Guide til montering af nye vinduer


Vinduerne betyder meget for husets udtryk, og et par rigtige eller forkerte vinduer sætter eller dræber stemningen, før du får set dig om. Tænk bare på den småsprossede landsbyidyl overfor en stor 1970'er termorude med brunt træværk og hele molevitten.

Udover den gode stemning er vores valg af vinduer blevet mere og mere betydningsfuldt med tiden, for en moderne energirude kan spare dig mange penge og planeten mange ressourcer, mens den øger komforten i huset betragteligt. Det kunne være, du skulle til at gøre noget ved hyggen og de fodkolde stuer og skifte dine vinduer.

Vinduer er ikke det eneste, du kan skifte selv. Læs eksempelvis hvordan du selv skifter din vindueskarm her.

Hvornår bør du skifte dine vinduer?


Der er mange faktorer, der bør få dig til at få nye vinduer, mens der kun er få, der bør få dig til at tøve en kende. Det er nemlig mest æstetiske overvejelser, der bør få dig til at beholde dine gamle vinduer. Har du et smukt, gammelt hus med vinduer i kernetræ med detaljer og tynde sprosser, er det utvivlsomt et stort trin ned ad stigen at få energiruder sat i.

Har du til gengæld typehus-ruder i kedelige karme, kan du ligeså godt skifte til energiruder. Især hvis ruderne isolerer dårligt eller er punkterede, og træværket er begyndt at sige farvel og tak. Er træværket sundt og rask, mens ruderne er kolde og trætte, kan du nøjes med at skifte dem. Det kan du blive klogere på i denne guide.

Der er rigtig mange penge at spare, hvis du kan nøjes med at skifte glasset og genbruge rammerne, men det kræver altså, at de er sunde og raske. Er træet for nedbrudt, eller er der for meget råd i det, slipper du nok ikke for at skifte dem.

Relaterede produkter

Hvad bør du overveje, når du vælger nye vinduer?


Du bør gøre dig nogle grundige, æstetiske overvejelser, inden du skifter vinduer. Især de store, gamle 1970'er-termoruder bliver nok skiftet til et en anden type med et andet udtryk, og her bør du være sikker på, vinduerne passer til huset. Det kan sagtens være, du finder det hyggeligt med småsprossede bonderuder i et 1970'er-hus, men du risikerer, at huset taber værdi, når det skal sælges.

Du bør også overveje, hvor meget tid, du gider bruge på vedligeholdelse. Magter du ikke at skulle behandle vinduerne med træbeskyttelse fra tid til anden, kan du få vinduer med aluminium på ydersiden og træ på indersiden. Plastikvinduer er også en mulighed, hvis du vil snige dig uden om maleriet.

Indbrudssikring kan du også have med i overvejelserne, og bor du et sted, hvor bøller, lømler og luskebukse lurer på hvert gadehjørne, bør du nok overveje at indbrudssikre vinduerne, når du alligevel har smøget ærmerne op. Det kan være særlige beslag, låsemekanismer og brudsikre glas, der får slynglerne til at søge ind til naboen i stedet.

Er du plaget af støj, er det også oplagt at skifte vinduerne til nogle med god lydisolering - især når du samtidigt får mulighed for at støjdæmpe dine karme også.

Endelig er der energiregnskabet at tage stilling til, for her bør du overveje, hvor mange lag glas, du vil have i ruden, om der skal argon mellem, og hvor meget dagslys, du er villig til at lade ruden tage.

Hvad koster montering af vinduer? 


Det er ikke gratis at skifte vinduerne, langt fra endda, og du skal regne med, at der går en del år, før investeringen har tjent sig hjem igen. Da dine vinduer sandsynligvis kommer til at holde i mange årtier, skal de dog nok tjene sig hjem på længere sigt. I mange tilfælde er der dog ikke noget at rafle om, når ruderne er ved at rasle ud af det rådne træværk.

Regn med, at det nemt vil koste dig et sted mellem 40-80.000 kroner at skifte vinduer med montage, afhængigt af hustype, vinduestyper og -antal og ikke mindst materialevalg. Det kan også sagtens blive dyrere. Få endelig flere tilbud, hvis du vil have fagfolk på sagen, og regn med, at du kan spare meget ved at montere dem selv.

Skift selv: Sådan skifter du selv dine vinduer


Du kan selv skifte din vinduer. Start med at måle dine vindueshuller grundigt, inden du bestiller dine nye vinduer. Der skal måles fra sten til sten, og så skal der være 12 millimeter fra vinduesramme til mursten hele vejen rundt, så der er plads til bevægelse og isolering. Hullet skal måles på begge sider af muren, og er der forskel, er det mindste mål, der er fællesnævneren.

Det er meget vigtigt, at du er helt præcis i denne proces, for der er ingen returret på vinduerne, da de bliver speciallavet til dine mål. I BAUHAUS forhandler vi  Rationel, der leverer danske vinduer i verdensklasse. Du kan også få en af vores fagmænd ud og måle op for dig, så du er helt sikker. Vælger du at få vinduerne monteret, skal du ikke betale for opmålingen.

Pil de gamle vinduer og karme ud, og fjern den gamle fuge rundt om karmen. Det kan være noget bøvl at fjerne rammen, og det kan være, du er nødt til at save de gamle karmskruer over, når du har fjernet fugen.

Når dine vinduer kommer, og de skal i de tomme vindueshuller, kan du med fordel starte med at skille dem ad, så du har karme og ruder for sig. Så bliver karmene nemmere at montere. Nu skal karmen ind, og den skal sidde med (minimum) 12 millimeters afstand hele vejen rundt. Det kan være svært, og du kan overveje, om du skal investere i montagepuder, der gør det nemmere at justere på i forhold til almindelige afstandsklodser.

Det er nemlig ikke nok, at rammen sidder med den rigtige afstand. Den skal også sidde i lod og vater, og dét er et studie udi finjustering. Når du er tilfreds, og det bør du kun være, hvis den sidder perfekt, skal vi til at skrue karmen fast. Det vil typisk være omkring hængslerne, der skal bores, men det kan veksle lidt - afhængigt af producenten.

Karmen bør monteres symmetrisk med en gang skruer i begge sider og top og bund - gerne i karmfalsen, og du skal bore for. Bruger du karmskruer på 7,5 millimeter, bør du bore med 5 millimeter i træværket og 6 ditto i murværket - og gerne i de store sten. Kil gerne noget spån eller finer ind, hvor skruerne skal sidde, så du ikke komme til at gøre karmen skæv, når du går i gang med skruen.

Til karmskruer bør du bruge en slagskruenøgle. Når vinduet sidder, som det skal, er det tid til at komme godt med isolering mellem vinduet og murstenene. Herefter lukker du hullet med en fuge. Du kan blive klogere på, hvordan du fuger dit vindue hér.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto