Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Værd at vide om maling, miljøet og indeklima

Maling, miljø og indeklima | Værd at vide | BAUHAUS

Hvis du skal male indenfor, er det vigtigt, at du klar over, hvordan malingen påvirker dig og indeklimaet. Maling består nemlig ofte af mange forskellige kemikalier. Og disse kemikalier kan dampe i ugevis, efter du har malet. Derfor er det vigtigt, at du er bevidst omkring dit valg af maling, så du påvirker indeklimaet i din bolig mindst muligt.

Et sundt indeklima er sund fornuft, som man siger. Når vi taler om indeklimaet, er der meget, der spiller ind. Eksempelvis fugt, skimmelsvamp og radon

Men derudover er du altså selv med til at påvirke dit indeklima, når du maler. Og du påvirker samtidig også vores fælles klima, når du bruger maling, der er fyldt med kemikalier. Heldigvis kan du gøre meget for at undgå det. 

Læs med herunder og bliv klogere på maling, miljø og indeklima. 

miljøvenlig malingmiljøvenlig maling

Tænk over, om den maling du bruger, er miljøvenlig, inden du maler. 

 

Tænk på miljøet og indeklimaet, når du maler

Det er altid vigtigt, at du har et sundt indeklima i dit hjem. Det er uanset, om du skal male eller ej. Men når du skal male, er det stadig vigtigt. Og her skal du tænke dig om, inden du lukker op for malerbøtten og går i gang. 

Der er forskellige meninger og undersøgelser, der peger mod, at et dårligt indeklima kan have alvorlige konsekvenser på den lange bane. Her snakker vi både om kræft og hjerte-kar-sygdomme. Men de kortsigtede problemer er der også rigeligt af. Hvis du lever i et dårligt indeklima, kan du opleve gener som hovedpine, koncentrationsbesvær og vejrtrækningsproblemer. Og problemerne kan udvikle sig på sigt. 

Desuden er det ikke godt for miljøet, at vi lukker kemikalier og usunde dampe ud i atmosfæren. 

Derfor kan du med fordel gå efter mere miljøvenlige alternativer, når du skal male indendørs. Hvis du vælger maling, der er markeret med Den Blå Krans, Svanemærket eller EU-blomsten, så ved du, at du har valgt et mere skånsomt valg. Dette gælder også for maling, der er markeret med miljømærkerne.

Og du skal ikke frygte, at du skal gå ned på kvaliteten, hvis du vælger en mere miljøvenlig type maling. I dag kan du få masser af god, miljøvenlig maling, der ligner den mindre miljøvenlige ned til de mindste detaljer. 

Eksempelvis er kalkmaling helt fri for mikroplast, uønsket kemi og giftige tilsætningsstoffer. Og du kan stadig få et rigtig godt resultat, hvis du vælger kalkmaling.

Der findes mange miljøvenlige alternativer, når du skal male. 

 

Vandbaseret maling eller oliebaseret maling: Hvad er mest miljøvenligt?

Hvis du gerne vil vælge det mest miljøvenlige af de klassiske muligheder - vandbaseret eller oliebaseret maling - er det den vandbaserede, du skal vælge. Forskellen på de to typer maling er, hvilket opløsningsmiddel der bliver brugt til at gøre malingen flydende og dermed brugbar med. Oliebaseret maling er tilsat mineralsk terpentin, hvor vandbaseret maling er tilsat - og hold nu fast - vand. 

Der er ingen synlig forskel på de to typer maling, når først malingen er tør, og derfor kan du helt frit vælge den mest miljøvenlige.

Vi ser, at de seneste år er vandbaseret maling blevet mere og mere populær. Der er nemlig stor forskel på, hvor meget de to typer maling forurener. Terpentin/oliebaseret maling er nemlig fyldt med kemikalier. Det giver masser af holdbarhed og et godt resultat, men det er ikke så godt for vores miljø. Mineralsk terpentin er ikke godt for hverken indeklimaet eller vores fælles klima. 

Og måske tænker du, at du ikke hælder det ud, når du maler med det. Men du renser stadig dine pensler og maleudstyr, og her bliver den mineralske terpentin skyllet lige ned i afløbet.

Og netop det med at rengøre dine pensler, det bliver også lettere, hvis du vælger vandbaseret maling. Vandbaseret maling lugter heller ikke så kraftigt. Det betyder, at du ikke skal være lige så påpasselig, når du maler indenfor. Du kan faktisk tage rummet i brug, så snart malingen er tør, da det er minimalt, hvor meget malingen damper. Og dampen er markant mindre skadelig for dit indeklima. 

Maler du vægge og lignende indenfor, så kan du sagtens gå med en vandbaseret maling. Det er godt for dig, dit indeklima og giver et godt resultat. Skal du derimod male træværk udenfor, så giver det mere mening at bruge oliebaseret maling. Her vil oliebaseret maling beskyttet træværket bedre, det vil tørre hurtigere, og det er mere modstandsdygtigt overfor tid og vejr. 

Dog kan du fint male med vandbaseret maling oven på gammel oliebaseret maling - både ude og inde. 

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.