Sådan laver du en vild have


Flere og flere danskere vælger at have en vild have. Her får naturen lov til at sprede sig og gøre, hvad den vil. Næsten. Men træer og buske gror uden kontrol, og græsset bliver højt og tæt. Ukrudt er også velkomment, da dette ikke bliver betegnet som ukrudt i en vild have. Medmindre du har nogle særligt generende og invasive typer ukrudt. Dem kan du til nøds fjerne.

Men en vild have er til for at være vild. Og netop vildskaben er det, som er så godt med en vild have. Det er nemlig en bæredygtig måde at drive sin have på. Der opstår en særlig biodiversitet i en vild have, hvor alt sker på naturens præmisser.

Mange ser det at have en vild have som at give noget tilbage til naturen. Hvis du også vil det, kan du læse mere om, hvordan du laver din egen vilde have herunder.

Fordelene ved den vilde have

Hvis du vælger at anlægge en vild have, så giver du på mange måder noget tilbage til naturen. Mange dyr og insekter lider under, at de danske haver er fyldt med planter, blomster og buske, der ikke hører til i den danske natur. Det har gjort det sværere for de “danske” insekter at klare sig. Hvis du vælger at indrette haven med noget vildskab, vil du se, hvordan mange insekter og dyr vender tilbage.

Og det er rigtig godt. I Danmark er der markant færre insekter, end der var for år tilbage. Men vi har brug for, at insekterne flyver rundt i vores haver. De skal forstøve blomsterne, så de kan vokse sig stor og sunde.

Hos BAUHAUS har vi et helt univers om insekter. Du finder listen over vores guides herunder:


Ovenfor kan du se en liste over nogle af de insekter, du kan få ind i din have. Især honningbien er vigtig for din have. Den er af mange betragtet som havens vigtigste bestøver, og den er med til at holde din have sund. Derfor er den også en vigtig del af den vilde have.

Men det er faktisk både dyr og insekter, der bliver lokket til at den vilde have. Dyr som små pattedyr, padder og fugle har brug for vild natur for at trives. Den vilde natur rummer føde og gemmesteder, og derfor vil de naturligt søge mod vilde haver.

Hvis du gerne vil have flere dyr og insekter i haven, så er den vilde have helt oplagt. Du kan skubbe processen godt i gang ved at sætte insekthoteller op i din have. På den måde vil insekterne have et sted at være, indtil de vilde blomster og de vilde planter får skabt den vilde have.

Hvis du døjer med næringsfattig jord i din vilde have, kan du få hjælp her.

Relaterede produkter

Sådan laver du den vilde have med vilde blomster og planter


Hvis du skal gøre det så nemt som muligt, kan du bare lade din have være. Så skal den nok blive vild af sig selv. Men i og med at du i forvejen har plejet din have, så er der noget fremmed i den. Den består sandsynligvis ikke kun af hjemmehørende arter og naturligt forekommende planter.

Hvis du har mange eksotiske planter i din have, kan det være nødvendigt at hjælpe din have med at blive vild i starten.

Sørg derfor for at plante nogle forskellige planter og træer, der hører til den danske natur. Det kan være diverse stauder, der både er flotte og lokker bier og andre insekter til. Det kan være buske eller hække som hassel og fjeldribs. Du kan også være sikker på, at der nok skal vokse meget ukrudt i din græsplæne. Det lader du bare være.

Det vigtigste er, at du skaber diversitet. Der skal være noget for alle dyr og insekter. Blomsterne er til for insekterne. Buske, træer og andet er til for dyrene. Her kan de gemme sig. De kan spise af bærene. Og så er de visne blade og planter også vigtige. De er en naturlig del af økosystemet, og dem skal du endelig bare lade være, som de er.

Vand er også vigtigt. Hvis der er vand i haven, så kan du gange tiltrækningen af dyr og insekter et par gange. Der skal være et sted, hvor dyrene kan slukke deres tørst. Så tænk over, om du kan få vand ind i haven på en naturlig måde. Du kan eventuelt læse vores guide om at lave en havedam i din vilde have.

Hvordan plejer man sine vilde planter i vilde haver?


Det lyder lidt paradoksalt, at du skal pleje en vild have. For er det ikke netop det, du vil undgå ved at lave vildskaben gro? Det er det. Og det er heller ikke alverden, du skal i gang med, når du skal pleje vilde haver.

Eksempelvis kan det være, at du gerne vil kunne gå igennem din have. Her er du nødt til at slå græsset lidt og fjerne planter, så der er en form for gang- eller stisystem. Og det tager vild natur ikke skade af. Det kan også være, at det høje græs eller vilde planter og træer dækker for solens stråler, så intet andet kan få lys. Så er du også nødt til at luge en lille smule i det.

Men i bund grund skal du bare forsøge at imitere naturen og de vilde dyr. Ikke at du skal gå på alle fire og tykke i græs og planter. Men forsøg at beskære og slå græs, som hvis et dyr havde været forbi.

Helt lavpraktisk handler det om, at du skal sørge for, at de store planter ikke skygger for og udkonkurrerer de mindre.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto