Hold styr på haven med en havemur

Med en havemur har du styr på din have. Eller rettere sagt den del af haven, der skråner. En havemur er nemlig en mindre mur og foranstaltning, du kan bygge i din have, og som holder skrænter og skråninger fra at styrte sammen eller glide ned over græsplænen

En havemur er både funktionel og til pynt. Mange haveejere bygger en havemur både som en dekorativt indslag i haven og en nødvendighed. Der er jo heldigvis ingen, der siger, at man ikke kan bygge en mur, der er både flot og stærk. Det ene udelukker ikke det andet. 

En havemur bruger man typisk til at holde styr på de forskellige niveauer i haven. Det mest udbredte er at bygge en havemur op ad en skråning, men det kan også være et fint værktøj til at støtte og markere slutningen af en terrasse. Mulighederne er mange, når du bygger en havemur i din have. 

En havemur går også under betegnelsen støttemur. Vi har skrevet en guide om støttemuren her, hvor du også får hjælp til at bygge din egen.

Inden du går i gang med din havemur

En havemur er lidt ligesom alle andre tilbygninger til din bolig. Det er vigtigt, at du har lov til at opføre den, inden du går for meget i gang med processen. Sæt dig godt ind i reglerne og undersøg, om kommunen eller grundejerforeningen har særlige regler for, om du må opføre en havemur. Desuden skal du også have din nabo med på planen, hvis havemuren skal stå i skel mellem jeres grunde. Det hjælper altid processen, hvis du har noteret og tegnet en skitse af det endelige resultat. I så fald opstår der færre misforståelser om havemuren, og du kan med ro i maven sætte processen i gang. 

Din mur behøver som sådan ikke at være særlig høj. Omkring en meter i højde er fint, og det gør også, at du har mulighed for at udnytte din mur til flere forskellige formål efterfølgende. Eksempelvis kan du anlægge blomsterbed langs din havemur eller indrette en hyggelig siddeplads. Du skal ikke bekymre dig om, hvorvidt en meter i højden er nok til at holde skrænten tilbage. Det er det. 

Tænk også en ekstra gang over de materialer, du vil bruge til din havemur. Din havemur giver nemlig din have et særlig udtryk, og det udtryk skal meget gerne gå i spænd med udtrykket fra murstenene på dit hus. Du kan også pryde din havemur med flotte detaljer som tagsten. Det er mest oplagt på havemure, der er lidt højere end en meter. Og her er det selvfølgelig også vigtigt, at du vælger de samme tagsten, du har på taget på dit hus, hvis det skal give mening. 

Få det grønne ind og omkring din havemur

Din havemur bliver en del af din have, og derfor skal du også tænke over, hvad der skal være omkring den, over den og sågar på den. Du kan nemlig gøre din havemur til et eksotisk indslag i din have, hvis du planter blomster og planter, der vokser tæt ved muren. 

Slyngplanter elsker at klatre op ad mure, og havemure er ingen undtagelse. Planter du dem ved foden af din havemure, skal du bare se løjer. Hurtigt vil slyngplanterne vokse op ad muren, og murstenene og de grønne planter vil give et særligt udtryk og give en god kontrast i din have. 

Som sagt kan du også anlægge et blomsterbed enten foran eller ovenfor muren. Blomsterne har samme funktion som slyngplanterne, hvor de giver mere liv og farve i haven. 

Blomster har derudover også en anden funktion. Hvis du gerne vil have insekter liv i haven, er det vigtigt, at du har noget, de kan leve af. Og insekter lever af pollen og nektar fra blomster, og dermed vil din have være mere indbydende for dem, hvis du indretter blomsterbede langs din havemur. 

Det er også godt for resten af din haves vækst, at der kommer flere planter og blomster ind i den. Her vil insekterne og især bier nemlig hjælpe med at bestøve din haves blomster, og det gør i sidste ende, at du får en sundere og mere levende have. 

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto

Indlæser…