Vorterod: Slip af med det gule og grønne ukrudt


Vorterod (Ranunculus ficaria) er ukrudt, der spreder sig hurtigt til både dine bede, i din græsplæne, køkkenhave og andre steder, du ikke ønsker, at der vokser ukrudt frem. Heldigvis er vorterod næsten lige så let at få bugt med, som den er god til at sprede sig.

Faktisk er mange af de daglige gøremål, du har i din have eller køkkenhave med til at holde vorterod nede eller helt udrydde den. I græsplænen er det let at få vorterod væk, hvor det kræver lidt mere præcisionsarbejde at komme den til livs i blomsterbedet og køkkenhaven. 

Læs med herunder, hvis du vil slippe af med vorterod i din have.

Hvad er vorterod?


Almindelig vorterod er en tidlig forårsplante. Den blomstrer inden erantis og vintergækken, og den ligner erantis til forveksling. I skoven danner vorterod tæt bevoksning, og den trives især i muldjord og i de danske haver.

Det er nok ikke alle, der er trætte af vorterod. Har du en have, der er lidt mere “vild” i det, så vil vorterod faktisk passe godt ind. I kombination med gamle træer og buske kan vorterod give en fin kontrast til alt det grønne. Det kan den også i en have, der er knap så vild.

Udfordringen med vorterod er desværre bare, at den er lidt for god til at formere sig. Det betyder, at den tit vokser steder, som mange haveejere ikke synes om. Eksempelvis i græsplænen, hvor den nærmest invaderer plænen og overtager tjansen med at være bunddække for din have. Det er dog noget, man næsten kun ser i plæner, der sjældent bliver slået.

Derfor vælger man at bekæmpe vorterod og ser den udelukkende som ukrudt. 

Relaterede produkter

Sådan kommer du af med vorterod i haven


For dig, der ikke synes, at almindelig vorterod er spændende at have i haven - eller dele af haven - er der godt nyt. Vorterod er ikke så svær en type ukrudt at komme af med.

Hvis du har vorterod i græsplænen, er det faktisk ofte nok bare at slå græsset en gang om ugen. Det er også sjældent, at vorterod for alvor overtager en græsplæne, der bliver plejet. Hvis du ikke slår din græsplæne så tit, er det værd at begynde at gøre det. Så skal du nok slippe af med vorteroden, der har indtaget pladsen i din plæne. 

Hvis du har vorterod i blomsterbedet eller køkkenhaven, er det bedste, du kan gøre, at være hurtig. Jo før, du slår til, jo bedre er det. Du kan til en start bare hive den op med (vorte)rode med fingrene. Det kan du både i køkkenhaven og blomsterbedet. 

Men her skal du være forsigtig. For vorterod har noget, der hedder ammerødder. Det er dem, de formerer sig med, og de er meget skrøbelige. Derfor kan du komme til at strø ammerødder og dermed vorterod ud over hele bedet, når du fjerner dem. 

Du kan også fjerne alle de grønne blade med fingrene. Disse kaldes også yngleknopper. På den måde kan vorteroden ikke udvikle sig, og så vil den til sidst død ud. Undgå at bruge ukrudtsmidler, det kan nemlig bedre betale sig at bruge håndkraft mod vorterod.

Hvis det er helt umuligt at fjerne - hvilket det ikke bør være - kan du glæde dig over, at vorterod normalt er væk allerede i juni. Det vil altså ikke ødelægge dit blomsterbed resten af sommeren, og derfor er der også mange, som kun fjerner det værste og ikke bruger tid og kræfter på at udrydde vorterod. Det går nemlig over af sig selv. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto