Hvordan får man maling af tøj?

Når du skal male, giver det god mening, at du påfører dig enten arbejdstøj eller noget tøj, du ikke har noget imod, at der kommer maling på. Men det er let at være bagklog, og er skaden sket, og du har fået maling på dit tøj, så kan du heldigvis få hjælp til at fjerne det igen.

Kunsten er først og fremmest at fjerne malingen og især de små sprøjt uden at tvære pletten ud. Det gør kun problemet værre. Men jo hurtigere du formår at reagere på den spildte maling, desto større chance har du for at få fjernet maling på tøjet. Ofte kan du fjerne maling på tøjet ved blot at duppe med en våd svamp, hvis pletten er lille. 

Men er der tale om en større plet maling, skal der skrappere metoder i brug. Først og fremmest skal du finde ud af, hvilken type maling, der er tale om. Enten er det vandbaseret maling eller oliebaseret maling. Hvordan du får de forskellige typer maling af tøjet, kan du læse herunder.

Skal du male dine vinduer? Læs her, hvordan du kommer i mål med det projekt.

Sådan fjerner du vandbaseret maling fra tøj 

Er malingen, du skal fjerne, vandbaseret, er du heldig. For det er nemlig den type maling, der er lettest at få at tøjet. Som sagt skal du forsøge at reagere så hurtigt som muligt. Det gælder, uanset om pletten er vandbaseret maling eller oliebaseret maling. For at undgå at pletten tørrer, kan du holde den våd med lidt vand, indtil du kan fjerne den. Hvis malingen er våd, kan du duppe med en gammel klud eller sågar bruge en ske til at fjerne det værste. Hvis malingen er tør, kan du skrabe den af med en sløv kniv. 

Dette forarbejde gør det lettere for dig at fjerne maling på tøjet, og det betyder meget, at du fjerner så meget som muligt inden. Du kan også bruge pletfjerner, inden du går i gang, så pletten er ekstra skrøbelig. Det kan gøre det lettere at få maling af tøjet. 

Når du skal fjerne vandbaseret maling fra tøj, skal du starte med at skylle tøjet med varmt vand. Selvfølgelig efter, at du har gjort som i ovenstående. Vend dit tøj på vrangen, så du skyller pletten bagfra. Det vil nemlig få den til at ryge af tøjet og ikke mere ind i stoffet og evt på bagsiden af dit tøj. Strålen skal være varm og stærk.

Brug dit foretrukne vaskemiddel, og hvis du ikke har det, så brug opvaskemiddel. Skrub bag på tøjet, ligesom du gjorde med strålen. Det kan godt være, du skal gentage dette et par gange, men i de fleste tilfælde er det nok med skrub og vandstrålen.

Afhængigt af hvor skrøbeligt dit tøj er, kan du bruge isopropylalkohol til at fjerne vandbaseret maling. Du kan også bruge neglelakfjerner, men hver opmærksom på, at det også kan skade dit tøj. Det skal altså være sidste udvej.

Skal dine radiatorer males? Her kan du læse, hvordan du maler dine radiatorer.

Billede af mand i malerudstyrBillede af mand i malerudstyr

Relevante produkter

Sådan kommer du af med oliebaseret maling på tøjet

Hvis der er tale om oliebaseret maling, er det en lidt større udfordring, du står overfor. Det er dog ikke umuligt, og du kan godt selv fjerne malingen fra dit tøj. 

Ofte står det på selve bøtten med maling, hvordan du fjerner pletten. Hvis det ikke er tilfældet, må du tage chancen og gå i gang med behandlingen alligevel. Det vigtigste er, at pletten ikke tørrer. 

Tag dit tøj og læg med malingen ned mod på et par lag køkkenrulle eller en klud, du kan smide ud bagefter. Find hvid sprit eller terpentin - eller det middel, der er angivet på din bøtte - og dup pletten med maling bagfra. Du må ikke bruge sprit eller terpentin, hvis der er tale om oliebaseret maling med rayon, acetat eller triacetat.

Når du har givet pletten en ordentlig omgang dupperi, skal du finde vaskemiddel og en balje frem. Gnid dit vaskemiddel ind i pletten med oliebaseret maling, og lad det ligge i blød natten over.

Når du står op, så skrubber du løs på pletten, og når den er gået tilstrækkeligt af, vasker du tøjet i vaskemaskinen, som du normalt ville gøre.

Hvis du er træt af at male med pensel, kan du her læse, hvordan du maler med en sprøjtepistol.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto