duer ikke med en vandbåren radiator. Du kan overveje en varmepumpe, en olieradiator, en varmeblæser eller lignende. En luftsolfanger, der sender tør, solopvarmet luft ind i skuret, kan også være en god idé som supplement, og den koster ikke noget i drift, når den først sidder der. Vand er et spildprodukt, når du brænder gas af, så det bør du undgå som varmekilde, ligesom brændeovne og pillefyr også sjældent er en god idé.

Det er ikke kun frost, der er træls for dine sager over vinteren, for de fugtmængder, de store temperaturudsving forårsager, skal gerne ud af skuret. Derfor er det vigtigt, at der også sker en form for udluftning.

Du bør ikke isolere dit eksisterende skur, hvis du ikke kan få din eksisterende udvendige beklædning af. Der skal nemlig gerne monteres både vindpap og afstandslister, hvis isoleringen skal have effekt, og eventuelt fugt skal kunne ventileres væk.

Relaterede produkter

Sådan isolerer du dit skur


Før isoleringen:

  • Start med at strippe dit skur ned til stolper og lægter. Yderbeklædning og eventuel inderbeklædning skal helt af. Også taget - med mindre det er for svært. Alternativt må det koste lidt loftshøjde at isolere opad, hvis taget ikke lige umiddelbart lader sig fjerne.

  • Mål dine stolper - er de under 10 centimeter brede mellem yderside og indersiden af skuret, skal du nok også have nogle lister til indersiden. Der skal nemlig gerne være plads til 10 centimeters isolering - og ikke mindre end 7,5 centimeter.

  • Pak skurets skelet ind i vindpap. Vindpappet holder den kolde vind væk fra din isolering, som derfor får betydeligt lettere ved at holde på varmen. Vindpap er diffusionsåbent, og det betyder, at fugten fra din isolering får lov til at passere og blive ventileret væk.

  • Herfter sætter du den ydre beklædning på skuret. Ventilationen er uhyre vigtig, hvis du ikke skal tumle med råd og skimmel i konstruktionen, så derfor skal der være afstand mellem vindpap og yderbeklædning. Det sørger du for ved at montere nogle afstandslister på ydersiden af vindpappet. De skal mindst have en tykkelse på to centimeter, så der sker ordentlig ventilation.

Nu skal der isoleres: 

  • Placer din isolering inde i træskelettet. Batts er nemme at arbejde med, og de er nemme at skære til med en isolationskniv. Der er til gengæld få ting, der er mere irritterende at være i nærkontakt med en mineraluld, så handsker, åndeværn og måske en malerdragt er gode investeringer til denne del af projektet.

  • Det er nemmest at isolere opad ved først at sætte beklædningen op, og så herefter lægge isoleringen i oppefra. Det er vigtigt, at der er mindst fem centimeter mellem isolering og tag, så fugten kan blive ventileret væk.

  • Til indvendig beklædning kan du overveje finer- eller OSB-plader, som også har den fordel, at du kan skrue ting direkte på dem. Hold dig fra gips og sugende spånplader.

OBS: Du skal ikke bruge dampspærre, da skuret er ikke konstant opvarmet. Faktisk vil en dampspærre have en omvendt effekt om sommeren, hvor skuret er koldere end luften, og så vil dampe blive spærret inde på den forkerte side. Til stor skade for træ og konstruktioner.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto