Sæt fart på malerarbejdet med en sprøjtepistol

Der er ikke noget, der kan tage pusten fra en god weekend eller ferie end udsigten til et stort malerarbejde. Vi lever dog heldigvis i en vidunderlig tid, hvor kloge ingeniører efterhånden har opfundet maskiner til alt det arbejde, der er godt, gammeldags træls. Det gælder også malerarbejdet, hvor sprøjtepistoler gør det hele lidt nemmere og hurtigere.

Hvad er en sprøjtepistol?

En sprøjtepistol virker på samme måde som en spraydåse, hvor tryk får malingen til at forlade dysen som en fin farvetåge, der sætter sig på de lofter, vægge, brædder eller plankeværker, du sigter på. I stedet for at være drevet på gas, er det sprøjtepistolen, der driver malingen ud af dysen - enten med tryk eller trykluft.

Da malingen skal suges op og sprøjtes ud, er det vigtigt, at den har den rigtige konsistens. Viskositet, hedder det, når vi taler om væskers tykkelse, og den skal være helt rigtig. Det er typisk noget henad kærnemælkskoldskål, der skal til, men der er for det meste klare instrukser med sprøjtepistolen.

Der findes flere malingtyper, der er fremstillet til sprøjtepistoler. Ellers kan du selv fortynde din maling. Vandbaseret maling skal fortyndes med vand, og oliemaling skal fortyndes med terpentin. Det bør også være muligt at finde frem til konkrete blandingsforhold på nettet, når du har maling og værktøj på plads.

Sprøjtepistoler fås i et væld af forskellige størrelser og udformninger, og du kan få alt fra små, håndholdte sprøjtepistoler til store, professionelle anlæg med kraftige motorer og sprøjtelanser. Der findes derfor en variant til stort set ethvert behov - og enhver pengepung.

Billede af mand, der maler paneler grå med en malersprøjteBillede af mand, der maler paneler grå med en malersprøjte

Relevante produkter

Hvad er der af fordele og ulemper ved en sprøjtepistol?

Der er mange fordele såvel som ulemper med sprøjtepistolerne, og redskabet har da også en tendens til at dele malerfolket i to. De, der kan lide maskinerne, og de, der foretrækker en god, gammeldags pensel. Der ligger nok et element af temperament og vane bag de forskellige meninger, men der er nogle ting, du bør overveje, inden du bestemmer dig.

Fordelene er, at:

  • Arbejdet går nemt og stærkt med en sprøjtepistol. Det kommer vi ikke uden om, og du kan mangedoble dit malede areal per time, hvis du sammenligner med pensel. Det er næsten uanset, hvad du vælger at male.
  • Du får et flot resultat på ingen tid, hvis opgaven matcher sprøjtepistolens styrker. Du slipper for penselstrøg i overfladen, og du kan sågar lakere dine emner med sprøjtepistolen. Flet og ting med mange små krummelurer er også betydeligt nemmere at få malet med godt resultat, når du tager sprøjtepistolen i brug.
  • Ting som beslag, hængsler og andre fremmedlegemer er også nemme at male over med godt resultat, når du bruger apparatet i stedet for en pensel. Det samme gælder for træ- og stuklofter, der også er velegnede til omgang med sprøjten.
  • Der er lidt uenighed om, hvad der dækker bedst; pensel eller sprøjte. Penselfolket mener, at maling og træbeskyttelse har godt af at blive masseret lidt ind i træet, mens sprøjtefolket mener, det jævne resultat med pistolen giver bedre beskyttelse.

Ulemperne er, at:

  • Der er et ret stort malingspild, når du maler ting som åbne plankeværk og flet. Det er fordi, at en stor del af malertågen bliver sendt direkte gennem hullerne. Det er heller ikke alle ting, der egner sig lige godt til sprøjtemaling, og det kan være svært at få malingen helt ind i kringelkrogene med nogle typer sprøjtepistoler, hvis profiler, revner og sprækker er for små.
  • Du skal være uhyggeligt omhyggelig med afdækningen, for din malertåge er betydeligt sværere at begrænse, end hvis du bare småmaler lidt med en pensel. Maler du indendørs, bør du dække alt, hvad du ikke ønsker malet, af. Du bør også holde døre og vinduer lukket, mens du maler.
  • Arbejder du udendørs, er du meget afhængig af vejret. Det skal helst være en 10-15 grader, der skal være tørt, du skal undgå direkte sol, og så må det for alt i verden ikke blæse. Den mindste vind kan bære din maling ret langt, og så er Fanden løs i Laksegade.

Hvilken type skal jeg vælge?

Det er emnet, du skal male, der bør være afgørende for dit valg af sprøjtepistol. Har du et sommerhus i træ med træterrasse og et væld af træværk, der jævnligt skal have en omgang, bør du købe ind efter dette. Her kan en større og dyrere model sagtens betale sig som investering, da du ved, at du kommer let om maleriet de næste mange år.

Er det bare en kommode og lidt havemøbler, der skal have en omgang fra tid til anden, kan du sagtens nøjes med en håndholdt model til et par hundrede kroner.

Billede af mand, der maler væg hvis med en malersprøjteBillede af mand, der maler væg hvis med en malersprøjte

Sådan maler du med sprøjtepistol

Vindstille vejr er alfa og omega, hvis du maler udenfor og vil bevare det gode naboskab. Der skal som sagt ikke meget til at bære din maling langt, hvis det blæser. Det er også vigtigt, at du får dækket ordentligt af, for en malertåge er ikke lige så let at tørre op som en spildt dråbe fra en pensel. Den vildfarne maling skal i øvrigt også opdages, før du kan stille noget op.

Maler du noget, hvor der er 'hul igennem', skal du huske at have pap, plastik eller lignende på bagsiden. Der ryger forbløffende meget maling gennem sådan et flethegn.

Brug et ordentligt åndedrætsværn - også selvom du arbejder udenfor. En papirmaske rækker ikke helt til denne type arbejde, og dit gode helbred er et dumt sted at spare.

Indstil apparatet ved at male på lidt pap, inden mure og træværk får en omgang.

Brug lange, bløde bevægelser, når du maler. Mal systematisk - først på langs og siden på tværs. Kom ikke for tæt på med dysen, for så risikerer du, at malingen begynder at løbe. Du kan læse på din maskine, hvad afstanden bør være, men en tommelfingerregel siger 15-20 centimeters afstand, hvis resultatet skal blive godt.

Nogle gange kan du slippe med et enkelt lag maling, mens du andre gange skal op på to-tre lag, før du er tilfreds. Det går heldigvis hurtigt, kan du trøste dig med.

Husk at rengøre maskinen grundigt og pleje den efter forskrifterne, hvis den skal virke hver gang.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto